Video placeholde

Rakušan: Některé nemoci se nevyplatí léčit. Nadbytečná léčba škodí a stojí třicet procent nákladů na zdravotnictví

České zdravotnictví se potýká s málo známými fenomény, které však zásadně ovlivňují život lékařů i pacientů. Podle lékařů z mezinárodní iniciativy Choosing Wisely dochází k nadužívání léků i diagnostických prostředků. Proč k takové praxi dochází a jak může nadměrné užívání léků a vyšetření ohrozit pacienty? I na tyto otázky odpovídá lékař internista Dan Rakušan.

„Až 30 % nákladů na poskytovaní péče ve zdravotnických zařízeních je vynakládáno na tzv. low value care, to znamená péči, která přináší pacientovi velmi malý nebo žádný užitek a může mu potenciálně škodit. Tato overdiagnosis a overtreatment nejenže představují ekonomickou zátěž, ale také vystavují pacienty rizikům zbytečné léčby.“ Tak zní jedno z prohlášení českého kolektivu iniciativy Choosing Wisely, jehož členem je i lékař Dan Rakušan.

Podle Rakušana se běžná lékařská praxe v České republice, ale i dalších vyspělých zemích stala svým způsobem vězněm vlastního úspěchu. Lékaři často uvažují při péči o pacienta defensivním způsobem a někdy nařizují vyšetření víc, než je zdrávo. Běžnou praxí pak také bývá nadměrné užívání léků, které se týká především starších pacientů, kteří čelí mnohačetným zdravotním obtížím. S demografickým vývojem, který spěje ke stárnutí populace se pak tento problém může nadále prohlubovat.

Jaké faktory ovlivňují práci lékařů směrem k nadužívání léků a lékařských vyšetření? Jak se tato praxe dá změnit? A jak se na odbourání tohoto fenoménu mohou podílet sami pacienti? Dozvíte se ve videu.