Video placeholde

Ochodnická: Energetické nápoje škodí dětem a musí se regulovat. Mladší 15 let je budou mít zakázané

Poslanci připravují regulaci energetických nápojů, které se negativně podepisují na zdraví dětí a dospívajících. Návrh má podporu napříč Poslaneckou sněmovnou, a tak se dá očekávat, že bude uveden v platnost. Jaké dopady na děti má nadměrné užívání energetických nápojů? Jak bude regulace vypadat? A bude mít reálný dopad na zdraví mládeže? I na tyto otázky odpovídá poslankyně za TOP 09 Martina Ochodnická.

Děti konzumují energetické nápoje víc, než je zdrávo. Škodlivý je především vysoký obsah cukru, ale i kofeinu, taurinu a dalších stimulačních látek. Tento trend se negativně podepisuje na zdraví mládeže. Přispívá k obezitě, cukrovce a různým poruchám spojeným s nadužíváním stimulačních látek. Poslanci napříč sněmovnou se shodují, že je v této věci potřeba něco dělat. Chystaný návrh zatím uvažuje zákaz prodeje energetických nápojů dětem mladším 15 let. Dále by energetické nápoje měly být viditelně označeny a neměly by být vizuálně lákavé pro děti. Také se mají nacházet v jiné části prodejny, než je zboží určené dětem.

Jak se bude tato regulace vymáhat a jaký postih hrozí za její porušení? Proč se má stát starat o to, co děti pijí, nemá to být na zodpovědnosti rodičů? A nehrozí, že se bude regulace obcházet? Dozvíte se ve videu.