Prostor X

Zpět na článek

Kapitalismus nemůže zkrotit klimatickou krizi, tlak na růst HDP drancuje přírodu, říká Voves

28 komentářů

romanetta
24. listopadu 2023 • 19:18
„Kdo není ve dvaceti aktivistou nemá srdce, kdo je aktivistou ještě ve čtyřiceti, nemá rozum.“
Parafráze Winstona Churchilla.😉
Bohuš moodler Havel
24. listopadu 2023 • 14:06
Utopie je pěkná, ještě najít obyvatele s potřebným profilem a charakterem.
Gazané nemají kam jít, přesvědčte je a najděte společný prostor. (pozor ironie)
Juchin
24. listopadu 2023 • 11:38
Taky jsem byl blbej, když jsem byl mladej. Držím klukovi palce, ať z toho brzo vyroste.
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 11:48
@Uživatel_5279404 A stářím jak říkají lékaři...se to zhorší....Jen sranda ale kluk se nemůže bránit..
Tak ho braním.😂😂😂😂
Bruno Ferari
24. listopadu 2023 • 11:27
Klima se menilo, meni a menit bude. To, ze se na tom umi prizivit podobni samozvani kazatele kteri situaci dokazou vyuzit pro tridni boj, je velmi smutne.
Nenaslouchejte samozvanym kazatelum, pouzivejte svuj rozum.
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 10:46
Každý má nějaký názor...
A já vám tvrdím...
Nejlepší změny a nejrychlejší změny....
Udělá osvícený a chytrý ....
Diktátor.....😛😛😛😛
Uživatel_5670214
24. listopadu 2023 • 12:06
@Saša Krach
to je názor za korunu pi-ča. Osvícený a chytrý dikrátor je samo o sobě už protimluv. Diktátor je v první řadě sociopat a psychopat. Chytrý být může, ale taky nemusí, to nám ukázal StBabiš, jak by to vypadalo pod jeho vládou.
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 13:18
@Uživatel_5670214 Trochu historie....Určitě by jsi vyjmenoval nějakého krále ....vl­adaře­..pr­edse­du vlady....který se projevoval jako diktátor a po zvážení jeho působení se mu dalo přízvisko...Tento osvícený diktátor...a můžeš začít v Římě....a jak v dobrém pohli světem. A Babiš o proti petikolce... trpaslík 😛😂😂😂
Uživatel_5252308
24. listopadu 2023 • 10:16
Jan Vacek
Celkový mezinárodní vývoj a problémy ukazují, že stojíme na rozhraní změny a že v dosavadních stereotypech nelze jednoduše pokračovat. Úkoly, které jsou před námi ukazují např. univerzální zákony vývoje civilizace, jak je objektivizuje prof. M. Bárta: 1. Všechny civilizace jsou konečné. Na jejich konci je kolaps, který ale neznamená konec, pouze transformaci. 2. Ke změnám dochází skokově. 3. Každá civilizace podléhá Hérakleitovu zákonu: To co vás přivede nahoru, je nakonec to, co vás zkolabuje. 4. Každá civilizace potřebuje funkční společenskou smlouvu. 5. Každá civilizace je založena na sdílených hodnotách. 6. Každá civilizace je determinována schopností adaptace na proměnu přírodního prostředí. 7. Každá civilizace je limitována objektivně levnými zdroji energie. A současným globálním problémům můžeme úspěšně čelit jen budováním funkční celosvětové kooperace, civilizace. Současný systém je přiliš závislý na extenzívním tzv. růstu, tedy i na růstu spotřeby a nákupů a současně vykazuje tendenci k nerovnováze vč. neekvivalence podílu na tvorbě a rozdělování produktu a to spolu s jejich překlenováním cestou zadlužování kumuluje i inflační potenciál, nestabilitu apod. Řešení současných problémů vyžaduje adekvátní strategie a reformy v mezinárodním kontextu a uzavření nové tzv. společenské smlouvy.
Pavel Maleček
24. listopadu 2023 • 09:57
Voves ja až bučící ukázkou toho jakou odbornou i lidskou bídu produkují dnešní VŠ, zvláště ty humanitní. Už tím, že si myslí, že člověk může zkrotit klimatický cyklus planety. Svou ideologickou zaslepenost, popírající přírodní i společensko -sociální zákonitosti předvádí i na tom, jak obviňuje kapitalismus ze všech špatností dnešního světa.
Když systém, který za těmi - ano existujícími špatnostmi stojí není kapitalismus, ale Vovesem evidentně zbožňovaný socialismus. Tedy centrální, direktivně přerozdělovací systém, jehož hlavním, byť skrývaným cílem je moc úzké prý intelektuální "elity" nad polootrockou většinou. Samozřejmě ve jménu dobra a rovnosti pro všechny.
Když ten dnešní (z podstaty totalitní) socialismus, co se názvem liberální demokracie maskuje, už dříve demokratický západ ovládá. To přes neomarx-progres ideologii s jejím multikulti, gender, LGBT či eko-klima povinným sebemrskačstvím. A Voves a jeho humanitně akademické spol., vidící se coby lepšolidé, jsou jejími ohnivými šiřiteli.
Což z nich dělá užitečné idioty, co tím sobě i druhým budoucnost ničí. Stejně jako historičtí mládežničtí fanatici dalších pukavců ze socialistického hnízda, tedy fašismu, nacismu či komunismu. Co ve jménu lepších zítřků sebe i své okolí do bídy a teroru zavlekli. A taky coby kanonenfutr končili, když po milionech hynuli v konfliktech vyvolanými jimi obdivovanými ideologiemi.
A kdyby jen oni, že Voves?!
Uživatel_5679784
24. listopadu 2023 • 10:07
@Pavel Maleček
Nelze, než souhlasit, napsal jste to výborně, ale lidé nepoučení minulostí, budou nadále trvat na již prokázaných lžích, protože zkušenosti se nedají předávat, ale jen získávat ... bohužel.
Eduard Reznicek
24. listopadu 2023 • 09:51
Byli to učitelé dějepisu nebo rodiče, kteří selhali, když nedokázali připomenout socialistickou historii, která hubila životní prostředí rychlostí Bugatti Veyron a nepoukázali na to, že až s příchodem kapitalismu, začal být vzduch opět dýchatelný a debaty o tomto jsou možné na veřejnosti a ne jen v cele kriminálu?
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 09:31
Kapitalismus může vše. Stačí to jen Okecat, a za každou větou použít slovo ,,, demokracie,,,,
Stačí pokud EU bude řádně zelená,,,,prosadí si zrušení práva veta,,, a malér je na světě. Piráti jsou pro.....
A také je možné ...Nějaký nedemokratický diktátor ,,,,se vzhledné v zelené ideologii,,,😂😂😂
Jo jo......😂😂😂😂 A můžete hledat rozdíl. Samo sebou demokratický.....😂
giorgio287
24. listopadu 2023 • 09:35
@Saša Krach
Adolfa si Germáni zvolili v demokratických volbách....
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 09:44
@giorgio287 No...to jsi hodně zjednodušil...????
Ale dejme tomu že to tak bylo 😂😭...
Samo sebou nebylo. A už nebude. Musel by nastat...úplný rozpad zavedeného sistemu. A kdo by za to nesl zodpovědnost... Demokracie a zvolení poslanci ....😂
giorgio287
24. listopadu 2023 • 09:53
@Saša Krach
Co bych si zjednodušoval? Je historickým faktem, že Adolf vyhrál demokratické volby a byl jmenován kancléřem. A v demokratickém referendu mu bylo povoleno sloučit funkci kancléře a prezidenta a stát se vůdcem. A pak mu už nic nebránilo zakázat ostatní partaje a "obohatit" evropské dějiny o koncentráky, vyvražďování Židů a velkou válku. Nemělo by se zapomínat, že mu u toho všeho zdatně se***val německý národ. Celý. Proto měl být po válce odměněn tím, co chystal pro nás Čechy - vysídlen na Sibiř. Bez Germánů by byl dnes v Evropě klid bez migrace, grýndýlu a podobných laskomin...
Jan Novak
24. listopadu 2023 • 10:33
@Saša Krach bože, můžete mi prozradit svoje IQ, myslím že s takhle bídným jsme se ještě nesetkal ..... tady nemá cenu zádné vysvětlování o fosilních diktaturach nebo o korporacích platících všude po světě anti GW agendu, která vymývá mozečky hlupákům jako vy ..... znáte historii toho jak fosilní korporace měli už v 7O. letech přesné informace o tom jak se bude klima vyvíjet, jaké změny teplot budou a jak jim došlo že je třeba začít makat na dezinformování pokud si chtějí svůj byznys udržet ?....a jak je vidět u vás, povedlo se jim to skvěle .... s touhle tupostí nemá lidstvo žádnou šanci na přežití
Saša Krach
24. listopadu 2023 • 11:40
@Jan Novak Chytráku...😛😛😛😂
Jen taková maličkost...a přeber si to jak umíš..
Sytý hladovému nevěří.....😛😛😛😂😂😂😂 Jo a to IQ.155...
Jan Novak
28. listopadu 2023 • 18:00
@Saša Krach byl čekal že i takovej blb si dokáže vycucat z prstu ještě větší číslo
Jan Novak
24. listopadu 2023 • 08:57
naopak, jedinej kapitalismus to dokáže ...ale ten opravdovej, ne ten co zapomíná na to co se mu z jeho vlastní teorie nehodí http­s://bl­isty­.cz/ar­t/1107­97-proc-chteji-ekonomicke-elity-nejmene-prave-trzni-kapitalisticke-reseni-klimaticke-krize-i-kdyz-by-dokazalo-zkazu-odvratit.html
giorgio287
24. listopadu 2023 • 08:39
Voves, Voves. Kdyby studovali něco užitečného a ne okultní vědy, neplavali by kraviny. Doporučuji zkusit poprvé v životě činnost, zvanou práce. Třebas skládat z vagónu lopatou uhlí. Po pár hodinách by ta klimatická tíseň a komunistické blouznění odezněly.

A mimo jiné - když chtěj zachraňovat planetu, tak choděj pěšky, nepoužívaj mobil a počítač, nejsou se v potůčku, spěj pod širákem a žerou pupeny 😉
Uživatel_5670214
24. listopadu 2023 • 07:57
Jen by mě zajímalo, kolik má pan Voves ve skříni hadrů, jaký má mobil, notebook, či tablet, kde bydlí, čím topí a svítí. Taky by mě zajímalo, jak se přepravuje, jestli vlastní auto a hlavně čím se živí. Jestli ho živí tyhle kydy, tak potěš pánbůh.
Vladimír Veselý
24. listopadu 2023 • 07:34
Clověk nemůže zkrotit přírodu, natož pak "klimatickou krizi" pokud nějaká existuje. To si může myslet jen hlupák, který ve škole nedával pozor při fyzice, chemii, biologii a pod.
Uživatel_5670214
24. listopadu 2023 • 07:29
Komunismus nemůže fungovat, protože počítá s premisou, že jedinec = společnost / počet obyvatel. Tak to není. Každý jsme individuum s charakteristickými vlastnostmi. Jenže ono to funguje i opačně. Nažeňte na stadion 10000 lidí, postavte před ně charismatického řečníka a najednou se individualita rozpustí v kolektivním vědomí. Je to jak s plynem. Nemůžeme popsat chování jedné každé molekuly, ale přesně víme, jak se plyn chová jako celek. Kapitalismus je jako ekonomický systém založený na soukromém vlastnictví a regulaci tržním mechanismem. Nic jiného v tom není.To, co ničí tuto planetu, je modla peněz a nesmyslná představa trvale udržitelného růstu, která je za ložena na masivní reklamě, manipulaci a hlavně na výrobě šmejdu, který se týden po záruce rozpadne. V uzavřeném ekosystému nemůžeme získávat suroviny a energii do nekonečna, takže bez recyklace surovin a získání dominantní části energie se slunce, planetu zničíme za pár desetiletí. Zničíme v tom smyslu, že nebude obyvatelná. Svoboda jedince nezpočívá v tom, že může svobodně ničit vše na co dosáhne. Zkázu planety způsobí nadnárodní korporace, které v konkurenčním boji nehledí na nic jiného, než je zisk a růst a je jim jedno, že tim zničí i sami sebe. Je to absurdní, že se tito lidé chovají, jako kdyby měli v záloze další Zemi. Jenže on je to uzavřený kruh. Každý chce mít ten svůj vysněný životní stadard. Ten ale něco stojí, Penize získáme jen prací (s výjimkou politiků), takže když nebudeme ty zbytečné krámy kupovat, fabriky zkrachují, nebude práce a nebude blahobyt. Cesta ke změně vede přes změnu myšlení každého jedince, ale jak to změnit, když myšlení lidí ovládají média, která patří těm nenažraným kapitalistům? Konzum zabil Boha, tak není nástroj, jak se z vlivu médií vymanit. Jediná cesta je válka, která restaruje žebříček hodnot a společnost se může vrátit k tradičním hodnotám. Problém je ale v tom, že ta válka asi způsobí, že kromě pár stovek generálů zalezlých v protiatomových krytech nikdo nepřežije.
Jiří Kokaisl
24. listopadu 2023 • 07:27
A copak studuje, tenhle chytrák? Určitě ne technický obor, zase nějaký zbytečný soft obor ... Nejvyšší čas, aby zadrmo dostudoval a vyrazil k největšímu znečišťovateli planety, do Číny, tam mu vysvětlí, zač je toho loket!
Že se v Reflexu nestydí, podporovat tyhle budoucí vyděrače a příživníky dáváním jim prostoru!?
Jan Pelnář
24. listopadu 2023 • 07:25
Proč se s takovým troubou vůbec bavíte?
Uživatel_5679784
24. listopadu 2023 • 06:56
Není to nic jiného než nový pokus nastolit diktaturu ... a můžeme to zvát, jak chceme "proletariát", "spravedlivé přerozdělování kapitálu" či jak chcete. Vždy to bude násilné převzetí cizího majetku a útok na samotnou svobodu ... Je těch otázek mnoho, ale kdo bude "dohlížet" na to spravedlivé přerozdělování ? Jakým způsobem se lidé budou motivovat k práci, když bude mít lempl stejné podmínky jako schopný a pracovitý ? Mladí vždy měli revoluční myšlenky, ale nepočítají s tím, že ty myšlenky budou realizovat lidé ... A svoboda jednotlivce a nedotknutelnost jeho majetku vč. svobody podnikání je základ "spravedlivého světa" !
Avatar - epr3}
epr3
24. listopadu 2023 • 06:26
„Emise nesnižujeme dostatečně rychle, ale změny musí být sociálně spravedlivé“....a my se sice neuskrovníme, ale budeme za uskrovnění druhých nesmiřitelně demonstrovat a stávkovat😂😂😂.