Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (30.12.2023)

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (30.12.2023) Zdroj: Reuters

Izraelští vojáci nedaleko hranic s Pásmem Gazy (27. 12. 2023)
Útok izraelské armády na Pásmo Gazy (27. 12. 2023)
Izraelská technika na hranicích s Pásmem Gazy.
Izraelští vojáci v Pásmu Gazy. (28. 12. 2023)
Protiizraelský protest v íránském Teheránu na podporu Palestinců (prosinec 2023)
12
Fotogalerie

Kněz Halík nebezpečně moralizuje o holocaustu, kárá Izrael, ale ďábel se jmenuje Hamás

Bylo jen otázkou času, kdy se část intelektuální elity a nejrůznější aktivisté opět otočí proti Izraeli. Není to žádná novinka. Důvodem je teď to, že Izraelci tvrdě vojensky odpověděli na říjnové útoky palestinských teroristů, při kterých bylo zavražděno 1139 lidí, dalších 247 osob bylo uneseno a 5 zmizelo. Relativizace zla pocházejícího z Gazy ovšem dál nahrává teroristům a radikálům. Zvláštní ovšem je, že na tuto cestu se vydali i představitelé katolické církve jako je kněz Tomáš Halík a také papež František.

O válce v Gaze a současné vojenské operaci Izraele se samozřejmě dají vést nekonečné diskuse, protože je to velmi brutální konflikt. Umírají při něm i civilisté, umírají i děti. Je to hrozné, ale tuto řež vyvolal palestinský Hamás a další islamističtí extrémisté za podpory Kataru a dalších zemí. Pokud by na řádění radikálů Izrael neodpověděl s rozhodnou silou, ohrozil by samotnou podstatu svého státu a jeho další existenci. Poučovat za tohoto stavu Izraelce o tom, jak to udělat, kdy to udělat a co udělat, je ošidné. Když se to propojí s nemístním moralizováním o holocaustu a Židech, je to holé neštěstí.

Tomáš Halík se k válce vyjádřil i pro časopis Respekt. Říkal, že „všichni jsme hříšníci, ale na co si musíme dát pozor je to, abychom nebyli pyšní a neměli zatvrzelé srdce“. Jenže právě svoji pyšnost a nadřazenost prokázal Halík, který je i sociologem a psychologem, o chvilku později, když prohlásil: „Zdá se mi, že vojenská odpověď Izraele a její typ už je natolik přehnaná, že už není ospravedlnitelná… Počínání Izraele v Gaze má za následek, že ztrácí podporu ve světě… Dostává se do velmi nebezpečné izolace… Izrael politicky využíval morální kapitál spojený s holocaustem. Je to národ, který strašně trpěl, a proto je třeba brát vůči tomuto státu zvláštní měřítka. Ale tento morální kapitál teď ztrácí, což je pro něj strašně nebezpečné.“

Nebezpečná jsou ale daleko více Halíkova slova, že Izrael ztrácí morální kapitál spojený s holocaustem. To zní jako velká nehoráznost. Stát Izrael vznikl právě proto, že svět včetně části katolické církve dlouho zavíral oči nad jednou z nejodpornějších částí lidských dějin, nad holocaustem, nad masovým vyvražďováním Židů. To samé dodnes dělají palestinští radikálové, holocaust se pořád zpochybňuje v palestinských školách. Šermovat proto se slovy, které vyřkl Halík, je nemístné.

Papež František zase při generální audienci ve Vatikánu 22. října prohlásil, že konflikt v Gaze „překročil hranice války. To je terorismus“. Hranice ale nejdříve překročil Hamás. A ochrana státu při napadení cizí silou je podle mezinárodního práva oprávněné. Není to terorismus. Protože pokud necháme islamistický terorismus bez odpovědi, zlo zničí svět demokracie a svobody.

Přitom papež František před několika dny hovořil ve Vatikánu o zlu. Popsal ho přesně. Kromě jiného řekl: „S ďáblem, drazí bratři a sestry, se nevede dialog. Nikdy! Nikdy se s ním nesmí diskutovat. Ježíš s ďáblem nevedl dialog; vyhnal ho… Buďte opatrní: ďábel je svůdce. Nikdy s ním neveďte dialog, protože je chytřejší než my všichni a donutí nás za to zaplatit. Když přijde pokušení, nikdy neveďte dialog. Zavřete dveře, zavřete okno, zavřete své srdce…“

Ano, s ďáblem, drazí bratři a sestry, a to platí i pro papeže a pro Tomáše Halíka, „nikdy neveďte dialog!“ Ďábel se ale v tomto případě nejmenuje Izrael, jmenuje se Hamás.