Ručičky hodinek nás zase přehodí ze zima do léta.

Ručičky hodinek nás zase přehodí ze zima do léta. Zdroj: profimedia.cz

Mít hodinu a nemít hodinu: Debaty o změnách času ukazují, jak moc potřebujeme Evropskou unii

Zní to jako naprosto ložený problém. Nikdo nechce jednou ročně “přicházet o hodinu spánku”, takže necháme pouze původní zimní přirozený čas, který tiká s našimi biorytmy. Jenže letní a zimní čas je mnohem komplexnější problém než by se zdálo a v podstatě mikrokosmos českého fungování v Evropě.

Přechod z času “zimního” na letní není nějaký výmysl moderní civilizace, archeologické nálezy nasvědčují, že už starověcí Římané používali jakousi formu posunu času. Proč to dělali? Nejspíš ze stejného důvodu, jako my. Úspory a pohodlí.

Benjamin Franklin je často označován jako duchovní otec moderního letního času, čistě proto, že při svém působení v Paříži napsal do místních novin článek o tom, že by měli Francouzi “místo svíček, využívat spíše slunce”. To byl ostatně i záměr císaře Wilhelma II., který nechal zavést letní čas v prvoválečném Německu v roce 1916. Bylo potřeba šetřit palivo, kterého měl Trojspolek ve fabrikách pomálu. Svými protivníky se pak inspirovala třeba i Británie a nakonec i postižené dítě Kaiserreichu - Třetí říše.

Adolf Hitler zavedl zimní a letní čas nejdřív v Německu a pak v celé řadě dobytých zemí. Kromě Španělska, to přešlo na “německý čas” dobrovolně. Franco si s Hitlerem doslova srovnali hodinky. Po druhé světové válce se koncept na nějakou dobu opustil, ale vynořil se již poněkolikáté v sedmdesátých letech. A to na obou stranách železné opony, jak u nás, tak ve Spojených státech.

Škodlivý návyk

Problém samozřejmě je, že jakákoli pozitiva změny času zimního na letní a naopak, jsou dávno pryč. V době klimatizací, televizí a těžení kryptoměn posun času nešetří ani korunu, konkrétně v USA se spotřeba elektřiny ještě mírně zvyšuje. A negativ je nepoměrně víc - studie ukazují, že opakující se změny času rozhazují lidem biorytmy, bezprostředně po změně času se lidem špatně spí a dokonce se jemně zvyšuje pravděpodobnost dopravních nehod.

Takže nepřekvapí, že drtivá většina populace je silně pro to, aby se změny času zrušily. Aby se přešlo na jeden jediný, jednotný a stálý čas, se kterým se hýbat nebude. Otázka je - na který? Protože na tom už se rozhodně drtivá většina populace rozhodně neshodne ani v jednotlivých zemích, natož aby se na tom země rozhodly napříč kontinentem. Evropa je skvělým příkladem.

Pojďme se dohodnout!

Pravděpodobně víte, že nad standardizovaným letním/zimním časem se v Bruselu mudruje už několik let. Ostatně, to je důvod, proč každý půlrok čtete článek “Dnes se bude měnit čas! Možná naposled!” Problematika se rozhýbala v roce 2018 s naivním dodatkem, že již v roce 2019 bychom mohli mít společný jednotný evropský čas. Což byla samozřejmě úplná hovadina.

Prvním problémem jsou časová pásma, která jsou po kontinentální Evropě už takhle dost zprasená. My jsme usazeni poměrně dobře, v poledne máme skutečně slunce v nadhlavníku, ale třeba Francie nebo Německo, přestože s námi sdílí naše časové pásmo, měly by být časově posunuty o hodinu. Další trabl je nedostatek politické, byrokratické a administrativní vůle. Totiž, aby se debata o jednotném čase posunula dál, musí se na to soustředit úřadující předsednická země. A ty na to popravdě v posledních čtyřech letech nemají nejmenší pomyšlení. Smrtící pandemie, propad ekonomiky, válka na Ukrajině, další ekonomický propad…

Ve Španělsku operuje celá iniciativa - Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, která se snaží lobbovat a tlačit za zrušení letního času. Nicméně sami přiznávají, že bez spolupracující předsednické země to nepůjde. “Snad příště!” říkají už několik let.

Tak si to udělejte sami

Brusel nakonec ohlásil, že jemu to vlastně může být úplně ukradené. Ať si každá členská země nastaví časy, jak jenom chce. Podmínkou je, ať se státy dohodnou mezi sebou, že nebude narušen obchod, dopravní infrastruktura, diplomacie a další unijní byznys. Hurá! Tyranský diktát z Bruselu nám konečně dal svobodu! Teď jim ukážeme, jak umíme sami skvěle nezávisle fungovat bez jha unijní byrokracie!

Akorát se ukázalo, že vůbec.

Od té doby, co si můžeme určovat letní a zimní čas sami, je ticho po pěšině. Nula. Žádná debata. Protože skutečnosti kolem debat o zimních a letních časech jsou následující:

  1. V životě nemůžeme opustit EU, protože se bez ní nedokážeme diplomaticky dohodnout ani na takové prkotině jakou je letní a zimní čas.
  2. Většina politiků, kteří na tohle pitomé téma rádi mluvili, (zdravíme Václava Klause mladšího do zapomnění) to dělali jenom proto, aby si nahnali body u protievropské části voličstva a ve chvíli, kdy Brusel řekl: “Fajn, dělejte si, co chcete!”, téma pro ně přestalo být zajímavé.
  3. A konečně… Když zrušíte letní čas, tak se bude STMÍVAT V OSM A ROZEDNÍVAT VE TŘI RÁNO!