Video placeholde

Fištejn: Amerika je na pokraji občanské války. Biden je nerozhodný lúzr, Putin bude vládnout do smrti

V příštím roce se odehrají dvoje důležité prezidentské volby. V USA a v Rusku. Každé tyto volby budou jiné, nicméně obě mohou mít potenciál zahýbat globální politikou. Válka na Ukrajině, konflikt mezi Izraelem a Palestinou, ale i vnitrostátní pnutí, jsou tématy, které se těchto voleb bytostně týkají. Proč je americká společnost polarizovaná? Jak se bude lišit tamní předvolební kampaň od reálné politiky? A jaká budoucnost čeká Vladimira Putina? I na tyto otázky odpovídá publicista Jefim Fištejn.

Dvě globální velmoci čekají prezidentské volby, v obou těchto zemích drží prezident ve svých rukou velkou moc. Tím ale podobnost Ruska a USA zdá se končí. Vladimir Putin nedávno oznámil, že se bude ucházet o další volební období. Vládne v Rusku diktátorským způsobem již od konce 90. let. Jeho pozice se dlouhé roky zdála jako neotřesitelná a jeho způsob vlády efektivní. V posledních letech, především kvůli důsledkům války na Ukrajině obě tyto zdánlivé konstanty dostávají trhliny. Jaká budoucnost čeká Vladimira Putina? A existuje pro něj vůbec jiná varianta, než pokračovat v úřadu za každou cenu?

Volby v Rusku se mohou zdát předem rozhodnuté, ty americké jsou v tomto pravý opak. V zemi se složitým politickým systémem, a ještě složitější společenskou situací, je tipovat, kdo se stane příštím prezidentem extrémně těžké. O úřad hodlají bojovat známé tváře, jako bývalý prezident Donald Trump, ale i politici, jejichž pozice je těžko odhadnutelná. Americká společnost je navíc v řadě otázek silně polarizovaná a tábory protestních voličů se zvětšují na všech stranách. Co je příčinou stavu americké společnosti? Jak tamní politická situace ovlivní svět? Dozvíte se ve videu.