Video placeholde

Kapitalismus nemůže zkrotit klimatickou krizi, tlak na růst HDP drancuje přírodu, říká Voves

Hnutí Univerzity za klima minulý týden opět pořádalo studentskou stávku. „Každý systém si zaslouží kritiku. Musíme směřovat k alternativám, které budou spravedlivější," říká v pořadu Prostor X mluvčí studentského hnutí Jan Voves. Co studenti kritizují na oslavách 17. listopadu a jak by měla vypadat alternativa dnešního ekonomického systému, vysvětluje Voves v rozhovoru.

Jan Voves si myslí, že klimatickou transformaci mají zaplatit především bohatší lidé a velcí znečišťovatelé: „Procento nejbohatších vyprodukuje dvakrát tolik emisí než celá chudší polovina lidstva,“ říká. „Emise nesnižujeme dostatečně rychle, ale změny musí být sociálně spravedlivé,“ dodává Voves.

Univerzity za klima také kritizují růst HDP jako ukazatel rozvoje. „Problém HDP je, že nereflektuje, jak se lidem reálně žije. Nebere v potaz ani neplacenou práci nebo péči. Tlak na růst HDP vede k dalšímu drancování přírody,“ kritizuje tradiční ekonomický ukazatel.

Proč dle Vovse nejsou dostatečné evropské plány na ekologickou transformaci? A jak se dívá na radikální formy protestu, jako je polévání obrazů či blokáda dopravy? To se dozvíte v rozhovoru v pořadu Prostor X v úvodu článku.