Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: Jan Zátorský / Mafra / Profimedia.cz

Jak z nás Žito 44 znovu udělal hovada

Tak se to Danielu Landovi znovu povedlo, ostatně stejně jako už milionkrát předtím: na vyhlášení hudebních cen landovsky zažvatlal s kohoutem v ruce a pohrozil ublížením všem od novinářů přes fotografy až po zlé lidi, co ublíží Králi králů, politicky angažovanému podnikateli a novodobému svatému Karlu Janečkovi - a rázem je z něj největší hrdina a celebrita.

Obávám se, že trumfl i věčně zlitou Ivetu Bartošovou, jež zvlášť poslední dobou žvatlá podobně jako on. Jen ji místo kohouta do televize doprovází někdejší zloděj.   

 

Bizarní je, že rok od roku Landovi stačí ke slávě stále méně: zatímco ještě nedávno kvůli vlastní publicitě aspoň plánoval stavbu největší katedrály v Evropě, případně se obklopoval významnějšími veřejnými blázny, například poslanci či dokonce ministry, kteří se stejně jako on rádi sejdou nad svíčkou a templářským křížem a mesiášsky spolu intimně splynou, letos si vystačil s proměnou v kouzelníka Žito 44.

 

Upřímně se cítím nějak okradený! Příště totiž za sebe Landa možná nechá mluvit jen svého kohouta, inteligentnější část nového kouzelnického dua. Anebo už nebude vůbec nic: další bájný moment v životě prostě jen vycítíme. Třeba jako když jeden z Landových následovníků před časem údajně kráčel doupětem feťáků a ti před jeho neviditelnou tajemnou silou automaticky odskakovali jak zlí trollové.

 

Krátkým vystoupením, jež by vám normálně vyneslo pozorování v jednom z více střežených pavilonů v Bohnicích, případně slávu na serveru YouTube, Landa zcela ovládl mediální prostor: tedy nejen všechny blázny, perverty a voyery tradičně milující internet, ale i seriózní tištěná média – včetně obálky Reflexu. Málokdo spustil pár slovy takovou lavinu.

 

 

Asi nejbizarnější z celé smrště pitomosti je video z vyšehradského „rolnění“: Landa s přehozem šaška sem sezval lidi v různém stadiu frustrace, aby si spolu s ním zacinkali rolničkami proti všem zlodějům. Příznačné samozřejmě je, že sem přišlo víc novinářů než lidí, jichž dorazila asi stovka.

 

Přesto si Landa zajistil mediální pokrytí, jako by se z Vyšehradu chystal k dalšímu bájnému skoku. I když: kéž by jednou skočil a byl konečně klid! Nakonec pro národ už toho vykonal víc než dost.

 

Je neuvěřitelné, jak média zobou Landovi z ruky. Velmistr vlastního PR a jeden z nejcyničtějších manipulátorů nám nejdřív hodil „negry“ a „Bílou ligu“, pak české rytíře, po nich spasitele a teď Žita 44. A my se znovu můžeme zbláznit, místo abychom vše víceméně ignorovali.

 

Protože zatímco latentní i přímý rasismus a pseudovlastenectví z počátku devadesátých let měly ještě vážné společenské konotace, stavba katedrál i Žito 44 patří už jen do popelnice. Nejsou totiž nic jiného než Landova permanentní sebepropagace, jež mu ekonomicky zajišťuje velmi slušný život. Tedy nic jiného než reklama, a za tu se v médiích obvykle platí. Jen Landa ji má už dvacet let zadarmo.