Demonstrace Česko proti bídě

Demonstrace Česko proti bídě Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
19
Fotogalerie

Bitva o muzeum: Rajchl manipuluje, demonstranti mlátili těžkooděnce po hlavách, policie zasáhla později

Organizátor sobotní demonstrace Česko proti bídě Jindřich Rajchl sdílel na sociálních sítích krátké video ze zásahu policistů proti demonstrantům před Národním muzeem. Tvrdí, že na pokyn maskovaného muže policie zaútočila na jednotlivce z hulákajícího davu a tím vyprovokovala potyčku. K jeho smůle jsem ale byl u zásahu osobně a viděl jsem, co mu předcházelo a co následovalo. Popíšu vám to v následujícím textu a ukážu vám svá vlastní videa, která jsem na místě natočil. Nejedná se tak o nějakou interpretaci materiálů z internetu, ale mé osobní přímé svědectví, které jsem na místě dokumentoval.

Jindřich Rajchl a jeho spoluřečníci živili nenávist v davu po celou dobu protestu. Především proti vládě, ale i proti Ukrajině a faktu, že Česko pomáhá této zemi, kde Rusové už rok znásilňují, mrzačí, mučí a vraždí civilisty. Sám Rajchl označoval ukrajinské vlajky v centru Prahy za „otevřenou propagaci nacismu v centru naší země“. Akci u Národního muzea, která se odehrála bezprostředně po ukončení projevů na Václavském náměstí, se snažil bagatelizovat, označoval ji za provokaci policie, se kterou se v davu prali opět nastrčení provokatéři. Nic z toho není pravda, ale obrázek si z průběhu událostí udělejte sami.

Čas 13:00, hodinu před začátkem demonstrace

Slávek Popelka z tzv. Holešovské výzvy burcuje dav, aby po konci demonstrace vyrazil strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Dále vykřikoval, že fasádu muzea rozstříleli v roce 1968 ukrajinští vojáci. Tuto výzvu do megafonu opakoval během celého průběhu demonstrace i bezprostředně po ní. Nikdo z organizátorů jeho slova nerozporoval a nesnažil se dav uklidnit:

Video placeholde
Demonstrace Česko proti Bídě • Martin Bartkovský

Čas 17:00, konec demonstrace na Václavském náměstí

Oficiální program demonstrace končí zpěvem československé hymny, stovky lidí vyrážejí téměř okamžitě k Národnímu muzeu. Na výzvu policie se také stahuje většina podporovatelů Ukrajiny z prostoru u muzea:

Video placeholde
Česko proti chudobě • Martin Bartkovský

Čas 17:07, mezi muzeem a Václavákem

První přestřelky mezi demonstranty a zbytkem zastánců pomoci Ukrajině, kteří celou dobu protestu stáli u Národního muzea:

Video placeholde
Demonstranti postupně přicházejí před Národní muzeum • reflex.cz

Video, které není moje. Záznam toho, jak demonstranti napadali auto s ukrajinskou poznávací značkou a jak se jeho majitel bránil:

Video placeholde
Demonstranti napadají ukrajinské auto • Twitter.com/Barbora Mercury

Čas 17:14, vchod do Národního muzea

Demonstranti se houfují před muzeem. Zástanci pomoci Ukrajině už tu v tuto chvíli téměř nejsou. U dveří hlídkuje pár policistů, demonstranti se začínají dobývat dovnitř. Atmosféra pomalu houstne, hodně protestujících je posilněno alkoholem. Nejsou to žádní placení provokatéři, ale lidé, kteří byli na Václaváku celou dobu, řadu z nich jsem potkal na začátku akce:

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Čas 17:17, nástup těžkooděnců

Do této doby hlídalo muzeum jen pár policistů v uniformách a antikonfliktní tým. Demonstranti je ale začínají zatlačovat a stále vehementněji se domáhají vstupu. Strkají do policistů, ti zůstávají v klidu a povolávají těžkooděnce. Dav začíná mlátit těžkooděnce po helmách tyčemi, na kterých mají vlajky. Agresivita je opravdu velká. Těžkooděnci zatýkají jednotlivce a eskortují je dovnitř muzea. Bojuje se u schodů, které jsou přímo pod vchodem.Těžkooděnci následně lehce zvětšují perimetr:

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Čas 17:26, policie začíná demonstraci vytlačovat

Policie v davu identifikuje výtržníky a některé z nich zatýká. Stále zvětšuje perimetr a dav vytlačuje až směrem k druhým schodům. Probíhá to jako koordinovaná akce, část těžkooděnců drží střet, jejich kolegové zatím zatlačují demonstranty pryč ze schodů. Celou dobu je policie z megafonů vyzývá, aby se přestali dopouštět protiprávního jednání, a říká, že demonstrace skončila. Ať se v klidu rozejdou. Dav to ignoruje a dál verbálně i fyzicky napadá policisty. Policistka v první řadě oznamuje, že za chvíli začnou policisté dav vytlačovat. Upozorňuje, že policisté vytlačí i přihlížející, novináře a fotografy:

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Z této doby také pochází video, které zveřejnil Jindřich Rajchl:

Video placeholde
Část zásahu policistů před Národním muzeem tak, jak jej zveřejnil Jindřich Rajchl • Jindřich Rajchl

Čas 17:31, před muzeem vyklizeno

Během pár minut vyčistila policie prostor a pokračuje v zatlačování demonstrantů pryč ze schodů Národního muzea. Nahoře zůstává jen menší hlouček. Stále vysílají do megafonů výzvu. Tady osobní postřeh. V roce 2017 jsem natáčel na Václavském náměstí mítink SPD s Marine Le Pen. Tehdy se na jedné straně náměstí udělal hlouček Okamurových odpůrců, které jsem šel natočit. Policie je tehdy vyzvala jen jednou, než je (a spolu s nimi i mě jako novináře) vytlačila až do Opletalovy ulice. Žádné zacházení v rukavičkách, prostě nás „vzali a přenesli“:

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Ve stejný čas zatlačuje policie dav ze schodů, včetně děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Opět můžete vidět, že policie zatýká až poté, co je lidé začnou napadat. Video není moje, já jsem tou dobou stále nahoře:

Video placeholde
Policie vytlačuje demonstranty ze schodiště Národního muzea • Twitter.com/Barbora Mercury

Čas 17:38, vzájemné bitky

Hlouček, který před muzeem zůstal, je stále verbálně dost agresivní. Lidé se dokonce mlátí mezi sebou. Hromotluk, který na tomto videu leží na zemi, a klečí na něm policisté, před malou chvíli napadl zezadu chlapíčka v zelené bundě a začal mu dávat tzv. granáty do hlavy:

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Čas 17:48, dav se uklidňuje

Policii se podařilo zatlačit demonstranty pryč ze schodů, uklidňuje se i horní dav u muzea. Je to už opravdu dlouhé a začíná úřadovat mráz, který je poměrně velký. Stále ještě na policisty křičí, ale už do nich aspoň nestrkají.

Video placeholde
Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Čas 17:52, akce v podstatě končí

Lidé se začínají sami od sebe rozcházet. Bitva o Národní muzeum končí, ukrajinská vlajka stále vlaje. Nic se nedělo, tak nemám video, pouze fotku:

Česko proti bíděČesko proti bídě|Martin Bartkovský

Takto jsem události viděl já. Nemám to tedy z druhé ruky a od náhodných svědků jako pan Rajchl nebo někteří opoziční poslanci, kteří jeho verzi podporují ve snaze kopnout si do ministra vnitra Rakušana. Ta situace opravdu nebyla hezká, dav byl velmi agresivní. Policie to dle mého pohledu zvládla. Zásahu proti jednotlivcům předcházelo několik verbálních a fyzických útoků směrem k mužům v uniformách a demonstranti ignorovali opakované policejní výzvy.