Zásah Izraelců v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy (15.11.2023)

Zásah Izraelců v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy (15.11.2023) Zdroj: Reuters

Areál nemocnice Šífa na snímku ze začátku listopadu
Zásah Izraelců v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy (15.11.2023)
Zásah Izraelců v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy (15.11.2023)
Zásah Izraelců v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy (15.11.2023)
Izraelská armáda ukazuje, že do nemocnice Šifá v Gaze přivezla zdravotnický materiál (15. 11. 2023).
6
Fotogalerie

Bartkovský: Palestinská nemocnice je doupětem Hamásu už 15 let. Světová média zapomněla, co psala v minulosti

Izraelská armáda vzala útokem nemocnici Al Šífa. V minulých dnech jsme mohli opakovaně slyšet strany Izraele, že největší zdravotnické centrum v Pásmu Gazy je centrem teroristické organizace Hamás. To samozřejmě popíral jak Hamás, tak propalestinští aktivisté i západní média a mezinárodní organizace. Ti všichni zapomněli, že se ona nemocnice ozbrojenci z Hamásu hemží už 15 let.

Hned na začátek. Osobně si myslím, že za současnou situaci v Izraeli i Pásmu Gazy nese premiér Benjamin Netanjahu odpovědnost stejně jako teroristické uskupení Hamás. Bibi, jak se izraelskému předsedovi vlády přezdívá, roky oslaboval Fatah na Západním břehu a posiloval samotné teroristy v Gaze. Teď mu situace vybouchla do obličeje a izraelské obranné síly, jejichž obranyschopnost a připravenost roky drolil, to mají vyřešit za něj. A ony to dělají. A západní svět se v komentování jejich postupu naprosto zbláznil.

Začal bych u termínů „vybombardovaná nemocnice“ a bombardování nemocnice“. Před měsícem tvrdili propalestinští aktivisté i Hamás, že Izrael vybombardoval menší nemocnici, ve které zemřelo 500 lidí. Nic z toho se nepotvrdilo, naopak z vyšetřování vyplynulo, že raketa, která dopadla na parkoviště a způsobila požár dvaceti aut, patřila Palestinskému islámskému džihádu. Od té doby je ticho. Jak se ale izraelské jednotky blížily k Al Šífě, podobná rétorika se objevila znovu. A opět bez zjevných důkazů.

V titulcích západních médií (a pochopitelně tedy i v těch arabských, ale tam to považuji za samozřejmost) jsme mohli číst, že Izrael nemocnici „ostřeluje“, soustavně „bombarduje“ a na místě jsou kvůli tomu desítky mrtvých. Opět to není pravda. Jak dokázal New York Times, Izrael je zodpovědný za tři zásahy nemocnice ze čtyř. V jednom případě tam dopadl náboj světelné munice, ve dvou tanková střela. Pokud záměrně ostřeloval Izrael nemocnici tankem, určitě je neomlouvám. Všechny tyto útoky měly ale za následek dohromady 5 mrtvých. Žádné desítky nebo stovky. Nejhorší byl ten čtvrtý útok, kdy se zřejmě jednalo o raketu teroristů vypálenou na izraelské pozice, která ve vzduchu selhala a propadla střechou přístřešku u nemocnice do míst, kde se schovávali lidé. Ta měla za následek nejvíce obětí.

Teroristé jsou v nemocnici od roku 2007

A teď už k tomu, zda je Al Šífa využívaná Hamásem, nebo ne. Krátká odpověď: Samozřejmě, že je. Dlouhá? Nemocnice byla postavena ve 40. letech. Financovali to Britové, kteří měli tehdy území ve správě. Moderní zdravotnické zařízení z ní ale udělal až Izrael v 80. letech. První teroristé sem přišli v roce 2007. Teroristé z Hamásu a Fatahu o ni svedli tvrdý boj s mrtvými na obou stranách. Vyhrál Hamás a chopil se moci nad celou Gazou. Tehdy nechali teroristé z nemocnice pod pohrůžkou zastřelení vyhnat 600 lékařů, kteří byli nějak spojeni s Fatahem. A tehdy poprvé se v nemocnici porušily Ženevské konvence a začaly se tu páchat válečné zločiny. Samotnými Palestinci.

V letech 2008–2009, kdy probíhala válka mezi Izraelem a Pásmem Gazy, tu měli sídlo zahraniční novináři. Už tehdy reportéři New York Times psali, že se po chodbách procházejí ozbrojenci Hamásu v civilním oblečení a zabíjejí zrádce. Už v té době upozorňovala na poměry Hamásu izraelská tajná služba Šin Bet s tím, že teroristé vědí, že nemocnice bude ušetřena, a proto ji využívají jako úkryt. Hamás kritizovala i mezinárodní organizace Human Rights Watch s tím, že nemocnice nesmí sloužit jako úkryt bojovníků. Dnes ta samá organizace kritizuje pouze Izrael.