Video placeholde

Šmarda: Podvodníci jsou ve vládě i opozici, za Babiše může selhání sociální demokracie, už se nebudeme ohýbat

„Nárůst pravicového extremismu je vždycky selhání demokratické levice,“ nezastírá předseda Sociální demokracie Michal Šmarda s tím, že na začátku dvacátého století to znamenalo nástup Adolfa Hitlera k moci, v tom jednadvacátém zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a zisk politického vlivu Andreje Babiše. Přitom právě to poslední dává za vinu své domovské straně. Nicméně pevně věří, že nastupující generace sociálních demokratů, která se rekrutuje většinou z komunální politiky a prosazuje se na základě odvedené práce, se z chyb svých předchůdců poučí a nebude je opakovat. Proto je „vděčný jak Luboši Zaorálkovi, Karlu Machovcovi, tak třeba Vladimíru Špidlovi, že dneska už třeba i bez větších osobních ambicí jsou ochotni nám své zkušenosti předávat.“

„Nebaví mě pořád vysvětlovat opoziční smlouvu, nebo co dělali sociální demokraté v 90. letech, všechny ty ropy, severovýchody a tak dál,“ přiznává Michal Šmarda, předseda někdejší ČSSD, která na červnovém sjezdu představila nové jméno SOCDEM a spolu s ním i novou vizuální identitu. Svým přejmenováním se přitom strana nezříká své minulosti, odpovědnost přijímá za své úspěchy i neúspěchy, které ve 145leté historii musely zákonitě přijít. Jejich nánosu se chce zbavit a jít dál. „Lidi měli dost důvodů, proč jsme je zklamali, a ty důvody chápu. A je to naše vina, ne jejich, že jsme je zklamali, tak teď bude dlouho trvat, než je přesvědčíme o tom, že to, co jsme udělali špatně, už nikdy nezopakujeme. A musíme jim to říkat, musíme jim to říkat přesvědčivým způsobem, musíme jim to dokazovat na konkrétních činech,“ má jasno.

Jedním z předpokladů, jak se znovu stát relevantním hráčem na politickém hřišti, je podle Šmardy nehrbit se před nefér praktikami. „Sociální demokracie se nemá kvůli funkcím ohýbat, sociální demokrat nemá kvůli tomu, aby dostal nějaké křeslo, lézt po kolenou a ve chvíli, kdy by si musel kleknout na kolena a lézt po nich, tak radši tu funkci nepřijme a bude dělat politiku z opozice. Takhle by se měl chovat každá strana, která chce být seriózní,“ říká rozhodně. Nekompromisní je i v hodnocení politických oponentů. „Když lidem slíbíte, že můžete mít nízké daně, zároveň vysoké výdaje a zároveň nebudete mít deficit státního rozpočtu, tak jste prostě podvodník a lhář. Můžete s tím vyhrát jedny volby, ale lidi na to časem přijdou,“ podotýká na konto Andreje Babiše, kterého označuje za „popleteného chaota“. Podvodníky ale vidí i ve vládnoucí koalici, protože trvají na tom, že lze zachovat nízké daně a přitom zajistit velký sociální stát, což považuje za nepřijatelné. „Přemýšlivý profesor Fiala“ navíc deklamuje, že když bude hodně přemýšlet, tak všechno dobře dopadne a: „Přemýšlí, přemýšlí, ale tím, že to nemá žádný reálný výstup, tak je dneska v polovině roku deficit takový, jaký měl být na konci,“ nebere si servítky.

Spravedlivé řešení současného tristního stavu veřejných financí pro něj představuje progresivní zdanění příjmů fyzických i právnických osob, větší zdanění aktiv bank nebo zdanění digitálních firem s globálním obratem. „Když vezmu celý tenhle balík opatření, tak ten by zlepšil bilanci českého rozpočtu o 180-200 miliard korun ročně, což shodou okolností by vyřešilo prakticky celý strukturální deficit. Opatření je to odvážné, silné kapitálové skupiny se proti němu budou samozřejmě bránit, budou o něm říkat, že je to nesystémové, a všechny ty argumenty, které pravice proti tomu obvykle používá, ale je to opatření nezbytné, protože pokud budeme pokračovat tak, jak pokračují současné sněmovní strany – to znamená, vláda přichází s nefunkčními opatřeními a opozice se osm hodin snaží říct, že s tím nesouhlasí, ale nepřináší žádné vlastní řešení, tak potom ta země dopadne špatně,“ dodává s tím, že šetřit může i stát, ale v praxi by to nemělo znamenat, že začne šikanovat úředníky, ty nejlepší propustí a ti nejhorší zůstanou.

Co mu vadí na rušení pošt? Co si myslí o politických přeběhlících, jako je Jaroslav Foldyna? Kdo má lví podíl na rekordním zadlužení státu a jakou roli v něm hraje SOCDEM? A chystá se strana angažovat nějakou známou osobnost? Na tyto a další otázky odpovídal předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>