Video placeholde
Jednání o česko-americké obranné smlouvě ve Sněmovně: Andrej Babiš (ANO) (27.6.2023)
Andrej Babiš s králíkem (jaro 2023)
Andrej Babiš v kině. (jaro 2023)
Andrej Babiš na Čapím hnízdě. (jaro 2023)
Jednání Sněmovny o snížení valorizace důchodů: Šéf ANO Andrej Babiš (8.6.2023)
14
Fotogalerie

Viliam Buchert: Z Babiše je politický Cimrman 21. století. Dokáže upéct i měrunkovou bublaninu. Dobrou chuť!

Pokud to není právě samolibý Elon Musk, který se neustále někde předvádí a snaží se strhnout pozornost jen na sebe, tak většina hodně bohatých a hodně úspěšných lidí se raději drží v pozadí. Exhibicionismus jim není vlastní. Běda však, když se podobný člověk dostane do politiky. Pak předvádí i kousky, které jsou lidem pro smích a dělají z něj šaška. U nás to dotáhl k dokonalosti politický Cimrman 21. století, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Asi právě neměl co dělat, tak v minulých dnech natrhal třešně a upekl bublaninu. To je stejně uvěřitelné, jako když se pornoherečka ve filmu pro dospělé ani na vteřinu nesvlékne.

Andrej Babiš, člověk, který neumí ovládat ani počítač (alespoň to tak kdysi jeho kolegové popsali), se rozhodl stát kuchařem. A to nejenom tak ledajakým – prostě musí to být mňam! Škoda, že se nedá Babišovo kuchařské umění otestovat v reálném prostředí, kde by se u toho musel pohybovat bez armády pomocníků, kteří to dělají za něj. Pak by byly výsledkem dobroty někdejšího učitele biologie Ládi Hrušky, který sice neuměl vařit, ale marketing z něj vyrobil velkou televizní hvězdu v kulinářské show. A Babiš si myslí, že i jemu možní voliči uvěří, že je schopen všeho. On tedy schopen všeho je, jen někdy je to k smíchu.

Před několika dny se poslanec Andrej Babiš rozhodl natrhat třešně, protože miluje bublaninu. To je v pořádku, i my ostatní ji máme rádi. Guru hnutí ANO nám ale i předvedl, jak bublaninu upéct. Na videu na jeho Facebooku sice bylo vidět, že ani neví, kde se zapne kuchyňský robot, ale o tom přece dobrý kuchař vůbec nemusí přemýšlet. Výsledkem jeho vaření pak byly hned dvě bublaniny – třešňová (jak zdůraznil, třešně předtím vypeckoval, i když to nám ukázáno nebylo) a jahodovo-měrunková. Ne, to není chyba s tím písmenkem ě – dvakrát říkal, že měrunková. Babiš tím obohatil českou kuchyni o novinku, protože našinec zná jen meruňkovou.

Celé to připomíná jeho cimrmanovské výstupy z prosince loňského roku před prezidentskými volbami, kdy připravil sekanou a upekl vánočku. Zřejmě má tento miliardář ve vaření nějakou zálibu. Mezitím ještě stihl navštívit s chotí Monikou Čajkovského balet Louskáček v pražském Národním divadle. Na voliče to zjevně nezabralo, Petr Pavel vyhrál i když nevařil.

Babiš se navíc předvádí rád. Už před lety se snažil zapůsobit na mladé voliče, když se nechával fotit se zpěvákem Richardem Krajčem na jeho koncertech. Jednou i velmi vkusně před mobilními toaletami. Ani sázka na mladé ale nevyšla, hnutí ANO se proto už léta orientuje na starší voliče.

Ta lidovost Babišovi, který jen loni inkasoval od holdingu Agrofert (s tím on přece nemá nic společného) více než 153 milionů korun, ale nejde. Není to uvěřitelné a přechází to někdy v trapnost. Připomeňme si u toho slova již vzpomínaného zpěváka Krajča z roku 2014, z doby před komunálními volbami, kdy byl Babiš na koncertu jeho kapely: „Jsem rád, že přijel a byl nadšený a to tak, že chce přijet zase. Nikos ho musel přemlouvat, aby neplatil za jeho pitu a ´caciky´, Ondrovi málem zaplatil za Ostravar 2x :-))) I díky němu Kempy existují, takže velký dík, pane Babiš… A teď si mě rýpalové ´sežerte´ :-))) Richard Krajčo“. Nesežerem, ostatně Krajčo spolupráci s Babišem už ukončil, ale musíme teď jíst tu měrunkovou bublaninu…