Fotbalisté z Walesu na Euru ostudu neudělali. Ale šampionát jim UEFA nesvěří.

Fotbalisté z Walesu na Euru ostudu neudělali. Ale šampionát jim UEFA nesvěří. Zdroj: UEFA

Euro se bude hrát po celé Evropě. Nesmysl. Mohlo být ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku

V podstatě je to velká anomálie, že Wales, stejně jako Skotsko a konečně i Anglie, mohou hrát samostatně evropské a světové soutěže, i když jsou nedílnou součástí (tedy doposud) Spojeného království. Zástupci jejich národních federací se v pravý čas nachomýtli na pravé místo. To když se zakládala Evropská fotbalová federace. A když už se jednou staly jejími členy, nebylo moci a vlastně ani důvodu postavit je mimo.

Je to podobné, jako kdyby se kdysi za člena UEFA přihlásil třeba moravský nebo valašský svaz. Klidně by také v kvalifikaci na nějaký šampionát mohlo Německo narazit na Bavorsko nebo Porýní-Falcko a tak by se dalo pokračovat. Ještěže to je, jak to je. To by byl, panečku, zmatek. Nicméně Wales Spojenému království ve Francii ostudu neudělal.

A to i přes to, že v současné době hraje (anglickou, nikoli britskou) Premier League jediný velšský klub – Swansea. Cardiff City bojuje ve druhé nejvyšší anglické soutěži. Samotná velšská soutěž nemá bůhvíjakou úroveň a fotbalisté z ní prchají v podstatě za jakoukoli nabídkou z Anglie či Skotska. Účastní se jí profesionální i poloprofesionální kluby, soupeřící v nejvyšší společné lize teprve od roku 1992. Do té doby měl Wales jen několik regionálních soutěží, ale zastřešující liga chyběla. V ní dnes kraluje mužstvo „svatých“ New Saints, osminásobný mistr Walesu.

Fotbalu tady scházejí velcí sponzoři, tudíž se nedostává peněz, je to začarovaný kruh. Když už se nějaký mecenáš najde, nasměruje své prašule spíše k ragbistům, kteří se s fotbalisty stále přetahují o pozici nejpopulárnějšího sportu a v posledních letech často vítězili.

Přesto Velšané ukazují, že umějí hrát fotbal na úrovni. A že mají fantastické fanoušky. Proto jsem dost nesvůj z toho, že ačkoli Wales kandidoval společně se Skotskem a Severním Irskem na pořadatelství ME 2020, UEFA v čele s Michelem Platinim rozhodla, že se turnaj bude hrát nesmyslně po celé Evropě. Takže část Spojeného království ostrouhala, což je škoda pro všechny fanoušky, protože v téhle části světa by se jim na fotbale líbilo. Aspoň, že příští finále Ligy Mistrů se bude hrát v Cardiffu. Nedávno jsem tam komentoval finále Evropské ligy a atmosféra tu byla skvělá.

Vše EURO 2021 >>>