Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Zdroj: Profimedia.cz

Jak se vyhnout trestu: Ovlivní deprese obviněných vyšetřování Čapího hnízda?

Obviněným z kauzy Čapí hnízdo svitla nová šance. Loňská novela trestního řádu umožňuje přerušit nebo zastavit trestní řízení proti těm, u nichž je zjištěna trvalá duševní porucha po spáchání trestného činu, vyvolaná stresem z vyšetřování. Podle informací Reflexu tuto strategii zvolil právní tým Andreje Babiše.

Do té doby platilo, že duševní nemoc bylo možné brát jako podmínku pro zastavení stíhání jedině v případě, že jí obviněný či obžalovaný trpěl už v době spáchání trestného činu. U někoho se však skutečně může stát, že se během vyšetřování psychicky zhroutí, a lze to odborně doložit. Množí se však i případy, kdy pachatelé jen simulují a snaží se účelově vyhnout stíhání.

Jednotky případů

Na tento problém upozornila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Objevily se případy, kdy sám obžalovaný vyhledá lékaře a je léčen až v souvislosti s probíhajícím trestním řízením před soudem za současného užívání většího množství léků a léčebných metod. Tvrdí, že má deprese z trestního řízení,“ uvedla. 

K tomuto novému trendu poslední doby se podrobněji vyjádřila v rozhovoru pro portál Seznam. Pokud obviněný předloží dokumentaci, že se u něj projevila duševní porucha trvalého rázu, znamená to podle ní pro vyšetřovatele a dozorové státní zástupce minimálně zdržení. Musí přizvat odborného znalce, který přezkoumá zdravotní stav, což o měsíce prodlužuje trestní řízení.

Bradáčová hovořila o praxi na jejím vrchním státním zastupitelství, kde znalci v polovině případů uvedenou diagnózu nepotvrdili. Zatím jde o jednotky případů. Otevření tohoto problému by nebylo tak naléhavé, pokud by potenciálně nezasahovalo do nejtřaskavější kauzy současnosti, vyšetřování dotačního podvodu farmy Čapí hnízdo.

Nezpůsobilé děti?

Portál Neovlivní přinesl letos v lednu informaci, že premiérovy děti, syn Andrej a dcera Adriana Bobeková, předložily policii lékařské posudky, podle nichž jim zdravotní psychický stav neumožňuje účastnit se trestního řízení. Syn kvůli tomu dokonce přišel o licenci pilota.

Oba sourozenci přitom v kauze hrají klíčovou úlohu, již poprvé rozšifroval sám Andrej Babiš. „Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mé partnerky,“ přiznal na zasedání sněmovny v březnu 2016 po sérii vytáček a lží, že majitele farmy nezná.

Tím zatáhl členy své rodiny do vyšetřování, i když od počátku tvrdí, že jde o smyšlenou a účelovou aféru vyrobenou na zakázku s cílem dostat jej z politiky. Policie i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) jsou však toho názoru, že Babišova verze je smyšlená. Děti měly jen zakrýt svého otce jako skutečného majitele Čapího hnízda, jenž by jinak neměl šanci na padesátimiliónovou dotaci dosáhnout.

Posun

Vyšetřovatelé zadali přezkum zdravotního stavu dětí, což jim zákon umožňuje. Nedávno došlo k posunu ve vyšetřování, kdy hlavní vyšetřovatel Pavel Nevtípil poprvé vyslýchal premiéra Babiše, jeho ženu a dceru Adrianu. Z toho vyplývá, že minimálně v jejím případě znalci rozhodli, že je způsobilá účastnit se trestního řízení.

Tajemná mlha je potom vytvářena kolem syna Andreje, jenž se podle některých spekulací zdržuje na neznámém místě v zahraničí a dosud se ho nepodařilo předvolat k výslechu. Policie dokonce vyšetřovala nepotvrzené podezření, že byl unesen a proti své vůli zadržován na Ukrajině.

Lenka Bradáčová pro Seznam reagovala i na otázku, zda by mohl požádat o zastavení trestního stíhání samotný premiér Babiš, kdyby doložil, že má vážné deprese vlivem toho, co se kolem něj děje. „Nechci spekulovat o premiérovi, ale pokud se obvinění uchýlí k tomuto typu obhajoby, je pro nás složité ji vyvrátit. Na druhou stranu jsou tady znalci, kteří by měli zdravotní stav hodnotit objektivně,“ odpověděla poněkud neurčitě.

Znamená to, že svými výroky předpřipravuje terén, až Babišovi právníci začnou konat?

Text vyšel také v tištěném Reflexu č. 24/2018.

Reflex 24/2018Reflex 24/2018|Archív