Sven Kühn von Burgsdorff (uprostřed) v létě roku 2022, tehdejší šéf mise EU na Západním břehu Jordánu a v Gaze na pláži u města Gaza s palestinskou vlajkou v ruce

Sven Kühn von Burgsdorff (uprostřed) v létě roku 2022, tehdejší šéf mise EU na Západním břehu Jordánu a v Gaze na pláži u města Gaza s palestinskou vlajkou v ruce Zdroj: Twitter

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás
2
Fotogalerie

Viliam Buchert: EU dává Palestincům miliardy a pořád u toho lže. Posílá je i těm, co obhajují terorismus

V únoru minulého roku zveřejnila Evropská komise zprávu z palestinského Rámaláhu: „Během slavnostního podpisu za přítomnosti palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Evropská unie oznámila balíček finanční pomoci pro rok 2022 pro palestinský lid… Pomoc palestinskému lidu na rok 2022 činí 296 milionů eur.“ Údajnému palestinskému lidu tedy odešlo v přepočtu 6,6 miliardy korun. O žádný lid se ale nejedná, peněz se zmocnila palestinská vláda, která nebyla zvolena ve volbách, nechává zpochybňovat holocaust, zakazuje potraty, vychovává děti v duchu radikalismu a adresátem peněz byly i úřady nelegitimně vládnoucího autoritářského prezidenta Abbáse (poslední prezidentské volby se konaly v roce 2005). Z evropských peněz jsou vypláceny také dávky rodinám teroristů a lidem, kteří vyzývají ke zničení Západu.

Pomoc Palestincům také mnoho let rámují prokazatelné lži. Šířil je například do srpna vedoucí mise Evropské unie na Západním břehu Jordánu a v Gaze Němec Sven Kühn von Burgsdorff. Ten loni prohlásil: „Efektivní palestinská samospráva vedená zásadami demokratické správy věcí veřejných a právního státu je klíčovým prvkem stability, míru a bezpečnosti…“ Palestinská samospráva vedena zásadami demokratické správy věcí veřejných je naprostý blud, který von Burgsdorff opakoval, zatímco realita byla a je jiná. Když tento člověk před několika týdny z funkce odcházel, najednou hovořil úplně jinak a říkal, že Abbás a palestinští politici „selhali při pořádání voleb“. Oni ale neselhali, protože žádné volby mnoho let nepořádají a ani nechtějí pořádat. Selhala EU, že na něco, co neexistuje, pořád posílá peníze.

Zástupce EU Sven Kühn von Burgsdorff se také v létě jako první proletěl jako paraglidista nad Pásmem Gazy. Což by bez povolení a dohody s tam vládnoucím Hamásem nebylo možné. Izraelské ministerstvo zahraničí to označilo za „provokativní akci“. No a teroristé z Hamásu se možná tím inspirovali, když použili paragliding i při říjnovém teroristickém útoku na Izrael. Představitel EU také tři a půl roku, co byl ve funkci, obviňoval Izrael z rasismu a zločinného apartheidu a účastnil se zcela nediplomaticky demonstrace proti izraelské vládě. K brutálním zásahům palestinské samosprávy proti novinářům a aktivistům na ochranu lidských práv na Západním břehu Jordánu a jejich věznění řekl, že je to „nešťastné“ a že o těchto otázkách udržuje „aktivní dialog“ s nejvyššími členy Palestinské správy. Tento aktivní dialog vedl k tomu, že situace se ještě zhoršovala. A to všechno pomáhá platit Evropská unie, a to i pomocí peněz z Česka.

Mohutná finanční i jiná pomoc začala k Palestincům proudit z Evropy zejména po podepsání mírových „Dohod z Osla“, což byla smlouva mezi vládou Izraele a Organizací pro osvobození Palestiny ze září 1993. Od té doby podle odhadů (ty se ale liší) odešlo oficiální cestou ze zemí Evropské unie, Norska, Velké Británie a Švýcarska na podporu Palestinců dohromady kolem 25 miliard dolarů. Část těchto peněz, což potvrzují i zprávy Evropského parlamentu, byla zneužita k indoktrinaci dětí ve školách (popírání holocaustu nebo líčení Židů jako životního nepřítele) nebo k podpoře rodin teroristů, kteří byli v izraelském vězení (pomocí dávek, kterých část speciálně platilo Rakousko) a udržování nedemokratických režimů na palestinských územích.

Evropská komise tvrdí, že žádné peníze z pomoci Palestincům neodcházely ve prospěch teroristického islamistického hnutí Hamás, které vládlo do letošního listopadu v Gaze (to se může po úspěšné izraelské vojenské intervenci změnit, ale jistota to není). Ovšem loni odešlo do Gazy 30 milionů euro z Evropské unie na infrastrukturní projekty spojené s vodou. Jistě, byla to pomoc humanitární, ale i to pomáhalo udržovat Hamás u moci. Navíc v rozporu se všemi evropskými sankcemi, které byly proti Hamásu přijaty už v roce 2003, odcházely a odcházejí z Evropy do Pásma Gaza peníze, které pocházejí ze soukromých zdrojů. Evropské tajné služby a policie některé takové případy odhalily, ale každý rok takto odešly odhadem desítky milionů eur, které pak mimo dohodnutý a schválený systém humanitární pomoci živily i Hamás a jeho ozbrojence.

Nesmyslnost počínání EU dokazuje i text schválený Evropským parlamentem letos 12. července. Ten je jako vždy kritický k Izraeli, ale některá konstatování na adresu Palestinců (nejenom Hamásu) jsou tak strašně závažná, že posílání dalších peněz z Evropské unie nelze nijak odůvodnit. Přesto v říjnu EU pomoc Palestincům ještě zvýšila.

Evropský parlament konstatoval:

„Palestinská správa a hnutí Fatah (vládne na Západním břehu Jordánu) nadále poskytují zvláštní dávky Palestincům v izraelských věznicích, a to i osobám, které byly odsouzeny za teroristické činy týkající se židovských cílů…“ Z 21 organizací uvedených na seznamu teroristických organizací EU je sedm palestinských.

„Palestinská správa čelí ztrátě legitimity; vzhledem k tomu, že poslední palestinské parlamentní volby se konaly v roce 2006; vzhledem k tomu, že poslední palestinské prezidentské volby se konaly v roce 2005; vzhledem k tomu, že parlamentní a prezidentské volby, které se měly konat v květnu 2021, byly zrušeny dekretem prezidenta Abbáse.“

„V říjnu 2022 vydal prezident Abbás dekret o vytvoření Nejvyšší rady soudních orgánů a institucí, kterým podřídil všechny palestinské orgány své kontrole a zrušil poslední pilíř soudní nezávislosti v Palestině.“ Přesto EU poslalo na palestinská území loni 5 milionů euro „na posílení“ místní justice…

„Ženy na palestinských územích čelí diskriminaci a stále mají méně práv než muži, například pokud jde o rozvod, péči o děti a dědictví; osoby patřící ke komunitě LGBT stále čelí obtěžování a diskriminaci.“

Palestinská správa odmítá odsoudit extremistické organizace a teroristické skupiny působící v regionu a nechce s nimi přerušit styky. K tomu dodejme, že Palestinci v Gaze i na Západním břehu Jordánu oslavovali v říjnu vraždění Židů (i dětí, žen a starých lidí) ozbrojenci Hamásu.

Evropský parlament vyjádřil také politování nad „problematickým a nenávistným obsahem palestinských školních učebnic a studijních materiálů, který dosud nebyl odstraněn. Zdůraznil, že finanční podpora EU pro Palestinskou správu v oblasti vzdělávání by měla být poskytována pouze pod podmínkou, že obsah učebnic bude sladěn s normami UNESCO, jak rozhodli ministři školství EU v Paříži dne 17. března 2015, že všechny antisemitské odkazy budou vypuštěny a že budou odstraněny příklady podněcující nenávist a násilí.“ Přesto i loni a letos odešly miliony eur z EU na podporu palestinského školství. Nenávist se šíří dál a EU ji platí.

Většina věcí, kterých chce na palestinských územích Evropská unie, Evropská komise a Evropský parlament prosadit, se léta nedějí. Palestinci je většinou ignorují a z evropských peněz se naopak platí i to, co posiluje nenávist k Západu a Evropě. Přesto jim EU nepochopitelně dál posílá peníze.