Bojovníci Hamásu v propagačních materiálech hnutí - ilustrační snímek

Bojovníci Hamásu v propagačních materiálech hnutí - ilustrační snímek Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

UNRWA distribuuje humanitární pomoc pro Pásmo Gazy.
UNRWA distribuuje humanitární pomoc pro Pásmo Gazy.
UNRWA distribuuje humanitární pomoc pro Pásmo Gazy.
UNRWA distribuuje humanitární pomoc pro Pásmo Gazy.
UNRWA distribuuje humanitární pomoc pro Pásmo Gazy.
14
Fotogalerie

Skandál s teroristy ve vlastních řadách otřásá OSN. Propalestinské aktivisty to ale nezajímá

Skandální odhalení, že se zaměstnanci Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) zapojili do teroristických akcí Hamásu, je jen špičkou ledovce. Tento exces, snižující už tak nízký kredit OSN, je tak závažný, že největší dárci pozastavili financovaní UNRWA. Co na to propalestinští aktivisté? Nic. Kdo mlčí, souhlasí?

Je to děsivá zpráva. Nejméně dvanáct zaměstnanců UNRWA, kteří působili v Gaze většinou ve školství, se přímo podílelo na loňském útoku Hamásu na území Izraele. Deník The New York Times citoval z dokumentu izraelských úřadů určeného americké vládě, popisujícího zapojení pracovníků této humanitární agentury do brutalit páchaných na izraelských civilistech.

1200 teroristů v OSN?

Jejich účast vysledovaly izraelské zpravodajské služby především z dat telefonních operátorů. Formy spolupráce s bojovníky Hamásu se pohybovaly od logistické podpory až po únosy z kibucu a dodávky raketových granátů. Deset z nich bylo členy Hamásu, dva byli napojeni na další teroristickou organizaci Palestinský islámský džihád.

Jejich zapojení do přímé akce je nezpochybnitelné, ale problém je mnohem hlubší. Izraelské zpravodajské služby zjistily, že v teroristických skupinách Hamásu a Palestinského islámského džihádu působí nejméně 1200 zaměstnanců úřadu UNRWA, což je zhruba deset procent jeho kontingentu v Gaze.

Nejde tedy o kriminální selhání několika jednotlivců, jak se snaží bagatelizovat skandál představitelé UNRWA. Nemůže stačit ani „rázné opatření“ generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, že se všemi těmito zaměstnanci s výjimkou dvou, kteří už nejsou naživu, byla ukončena spolupráce.

Měli by být souzeni za válečné zločiny, ale zejména je nutné prověřit, kolik zaměstnanců UNRWA je skutečně přímo napojeno na arabské extremisty na Blízkém východě. Demokratické společenství by si nemělo dovolit financovat z kapes daňových poplatníků členy teroristických skupin.

Není to blesk z čistého nebe

A to ještě zbývá otázka, kolik dalších pracovníků této agentury s Hamásem ovládajícím Gazu „jen“ sympatizuje, jelikož většina z nich pochází z řad Palestinců. Tento náhle vyvřelý problém ovšem není bleskem z čistého nebe.

Tyto skutečnosti jsou známé delší dobu, stejně jako zneužívání části humanitární pomoci k jiným účelům, mimo jiné na výstavbu vojenské infrastruktury Hamásu. Přes UNRWA ročně proudí zhruba miliarda dolarů určená palestinským uprchlíkům, ale je obtížné zjistit, kolik této pomoci opravdu skončí u těch, komu je určena.

Zapojením části zaměstnanců úřadu UNRWA do teroristických akcí přetekl pohár trpělivosti. Následovalo okamžité pozastavení jeho financování nejméně třinácti zeměmi a EU. Mezi nimi jsou největší dárci Spojené státy (344 milionů dolarů ročně), Německo (202 milionů dolarů) a Evropská unie (114 milionů dolarů).

K nim se dosud zařadily Japonsko, Francie, Švýcarsko, Kanada, Velká Británie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko, Island, Rumunsko a Estonsko. Česká republika tomuto úřadu přímou finanční pomoc neposkytuje.

Začarovaný kruh

Znamená to, že byly pozastaveny tři čtvrtiny finančních toků směřujících přes UNRWA pro Palestince. To na druhou stranu vyvolává kritiku, že je ohrožena humanitární pomoc civilistům v Gaze a na Západním břehu Jordánu.

Je to začarovaný kruh. Mezi největší kritiky patří Liga arabských zemí, což zároveň vyvolává otázky, proč se těchto 22 států nepodílí na financování podpory palestinských uprchlíků podstatně větší měrou. V roce 2018 dosahovaly její příspěvky do rozpočtu UNRWA pouhé čtvrtiny celkového objemu a od té doby klesají.

Skandál je vážným reputačním problémem pro OSN, jež selhává téměř ve všech původně deklarovaných cílech. Není garantem bezpečného světa a její rozhodování paralyzují nedemokratické režimy.

Rada bezpečnosti OSN je kvůli právu veta Ruska a Číny ochromená a bezzubá. Valné shromáždění OSN se ve sporu Palestinců a Izraele mnohokrát jednostranně postavilo na stranu Palestinců, čímž přiživuje více či méně otevřený antisemitismus.

Za koho se stydí aktivisté?

Jak na skandál s teroristy ve strukturách OSN reagovali místní propalestinští aktivisté, pořádající pod hlavičkou iniciativy „Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě“ jednu protiizraelskou demonstraci za druhou?

Z jejich webových stránek je patrné, že nijak. Poslední zprávou je avízo na akci „Pochod v solidaritě s Palestinou“ (20. ledna). Aktivisté přitom ukazují barvu. Prohlašují, že z „probíhající katastrofy nelze vinit stále dokola Hamás, nýbrž odpovědnost nese ten, kdo tuto katastrofu bezprostředně vyvolal a kdo v ní pokračuje, tedy Izrael“.

Izraelský stát tedy zřejmě může i za dlouhodobé ohrožování životů svých obyvatel raketami islamistických radikálů a za hrozby, že bude vymazán ze zemského povrchu.

Další tisková zpráva iniciativy kritizuje návštěvu Petra Pavla v Izraeli v polovině ledna. „Stydíme se za tuto cestu našeho prezidenta a nechceme být považováni za ,drahého přítele Izraele',“ distancuje se.

Nejspíš se ale nestydí za teroristy v řadách OSN a za zneužívání humanitární pomoci pro uprchlíky k jiným, daleko méně bohulibým účelům. Nestojí jim to za půl slova.

Militantní společenství

Tím ovšem nevybočují z propalestinského aktivismu na celém světě. Česká iniciativa je součástí sítě „Evropské koordinace výborů a asociací pro Palestinu“ (ECCP) sdružující 43 krajně levicových organizací a skupin z osmnácti evropských zemí.

Toto společenství upírá Izraeli právo na obranu. Označuje ho za jediného viníka napětí na Blízkém východě, za agresora a okupanta. Dokonce kritizuje v této věci vlažnou Evropskou unii, že se údajně „podílí na koloniálním a apartheidním režimu Státu Izrael tím, že vytváří atmosféru beztrestnosti jeho kroků“.

Podle ECCP je nefunkční i Rada bezpečnosti OSN, ale naopak kvůli „právu veta USA a Velké Británie“. Koordinuje akce na podporu Palestiny proti Izraeli po celé Evropě, včetně České republiky. Všude kopírují propalestinskou propagandu.

Hamás a další militantní skupiny jsou těmto aktivistům ve skutečnosti blíž, než se snaží dávat veřejně najevo. Podobně jako části zaměstnanců OSN.