Exprimátor Pardubic Martin Charvát a Andrej Babiš

Exprimátor Pardubic Martin Charvát a Andrej Babiš Zdroj: X.com

Soudce Šott a Andrej Babiš
Policií zapečetěné kanceláře na pardubickém magistrátu. (21.11.2023)
Babišovy domy ve Francii zvané Château Bigaud a Casa Bigaud se rozkládají na pozemku o rozloze tří hektarů.
Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)
Šéf ANO jakékoliv pochybení odmítá.
5
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Dvojí metr Andreje Babiše

Nebyl to dobrý týden pro Andreje Babiše. Odvolací pražský vrchní soud nejdříve zrušil jeho osvobozující verdikt v kauze Čapí hnízdo. Následně Deník N přišel s potvrzenou informací, že francouzská finanční prokuratura už v dubnu zaslala městskému státnímu zastupitelství v Praze na Andreje Babiše tzv. evropský vyšetřovací příkaz.

No a nakonec Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívá exprimátora Pardubic za ANO, že manipuloval veřejnými zakázkami. Takový souběh špatných zpráv nechcete. 

Projděme si to podrobně. Vrchní soud nejdříve na 46 stranách smetl zprošťující verdikt soudce Šotta ve věci Čapího hnízda. Konstatoval, že ve vyšetřovacím spise byla řada důkazů, ale problém bylo, jak s nimi soudce nakládal. Především důkazy hodnotil většinou jen z pohledu obhajoby a celou řadu z nich úplně pominul. Navíc postavil všechno na jedné výpovědi člověka ze stavebního dozoru a úplně pominul hodnotit ekonomickou stránku celé věci.

Jinak řečeno, Babiš a jeho okolí nejdříve vyňalo firmu ZNN Agro Pelhřimov z holdingu Agrofert, aby mohli získat dotaci pro malé podniky. Následně vytvářeli dojem, že takto postavený podnik nemůže ekonomicky samostatně existovat, což bylo jasné od počátku, a proto se musí vrátit zpět pod křídla Agrofertu. Soudce Šott neřešil, že šlo o účelové vyjmutí, a tedy podvod. Důležité je, že odvolací vrchní soud řekl, že většina důkazů se nemusí nově opatřovat, ale je v obžalovacím spise, takže další soudní líčení nemusí být věcí let, ale spíš měsíců.

Francouzi čekají

Teprve v těchto dnech vyšlo najevo, že městské státní zastupitelství v Praze už v dubnu dostalo od francouzské finanční prokuratury tzv. evropský vyšetřovací příkaz. Francouzi potřebovali získat určité údaje, aby mohli Babiše obžalovat ve věci podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Francouzská strana potvrdila, že žádané informace od české strany zatím nezískala.

Aby toho nebylo málo, policisté z NCOZ  udělala razii na pardubickém magistrátu, při níž bylo obviněno 19 lidí a dvě firmy za manipulaci s veřejnými zakázkami. Podle sdělení policie byl hlavní úder veden proti exprimátorovi Martinu Charvátovi (ANO). Policie se tentokrát vyjádřila docela otevřeně, když řekla, že „trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti“.

A co předseda?

Na tohle obvinění zareagoval Andrej Babiš velmi rychle a dva z obviněných vyloučil z ANO. Nutno říct, že do rozsudku na všechny zatím musíme pohlížet jako na nevinné. Jejich vytlačení z politických funkcí je na druhou stranu chvályhodné, protože v politice platí presumpce viny. Otázkou je, proč podobně razantně nevystupuje hnutí ANO proti vlastnímu předsedovi. 

Poslanec za ANO Patrik Nacher má na sociálních sítích program s názvem Dvojí metr. Snaží se tu popisovat, že řada politiků a stran se liší v hodnocení stejných věcí a ostrakizuje přitom hnutí ANO. Není v jednání Andreje Babiše vůči sobě a jiným stejný dvojí metr?