Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU

Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU Zdroj: Zbyněk Pecák

Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
20
Fotogalerie

Svoboda se propadl a ODS oslabila, ale může mít primátora. Čižinský ze hry. Jaké jsou v Praze varianty?

Po volbách v Praze se nerýsuje žádná jasná podoba vládnoucí koalice. SPOLU, Piráti a STAN tvoří většinu, přičemž Piráti mají z vládních stran nejvíce zastupitelů. Primátora by však chtělo SPOLU, jehož lídra Svobodu však voliči vykřížkovali až na páté místo. Jednání budou složitá a existuje několik variant.

Pražské volby mají jednoho hlavní vítěze a tím je hnutí ANO. Posílilo nejvíce ze všech stran a i když je téměř vyloučené, že by se Patrik Nacher stal primátorem, musí být spokojený. Zaměřil se na sídliště a třeba na Praze 11 získal 28 procent. Za určitých okolností navíc může skončit v radě města, ale o tom později. Rovnou dodejme, že uspěla i SPD, v koalici s Trikolorou získala 3 mandáty. I v Praze se tak zvedají určité protivládní nálady.

SPOLU utrpělo vítězství

Koalice SPOLU je v Praze smutným vítězem. Za cíl si dávala minimálně 30 %, průzkumy potenciálu předpovídaly až 40. Drobná zajímavost je, že pozice na kandidátce si SPOLU rozdělilo od 1. do 33. místa, což je přesná většina na radnici. SPOLU tedy cílilo na 33 křesel a většinu bez koaličního partnera. Nakonec je z toho jen 19 mandátů, z toho jen 9 pro ODS, která tak klesla ze 14 mandátů a má méně než Piráti i Praha sobě. Ačkoli budou o koalici jednat dohromady jako SPOLU, je to pro ODS v Praze neúspěch a znamení, že je čas vyměnit zprofanované pražské lídry.

Ukázalo se, jak moc může straně uškodit špatně zvolený kandidát na primátora. Bohuslava Svobodu dokonce voliči vykřížkovali z prvního až na páté místo, což je v komunálních volbách nevídaný propad. A to se dříve říkalo, že v Praze vyhraje ODS volby i tenisová raketa Václava Klause.

S takovým výsledkem se Svobodovi nepůjde do jednání o post primátora lehce. V kampani navíc potvrdil, že v mnoha ohledech ani nemá přehled o dění ve městě. Přestože se SPOLU nejspíš dostane do vedení Prahy, musí cítit trpkost. Výsledek mohl a měl být daleko lepší.

Hřib obstál, Čižinský ne

Piráti v Praze dosáhli lepšího výsledku než minule, byť jen o desetiny procenta. Po turbulentním volebním období to je pro primátora Hřiba velmi solidní výsledek, navíc mají ze všech stran Fialovy vlády nejvíc zastupitelů, a to 13 stejně jako posledně. Stávající koalici však zjevně neobnoví, propadli totiž jejich koaliční partneři, zejména Praha sobě.

Čižinského formace dopadla výrazně za očekáváním, nezískala ani 15 procent, starosta Prahy 7 přitom mluvil o potenciálu 25 procent. V příští radě města velmi pravděpodobně Praha sobě nebude. Posílila však na městských částech, na mnoha z nich kandidovala poprvé a nejspíš získá starostu Prahy 1 a Prahy 5. V domovské Praze 7 Čižinský samozřejmě obhájil, byť s poklesem z 55 na 52 procent.

Nejšťastnější musí být v Praze STAN. Po kauze dozimetr se udržel v zastupitelstvu a oproti minulému období má dokonce o mandát více. Pomohl nejspíše hlavně lídr Petr Hlaváček, kterého jako odborníka respektují konkurenti napříč stranami a nejspíš bude i v další koalici.

Pražský hlavolam

Že začne vznikat koalice na půdorysu Fialovy vlády, je asi jasné. Narazí však na spoustu úskalí. Piráti i STAN nejspíš odmítnou Svobodovu kumulaci funkcí a nebudou chtít pustit do rady ani Jiřího Pospíšila a Jana Wolfa. Připomeňme, že Piráti mají z vládních stran nejvíce mandátů v novém pražském zastupitelstvu a s tímhle vědomím půjdou do jednání. Lídr STANu Petr Hlaváček dnes po volbách napsal, že věří, že vznikne koalice pokračující v nastolené práci té minulé. Proti té se ale SPOLU razantně vymezuje.

Jelikož jde o strany vládní, může konečná podoba koalice vzniknout s pomocí různých dohod na úrovni celostátní politiky. Jinými slovy, například dohoda o postu primátora bude navázaná na kompromis v jiném tématu na úrovni vlády, nebo třeba na podporu nějakého prezidentského kandidáta.

Pozici koalice SPOLU zesiluje fakt, že nakonec může dát dohromady těsnou většinu s hnutím ANO. Takže Piráty a STAN nutně nepotřebuje. Na druhou stranu, spojení s ANO v Praze může být pro SPOLU bez nadsázky likvidační poté, co oblepilo republiku billboardy s Babišem a nápisem „nová hrozba, stejný agent.“ Těžko si představit, že by takovou koalici v Praze připustil premiér Fiala.