Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš stále předsedou. (10. 2. 2023)

Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš stále předsedou. (10. 2. 2023) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš stále předsedou. (10. 2. 2023)
Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš stále předsedou. (10. 2. 2023)
Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš stále předsedou. (10. 2. 2023)
Andrej Babiš (ANO) přijel osobně podpořit Petera Pellegriniho před 2. kolem prezidentských voleb na Slovensku
Andrej Babiš na debatě Xaver Live v TOP Hotelu v Praze: S exprezidentem Klausem
8
Fotogalerie

Babiš hazarduje s penzemi, žádnou reformu nechce. Prezidentův poradce Marek potvrdil, že ANO lže

„Nevěřte lžím, které se objevují v médiích ohledně našeho hnutí,“ apeloval Andrej Babiš, když vysvětloval, proč se ANO nezúčastnilo druhé schůzky o důchodové reformě na Pražském hradě. Měl by spíš přestat s nedůstojným divadélkem a říct otevřeně, že ve skutečnosti o žádné změny nestojí.

Hnutí ANO předvedlo názorné vystoupení, jak nemá vypadat státotvorná opozice. Nejprve při první schůzce vyvolané prezidentem odsouhlasilo prodloužení penzijního věku, poté svůj souhlas odvolalo. Dnes zpochybňuje potřebu samotné reformy a zrušilo účast na druhém jednání, ačkoli ji krátce předtím potvrdila Alena Schillerová.

Dopis místo vyjednávačů ANO

Prezident Petr Pavel vyslovil zklamání nad přístupem nejsilnější opoziční strany, která odmítla nadále jednat o důchodové reformě. Zmínil také, že hnutí ANO slíbilo do 7. dubna poslat vlastní návrhy změn penzijního systému, což neučinilo. Pokud něco takového vůbec existuje.

Pavel zopakoval, že první jednání, jež proběhlo za účasti ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, zástupců ANO Karla Havlíčka, Aleny Schillerové a Aleše Juchelky a prezidentových poradců, bylo věcné a dospělo k závěru změnit do budoucna neudržitelný penzijní systém.

Bývalá ministryně financí ještě týden před druhou plánovanou schůzkou s účastí najisto počítala, jak vyplynulo z debaty v Otázkách Václava Moravce. Nedokázala jen odpovědět, zda se jí zúčastní Andrej Babiš.

„Ještě jsme to neřešili. Možná ano, možná ne, uvidíme. My tam každopádně půjdeme. Půjdeme tam minimálně v tom složení, co jsme tam byli,“ avizovala Schillerová, ale všechno bylo zase jinak.

Místo vyjednávačů ANO doputoval na Hrad dopis Aleny Schillerové a Karla Havlíčka, ve kterém účast hnutí zrušili se zdůvodněním, že vláda chce stejně důchodovou reformu protlačit silou. V roli nesvéprávných figurek tak napravují svoje „pochybení“.

 

„Vy jako vláda nesete plnou odpovědnost za krach jednání o důchodech. Lžete, vyhrožujete a tváříte se, že chcete vyjednávat? Fajn, tak bez nás. Jsme nejsilnější politickou stranou v zemi a nebudeme vám dělat křoví,“ útočí Havlíček. Prý měli dobrou vůli, ale zhatil ji premiér.

Kdo tady lže?

Jsou to jen výmluvy. Výroky premiéra Fialy a ministra Jurečky zazněly po teatrální otočce představitelů ANO. Přišli na Hrad bez mandátu a zjevně po hysterické reakci svého šéfa popřeli, na čem se dohodli. Dnes vykládají, že je to jen uměle vytvořený problém a zbytečné strašení lidí.

Babiš a jeho lidé fakticky naznačují, že prezident lže. Pavel trvá na svém, že se všichni účastníci schůzky shodli na prioritách, jež představil na společné tiskové konferenci, a nikdo je nezpochybnil. Není jasné, jaký by měl důvod překrucovat realitu.

Na prezidentovu obranu vystoupil jeho ekonomický poradce a jeden z účastníků jednání David Marek. Zároveň poukázal na tragickou nekompetenci zástupců ANO, kteří stále žijí v módu socialistického expremiéra Vladimíra Špidly „zdroje jsou“.

„Se vším hnutí ANO souhlasilo,“ sdělil Marek webu Seznam Zprávy. „Na tom, že důchodový systém bez dalších úprav bude mít v budoucnosti značné problémy a že jednou z cest, jak to řešit, je zvyšování důchodového věku. Na obě dvě odpovědi na té schůzce ze všech stran padla odpověď ano.“

Ukázka ekonomického blábolení

Marek zároveň zpochybnil dopis, který na Hrad poslali zástupci ANO. Relativizují totiž i první odpověď, že současný důchodový systém potřebuje změny, jinak je dlouhodobě finančně neudržitelný. „Takže teď vlastně nevíme, na čem jsme,“ dodal.

Jaké je finální stanovisko Babišova hnutí k důchodové reformě?

„Kategoricky odmítáme zvýšení hranice věku odchodu do důchodu. Pro hnutí ANO je dále naprosto zásadní a nepřekročitelné, aby se neměnil valorizační mechanismus pro výpočet důchodů a aby vláda nepřikročila k omezování výchovného,“ píše v dopise.

Zároveň požaduje, aby se podmínky pro odchod do předčasného důchodu změnily zpět do podoby, v jaké byly před zásahem „asociální vlády Petra Fialy“, a podstatné rozšíření seznamu náročných profesí – tedy těch, které mají automatický nárok na dřívější důchod. 

Podle něj lze důchodový systém vyřešit lepším výběrem daní, snižováním provozních výdajů státu, podporou hospodářského růstu, vyšší porodností a hypotetickým státním penzijním pilířem s nevyjasněnými zdroji.

„Je to strašně nezodpovědné, co říkají. Co je napsáno v tom dopise, vstoupí do učebnic ekonomie jako ukázka ekonomického blábolení,“ komentoval záměry ANO Marek.

Dají-li se shrnout – Babiš chce zrušit všechny méně populární kroky, jež mohou přispět k větší stabilitě penzijního systému do budoucna. Před časem ale mluvil jinak.

Chtěli jsme prodlužovat důchodový věk

„Je to populistický návrh z dílny paní Marksové, která navrhuje něco, co nastane až v roce 2030. Systém, který dnes máme, kdy se posouvá věk podle průměrného věku života, je v pořádku,“ kritizoval v září 2016 návrh ČSSD na zastropování penzijního věku na 65 let. Nakonec ustoupil s výmluvou, že neměl ve vládě většinu.

Zároveň už tehdy připomněl, že uvažoval o prodlužování penzijního věku. „Původně jsme navrhovali odchod do důchodu na 67 let,“ tvrdil Babiš. ANO od tohoto záměru upustilo, když zjistilo, že bude ve vládě přehlasováno.

„Už dnes víme, že okolo roku 2030, až začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, bude již demografické složení naší společnosti takové, že pokud bychom do té doby opravdu s ničím nepřišli, problém s udržitelností našeho důchodového systému už nebude jen hrozbou, ale tvrdou realitou,“ prohlásila v srpnu 2019 Alena Schillerová.

Ani vláda premiéra Babiše ovšem žádnou důchodovou reformu neprosadila, ačkoli ji měla v programu. Naopak zvyšovala výdaje nad rámec zákonných valorizací penzí.

„Důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný bez dalších zásahů, to padlo i na schůzce na Hradě. A říkat, že je to uměle vytvořený problém, je obrovský hazard s budoucností obyvatel této země,“ varuje dnes ekonom David Marek.

Zajímá to ale populisty, jimž jde jen o laciné politické body? Těžko se dá jednat s někým, komu se nedá věřit, nedodrží slovo ani do večera a vlastně žádné reformy nechce.