Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022)

Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022) Zdroj: Reuters

Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022)
Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022)
Ulicemi měst projíždějí separatisté, na několika místech se bojuje.
Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022)
Válka na Ukrajině: Pseudoreferendum o připojení k Rusku v Mariupolu (27.9.2022)
6
Fotogalerie

Anastasiia Sihnaievska: Češi, kteří pomáhají Rusku, by měli být potrestáni. Jinak se Moskva nezastaví

Rusko využilo toho, že svět dostatečně nereagoval na jeho agresivní překreslování hranic sousedních suverénních států k obrazu svému, a zahájilo kampaň, která má legitimizovat jeho četná porušení mezinárodního práva. Od roku 2014 se Rusko snažilo vytvořit iluzi legitimity pro své akce na území Ukrajiny: okupaci Krymu, vytvoření „nových republik“, které později začlenilo do své federace, a nakonec i plnohodnotnou invazi. Rusko pravidelně zvalo evropské politiky ke kandidatuře ve volbách a budovalo vazby s těmi, kteří se nebáli ruské „politické toxicity“. 

Od začátku plnohodnotné války se nic nezměnilo – Rusko zapojilo mezinárodní pozorovatele i na nově obsazených územích při (pseudo)referendu v roce 2022 v dočasně okupovaných částech území Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti o jejich připojení k Ruské federaci i při prvních parlamentních volbách na těchto územích jako součásti Ruska v roce 2023.

Českou republiku v tomto hanebném aktu podpory a legitimizace okupace v „referendu 2022“ zastupovali dva čeští komunisté, a to Roman Blaško a Jaromír Vašek. Blaško je český novinář a komunista, který byl asistentem europoslance Miloslava Ransdorfa z KSČM, pokoušel se vstoupit do velké politiky v ČR, dokonce kandidoval do Evropského parlamentu v roce 2019. Jaromír Vašek se také angažoval v KSČM a na stránkách stranického plátku Haló noviny šířil svou podporu okupace ukrajinských území.

Oba občané otevřeně podporují ruskou agresi proti Ukrajině. Návštěvou okupovaných území opakovaně porušili ukrajinské zákony. Papouškují ruskou propagandu a šíří její mnohokrát vyvrácené narativy: o nacistech na Ukrajině; o tom, že válku na Ukrajině rozpoutaly USA a Velká Británie; o americké „kolonizaci“ České republiky; o NATO, které chce zavléct Česko do předem prohrané války proti Rusku; o Petru Pavlovi coby loutce USA; o biolaboratořích na Ukrajině vyrábějících bakteriologické zbraně; o Evropanech, kteří jsou proti sankcím atd. Tyto dezinformace mají především posílit ruskou propagandu jak v Rusku, tak v Česku a představují hrozbu pro demokracii jako takovou.

Zatím nic

Jaromír Vašek šel ve své propagandě ještě dál. Kromě účasti na protiukrajinských shromážděních v Praze proti poskytnutí zbraní Ukrajině na obranu proti agresi využíval nezletilé Ukrajince k propagaci ruské propagandy. V roce 2019 navíc přivezl do České republiky skupinu nezletilých dětí z okupovaného Doněcka, aby se v Poslanecké sněmovně setkaly s představiteli KSČM Vojtěchem Filipem a Zdeňkem Ondráčkem.

Vašek prováděl dezinformační aktivity ve prospěch Ruska v České republice již dlouho před plnohodnotnou invazí. „Společnost přátel LLR a DLR“, v jejímž čele Vašek stojí, v Česku organizovala a vedla řadu protiukrajinských akcí. V roce 2016 uspořádali aktivisté této organizace s vlajkami takzvaného Novoruska demonstraci před ukrajinským velvyslanectvím. Kromě toho se konala demonstrace před Ministerstvem vnitra na protest proti vytvoření odboru pro boj s proruskou propagandou. Za zmínku stojí i to, že Jaromír Vašek je šéfredaktorem webu donbas.cz, který vydává ruské propagandistické materiály pro české publikum.

Pražské vrchní státní zastupitelství se pokusilo posoudit možnou trestní odpovědnost, ale žádný z policejních útvarů řízení proti českým pozorovatelům ruských pseudoreferend zatím nezahájil. Do vyšetřování se zapojili i detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, ale k žádným skutečným výsledkům to dosud nevedlo.

AfD a Národní fronta

Tolerance takových osobností ohrožuje stabilitu a udržitelný rozvoj demokratických společenství v Evropě. Příkladem je německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD), která neustále zvyšuje svůj volební rating, překonává většinu stran v německém Bundestagu a oznámila záměr zvýšit své zastoupení v Evropském parlamentu. Hlavní hrozbou jsou pravicově radikální a euroskeptické názory AfD spolu s otevřeně proruskou rétorikou a vazbami strany na ruské státní orgány včetně tajné služby FSB. Ostatně zástupci strany navštívili dočasně okupovaná území Ukrajiny a byli pozorovateli, stejně jako výše zmínění Roman Blaško a Jaromír Vašák při „volbách“ v dočasně okupované části Ukrajiny.

Pokračující přehlížení aktivit AfD a jejích vazeb na Kreml nyní představuje vážnou hrozbu nejen pro německou demokracii, jak uvádí německá domácí zpravodajská služba, ale také pro celé evropské společenství. Například v Česku je takovým vlivovým prvkem strana Svoboda a přímá demokracie (SPD). Její lídr (a držitel čestného titulu nejvlivnějšího dezinformátora v EU podle průzkumu, na kterém se podílela Univerzita Karlova) Tomio Okamura již oznámil plány na vytvoření největší frakce v Evropském parlamentu, která by spojila AfD a francouzskou krajně pravicovou Národní frontu, jejíž vůdkyně Marie Le Penová od roku 2014 veřejně podporuje Putinovu politiku, uznává Krym jako ruský a zasazuje se o zrušení sankcí proti Rusku.

Další území

Takzvaní „zahraniční pozorovatelé“ sehráli významnou roli při ostudné „legitimizaci“ pseudoreferend během téměř desetileté války na Ukrajině. Spoluzodpovědnost za okupaci ukrajinského území tedy leží kromě ruských orgánů i na nich. Každý z Putinových zahraničních „přátel“, kteří navštívili okupovaná území v rozporu s ukrajinskými zákony, pomohl anektovat ukrajinská území a stal se spolupachatelem ruské agrese.

Avšak nikdo z českých, německých ani dalších zahraničních politiků a veřejných činitelů, kteří se stali „zahraničními pozorovateli“, nebyl za svou zločinnou činnost a pomoc při okupaci Ukrajiny potrestán. Nadále svobodně a bez překážek šíří ruskou propagandu a destabilizují vnitropolitickou situaci států ve prospěch Kremlu. A důsledkem toho je destabilizace vnitropolitické situace nejen na Ukrajině, ale i v Evropské unii.

Přijatý 12. balíček sankcí, který zahrnoval tresty pro organizátory voleb na okupovaných územích, měl zahrnovat také sankční omezení pro takzvané zahraniční pozorovatele. Mělo by být v zájmu každé země zajistit, aby byli spravedlivě potrestáni ti, kdo vědomě napomáhali Rusku v jeho válečných zločinech a zločinech proti lidskosti na Ukrajině a porušovali mezinárodní právo na stejné úrovni jako ti, kdo organizovali volby na okupovaných územích a nutili ukrajinské občany k účasti v nich. V opačném případě hrozí, že se obětí ruské okupace stanou území dalších států.

Autorka je zástupkyně Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci (USCC) v České republice.