Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)

Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Primátor Pardubic Martin Charvát
Zásah policie u někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). (21.11.2023)
Zásah policie u někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). (21.11.2023)
Zásah policie u někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). (21.11.2023)
Zásah policie u někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). (21.11.2023)
13
Fotogalerie

ANO řeší skandál v Pardubicích. Babiš: Všichni zapletení do kauzy na magistrátu v hnutí skončí

Všichni, kdo jsou zapleteni do kauzy na pardubickém magistrátu, v hnutí ANO skončí. ČTK to dnes řekl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Zároveň potvrdil informace Deníku N, že dnes zasedne celostátní i krajské předsednictvo hnutí. Uvedl, že chybou opozičního subjektu je, že v roce 2013 dopustilo „infiltraci bývalých členů ODS".

Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle informací z médií policie zadržela mimo jiné členy ANO - bývalého primátora Pardubic, nynějšího radního, člena představenstva a bývalého ředitele Rozvojového fondu Pardubice Martina Charváta, který byl dříve v ODS, a současného šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka. Ten byl podle Deníku N v minulosti rovněž členem ODS.

V souvislosti s bývalými členy občanských demokratů, kteří později přešli do hnutí ANO, Babiš zmínil bývalého místostarostu a radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu, jemuž soud dříve nepravomocně uložil 9,5 roku vězení v kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami na radnici. „ODS má korupci v DNA," řekl expremiér. Hnutí ANO ale podle něj své kauzy rázně řeší. „Korupci nesnáším," poznamenal.

Skandál se týká i SPD

Mezi zadrženými v pardubické kauze byla podle médií i bývalá náměstkyně primátora a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helena Dvořáčková, nynější zastupitelka za SPD, dříve za ANO, ředitel Krajské hospodářské komory Josef Koprivňanský, místopředseda představenstva Služeb města Pardubic Aleš Kopecký nebo předseda představenstva fondu Pavel Nevečeřal.

V souvislosti se zásahem se uvádí i firma Instal Hanousek, která podle Mladé fronty Dnes získala od města 87 zakázek za 64 milionů korun. Vedle ní se policisté soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze, firma pro Pardubice rekonstruovala letní stadion a v současnosti staví v jeho blízkosti parkovací dům.

Kvůli situaci na magistrátu a v městských firmách se dnes odpoledne sejde krajské předsednictvo hnutí ANO. Závěry schůzky chce před zveřejněním konzultovat s vedením hnutí, řekla ČTK náměstkyně primátora JIřina Klčová (ANO).