Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Kterého vraha pustí Miloš Zeman letos?

Je nový rok, třicátý od listopadového protikomunistického převratu. Poměry, jaké v zemi nastolili premiér a prezident, jsou však tak otřesné, že většina cílů listopadové revoluce je už dávno nehoráznostmi těch dvou pošlapána a zapomenuta. A nám se jen zbývá dohadovat, co vyvede prezident Zeman letos. Myslím, že by zase mohl pustit z vězení nějakého vraha.

Prezident Zeman toho za uplynulé prezidentování provedl opravdu hodně, co přinutí nadzdvinout obočí. Z bezpečnostního hlediska to nesporně bylo opakované veřejné zpochybnění vlastních tajných služeb. Z estetického hlediska výstup u korunovačních klenotů, z hlediska obecné etikety pak ono slavné „sem, tam“. Ale z čistě etického a symbolického hlediska byla největší nechutnost, kterou Zeman předvedl, milost nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi.

Šel zabíjet za peníze a chtěl zabít tři lidi. Zabil ale jenom dva, protože třetího špatně střelil. Proto jej soud pravomocně odsoudil za dvojnásobnou, ne za trojnásobnou vraždu. Vzal - úmyslně, ne v emoci, ale z touhy po penězích - dvěma lidem život. Tak dostal doživotí, protože trest smrti je z mnoha důvodů pro nějakého Kajínka nepřijatelný.

U Husajna nebo Kaddáfího nebylo pochyb, u méně vyhraněných jedinců nelze riskovat, že vezmeme lidský život justičním omylem. Takže pan Kajínek seděl, občas utíkal, pak ho zase chytli, zase seděl, a trávil život tak, jak jej má trávit člověk, co za peníze zavraždil dva lidi. No a pak přišel pan prezident Miloš Zeman a ty dvě vraždy a pokus o třetí panu Kajínkovi laskavě prominul. S tím, že když ale pan Kajínek nebude venku hodnej, že pomaže zpět.

Co takhle Stodolovi?

Řada lidí v naší zemi byla spousta jich byla ve vězení, že přišli domů, našli starou v posteli se sousedem, a že to byl chcípák, tak holt letěl z okna. Bohužel ve třináctém patře. Nikdo z nich milost od Zemana nedostal. Pan Kajínek zabíjel pro peníze, a milost dostal.

Pak si začal tím, že je všeobecně znám jako nájemný vrah, vydělávat v reklamě - propagoval služby vymahačů. Mluvil jsem s ženou, po které ti vymahači vymáhali dluh, a ona žila v hrůze z pana Kajínka. O cause se hodně psalo, a pan prezident se o ní jistě dozvěděl. Kajínka zpátky neposlal. To bylo loni - a pan prezident je, jak se již léta přesvědčujeme při každém jeho projevu a vystoupení, rok od roku lepší. Takže nezbývá než se ptát: Kolik vrahů pustí Miloš Zeman na svobodu letos? A které?

Pokud bych mohl panu prezidentovi poradit: Jak známo, manželé Stodolovi vraždili důchodce, vrstevníky Miloše Zemana. A podle všeho je to opravdu bavilo. A když už někdo udělá někomu takovou poctu, že ho - přestože ten někdo vraždil lidi - pustí z doživotního kriminálu, tak doufám, že hned po propuštění pozve Miloš Zeman manžele Stodolovy k sobě na Hrad, a nechá je, aby se v jeho pracovně na chvíli věnovali svému koníčku.