Demonstrace Česko proti chudobě

Demonstrace Česko proti chudobě Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Česko proti chudobě
Demonstrace Česko proti chudobě
Demonstrace Česko proti chudobě
Demonstrace Česko proti chudobě
Demonstrace Česko proti chudobě
22
Fotogalerie

Tisíce lidí protestovaly proti bídě a chudobě, organizátor je vyzval, ať přestanou chodit do práce

Na Václavském náměstí se dnes pořádala demonstrace Česko proti chudobě, kde si desetitisíce lidí přišly zakřičet “hamba” v domnění, že to zlevní elektřinu. Výstupy řečníků kolísaly mezi “diktátor origin story” a “čistý dadaismus” a demonstrace skončila ultimátem vládě. Premiér s ministry má zhruba měsíc na to splnit požadavky organizátorů, jinak že občané zahájí generální stávku. Některým demonstrantům se ale čekat nechtělo, takže se radši u muzea porvali s policií. 

Akce to byla skutečně velkolepá, bylo se na co dívat a bylo co poslouchat. Pokud máte rádi surrealismus tak jako já. Náš kolega Martin Bartkovský byl přímo na místě a akci živě glosoval, ten glosář si můžete přečíst tady. A bylo by to od vás hezké, protože jinak si uhnal karpální tunely úplně zbytečně. 

LSDemonstrace

Hlavním organizátorem akce byla strana PRO a hlavní hvězdou jejich předseda, Jindřich Rajchl, který byl nějakou dobu funkcionářem v českých fotbalových organizacích a pak ředitelem společnosti provozující hazard online. Takže asi chápete, že má vhled do české duše jako skutečně málokdo. Očekávaných sto sedmdesát tisíc lidí na demošku skutečně nepřišlo, ale desetitisíce lidí se objevily a byl to skutečně různorodý dav. Tomu mimochodem, jak už jsme říkali, odpovídala i skladba řečníků.

Organizátoři akce jich totiž dali dohromady slušný počet a každý z nich blekotal proti něčemu jinému. Tu zvyšování cen, tu zas mravní úpadek, tu válka na Ukrajině a tu zase proticovidová opatření. Rok poté, co byla zrušena poslední proticovidá opatření. Vlastně mám pocit, že jsem si klidně mohl na pódium přijít postěžovat na poslední sérii Hry o trůny. 

Jediný řečník, který za něco stál, byl sám Jindřich Rajchl, hlavně proto, že působil jako když Dwight v Kanclu přednáší Mussoliniho projev. Vědom si toho, že je hlavní hvězdou, akci otevřel, slíbil, že se vrátí na konci s dalším plánem a pak se na dvě hodiny vypařil. Demonstranti sice brebptali, ale ti, kteří vydrželi do konce, byli po zásluze odměněni proslovem o tom, jak se český lev zvedá a moravská i slezská orlice roztahují křídla. V té době už nikomu nebylo jasné, jestli má Rajchl politický projev nebo píše na cracku edukační animák pro děti. 

Dobrá rada nad zlato

Na své stránce má Česko proti bídě seznam požadavků, které chtějí po vládě splnit. Řada z nich je samozřejmě na média. Iniciativa požaduje, aby vznikl zákon pro objektivní zpravodajství a zákon, jenž by zakázal názorové pořady veřejnoprávních médií. Do toho jedním dechem celá demonstrace křičí, že chce svobodu slova. S médii obecně má celé PRO problém dlouhodobě, už u minulé demonstrace si Rajchl stěžoval, že ČT o akci neinformovala a když byl konfrontován s tím, že ano, řekl, že “v televizi nezazněl ani jeden celý projev z demonstrace nepřerušován”. Takhle podle něj vypadá objektivní žurnalistika - on bude bez přerušování mluvit a “nezávislá” veřejnoprávní média to všem odvysílají. 

Další požadavky se točily kolem Ukrajiny. Rajchl chce záruku, že nás Fialova vláda nepošle všechny na frontu. Taky máme prý začít podporovat Rus- pardon, mír. I ty požadavky, které se motají kolem energetiky jsou samozřejmě s válkou spojené. Máme vystoupit z energetické burzy, odkoupit plynové zásobníky, přestat sankcionovat Rusko a tak dále, vždyť už to všichni musíte v tuhle chvíli znát. 

Nejlepší část nastala, když Rajchl přišel s tím, že vláda má čas do 10. dubna na splnění jeho požadavků. Jinak že 16. dubna začíná stávka, která přeroste ve stávku generální. Ano, chápete to správně. Na demonstraci, kde se mělo něco udělat s chudobou a vysokými cenami, předložili organizátoři hromadu návrhů, které by na další desítky let zruinovaly českou ekonomiku a mají být vynuceny tím, že lidé přestanou chodit do práce. 

Tomu říkám plán.

 

Okna do pravěku

Že ti, kteří vydrželi až do konce akce, jsou skutečné pevné jádro, se ukázalo po ukončení oficiálního programu. Vlasteneckým cítěním vybičovaní demonstranti se rozhodli, že vyrazí za kulturou a vydali se směrem k Národnímu muzeu. Tam je zaujaly dvě věci. Jednak ukrajinská vlajka visící na budově a jednak malá skupinka demokratických voličů na schodech do muzea. 

Dopadlo to přesně tak, jak byste čekali - policie musela povolat víc těžkooděnců a s posilami postupně vytlačila demonstranty od muzea pryč. Neobešlo se to samozřejmě bez třenic, takže policie byla nucena použít hmaty a chvaty, několik demonstrantů bylo zajištěno a odvedeno dovnitř muzea. Kde pravděpodobně zůstanou jako součást probíhající expozice Česká lidová kultura.

Nebo Okna do pravěku.