Ruské bombardování ničilo paneláky v Charkově (23. 1. 2024).

Ruské bombardování ničilo paneláky v Charkově (23. 1. 2024). Zdroj: ČTK / AP / Andrii Marienko

Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás
Protest za propuštění rukojmí Hamásu (20.1.2024)
Protest Húsíů proti USA a Velké Británii (14.1.2024)
Prezident Petr Pavel se v Izraeli setkal s rodinami obětí, které unesl Hamás (15.1.2024)
Bojovníci Hamásu v propagačních materiálech hnutí
8
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Všude bludy, bludy a zas bludy. Tady je několik příkladů

Bludy jsou krásné a líbivé, skutečnost je proti nim složitý chudák. Každý může ve svém okolí nachytat bludů, kolik chce. Když je rozebere, může s nimi přestat. A uvolněné místo v hlavě ihned zaplní jiné novopečené bludy. Například že bludy je možno vyhubit. Pojďme se na některé mezi lidmi rozšířené bludy podívat.

Bludy pohlavní

Na jedné fakultě, nejmenuji, jsem korektní, objevila se vyhláška o výběrovém řízení pro ombudsosobu. Vypadalo to, že jde o žert, ale nejde. Slovíčko man musí konečně zmizet, tak to žádá doba, která už dospěla ke stovce různých rovnoprávných pohlaví. My starší se tou informací brodíme bezradně, ale mladí se v těch pohlavích prý pohybují mrštně. Ombudsosoba bude pečovat o svobodu a práva všech pohlaví na fakultě zastoupených. Ve stejné době, kdy se toto řeší, umírají na Ukrajině vojenské osoby, aniž by jejich pohlaví někdo třídil. Brzy si toho všimnou lidé, kteří tuto problematiku řeší, a začnou do zákopů mezi vojákoosoby dojíždět s osvětou a brožurami. Svět se stává čím dál nepochopitelnějším. Asi proto, aby se nám starším, až nám kdosi řekne, pojď, je už tvůj čas, odcházelo z tohoto světa na jiné místo snadněji a bez lítosti, že se nedozvíme, jak to s novými pohlavími dopadlo. 

Bludy o míru

Volání po míru rusko-ukrajinském je lákavé téma pro každého. I Hitler, když šel nahoru, byl důležitým zastáncem míru. Vodil s ním půl světa za nos. S mírem operuje Rusko, co svět světem je. Mírové smlouvy uzavře kdykoliv a s kýmkoliv. Cení si především toho, že ty smlouvy spoustě lidí i činitelů v cizině popletou hlavy. Mír se hodí k zastření válečných plánů. Dobrým příkladem jsou helsinské dohody KBSE z roku 1975. SSSR z nich nedodržel ani řádek a odměnou za to mu bylo mezinárodní uznání mnoha ruských požadavků. U nás tehdy vznikla panika, co to Brežněv podepsal, jaké zlo z toho zas vyjde a jak mu to mohou státy demokratické Evropy věřit. Vždyť by uznáním lidských práv a svobod zlikvidoval v krátkém čase vlastní impérium, což o deset let později dokázal Gorbačov.

Málokomu došlo, že Rusové podepíšou cokoliv a cokoliv také nedodrží. Okupační moc u nás vystoupila velmi tvrdě proti Chartě 77 za to, že veřejně žádala vládu, aby dohody, které sama podepsala, začala dodržovat. Zejména respektováním lidských práv a základních svobod včetně svobody smýšlení, svědomí, náboženství nebo přesvědčení. KBSE funguje dodnes a helsinské dohody platí na papíře jako bizarní divadýlko ruské demagogie.

Blud humanitární

Je spousta bludů, na papíře i v hlavách lidí. Od témat válečných přes kulturní, politické. Některé škodí trochu, jiné katastrofálně.  Významným škůdcem je blud humanitární. Válka má prý pravidla, kdo je poruší, bude potrestán. Je to pokrytecké, lživé a slouží to leda propagandě. Kritizuje se bombardování Drážďan i jaderná bomba v Japonsku. Za války se generálové uchylují k jedinému pravidlu – vše pro vítězství. Humanitární blud klade do jednoho pytle pachatele i oběť, bomba jako bomba. K atomovém výbuchu v Japonsku donutili USA Japonci svou krvelačnou agresí. Izrael prý zabíjí v Gaze civilisty. Ale všichni v Gaze jsou v civilu. I Heydricha prý zabili teroristi. Rusové sbírají na Ukrajině doklady o ukrajinských válečných zločinech. Jinými slovy: Ukrajina nemá právo bránit se agresi Rusů.

Bludekonomický: Odborné rady činitelů zní, nenakupujte, spořte. Výrobci přestanou zdražovat a zastaví se inflace. Jindy radí, utrácejte, ať se roztočí výroba, jen tak udusíme inflaci. Jiný blud: dotace a dluhy jsou zdrojem blahobytu. Blud pivní: naše pivo je nejlepší na světě. Blud sociální: bohatý člověk je darebák. Blud nesvobodných zemí: svoboda škodí, je nutné ji regulovat. Blud mužský: ženě dal rozum ďábel za to, že mu slouží.