Video placeholde
Německý prezident Steinmeier přijal s vojenskými poctami Petra Pavla
Petr Pavel na návštěvě v Berlíně: Prezident narážel soudek s pivem (20.3.2023)
Prezident Petr Pavel při návštěvě Polska
Škodovka v Lánech.
Petr Pavel chce během prvních sto dnů navštívit všechny sousední země.
14
Fotogalerie

Petr Pešek: Jak okrást důchodce aneb Lekce populismu, jejíž dozvuky dorazily až na Hrad

Spor o valorizaci důchodů má několik rovin. Jestli snížení růstu bylo schváleno komfortně z hlediska ústavy. Jestli je etické, aby platy politiků dál rostly podle zavedeného vzorce, zatímco důchodcům se pravidla mění k horšímu. A především jestli se tím nejstarší část naší populace neokrádá.

Opozice v tom má jasno: „Chudákům důchodcům se teď snižují příjmy. Přijdou o peníze, brala jim to tahle koalice,“ posteskl si v nedělních Otázkách Václava Moravce místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. A je jedno, že se to rozchází s realitou. Penzistům se v uplynulých letech přidávalo procentně možná nejvíc, někdy jsou dokonce s jistou nadsázkou označováni za „vítěze nad inflací“. Což samozřejmě neznamená, že by někteří na tom nebyli finančně špatně a mnozí si nezasloužili více, ale stačí se podívat na grafy růstu penzí.

A podobné je to s onou tak probíranou a zároveň propíranou valorizací. Nikdo nikomu nic nebere, jen se kvůli nezdravému stavu veřejných financí průměrné důchodové přilepšení sníží z „automatizovaných“ 1770 na 760 korun. Neboli přidá se, ale méně.

A jak lépe to kritizovat než odkazem na platy politiků, respektive všech ústavních činitelů, a odmítáním zmrazení jejich růstu. A je jedno, že jde o mnohem menší skupinu a následně by se to muselo skokově dohánět. Je to lákavá paralela a opozice si takovou příležitost nenechá ujít. Ostatně jak během debaty ČT i sympaticky přiznal Radek Vondráček: „Já jsem z populistické strany, já se k tomu hrdě hlásím.“ Byť následně svůj politologický exkurz rozvedl více – dnes už místo dělení levice/pravice platí štěpící linie progresivisté/konzervativci. A on sám se cítí být konzervativcem.

Ale výhonky populismu nebují jen u opozice. Ostatně i nově zvolený prezident Petr Pavel při komentování snížené valorizace důchodů konstatoval: „Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů.“

Ale není třeba zoufat. Snížená valorizace důchodů sice už vyšla ve Sbírce zákonů a chystá se ústavní žaloba na sporný, zrychlený způsob jejího schvalování. Buď ji podá opozice, anebo sám prezident. A co když žaloba projde? Tak „krádež“ bude napravena, jak v rozhovoru pro sobotní Právo slíbila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová: „Když uspějeme, tak se to nedá zhojit jinak než tak, že se ty peníze vyplatí zpětně.“

A bude zase lépe…