Předvolební debata Blesku z Prahy: Bohuslav Svoboda (ODS).

Předvolební debata Blesku z Prahy: Bohuslav Svoboda (ODS). Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Pohřeb Medy Mládkové, 19. května 2022: Bohuslav Svoboda
Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO), Petr Hlaváček (STAN) a Bohuslav Svoboda (ODS)
Předvolební debata Blesku, boj o Prahu (19.9.2022)
Předvolební debata Blesku, boj o Prahu: Kandidáti Petr Hlaváček (STAN) a Bohuslav Svoboda (ODS) (19.9.2022)
Předvolební debata Blesku z Prahy: Zdeněk Hřib (Piráti)
10
Fotogalerie

Svoboda jako primátor na vedlejšák a zpackaná kampaň může SPOLU prohrát pražské volby

Volby v Praze ještě nedávno působily jako rozhodnuté. Koalice SPOLU však v kampani vrší chybu za chybou, má problémy s kandidáty a lídra Bohuslava Svobodu ani nepouštěla do některých debat. Pražská kampaň pravicové formace zatím připomíná loňské fiasko koalice Pirátů a STAN. Co všechno snížilo šance SPOLU v Praze?

V posledních dnech vzbudil asi nejvíc pozornosti kolem pražských voleb Svobodův výrok o jeho konkurentech v rozhovoru na Expres.cz. „Já si myslím, že to ty mladší limituje, že nemají takové zkušenosti a vědomosti jako já. Takže mně jich je líto, protože se budou muset propracovat k tomu chápání té politiky, a k tomu moudru jim to bude ještě nějakej pátek trvat,“ reagoval Svoboda na otázku, zda pro něj není v kampani nevýhodou, že je z kandidátů nejstarší (Svobodovi je 78 let).

Hřiba ne, Nacher je kvalitní člověk

Vraťme se ještě na začátek kampaně. Už před pár týdny v rozhovoru na Aktuálně.cz překvapil Svoboda voliče SPOLU vyjádřením o tom, s jakými lidmi by chtěl po volbách vládnout. Spolupráce s Piráty je dle něj velmi nepravděpodobná. Hned na následující dotaz, zda by spolupracoval s lídrem hnutí ANO Nacherem, odpověděl, že Nacher je velice schopný, pracovitý a kvalitní člověk. Férové je však dodat, že následně Svoboda uvedl, že s hnutím ANO nevidí společné programové body.

Přesto jeho výrok vzbudil velký rozruch a dal meč do ruky Pirátům a Praze sobě, kteří dlouhodobě tvrdí, že ODS chystá v Praze koalici s ANO. Jako by snad nestačilo, jak Svoboda svým konkutentům pomáhá tím, že chce zůstat poslancem a práci primátora dělat souběžně se sněmovnou. Lídr hnutí ANO Patrik Nacher označuje ODS za obsahově nejbližšího partnera, jak uvedl v reportáži, která vychází v dnešním Reflexu. SPOLU se však dosud snažilo voliče přesvědčit, že koalici s ANO neplánuje.

Svobodův kolega, třetí muž kandidátky Zdeněk Zajíček o potenciální koalici v Praze mluvil výrazně jinak, a to v ten samý den, co vyšel rozhovor se Svobodou. V debatě deníku E15 (kam mimochodem měl také původně dorazit Svoboda) několik hodin poté Zajíček uvedl, že ideální je dle něj koalice ve stejném složení jako je nyní ve vládě, takže s Piráty a STAN.

Právě loňskou kampaň koalice Pirátů a Starostů teď pražské SPOLU v mnohém připomíná. Původní favorit voleb zaplnil kampaň nešťastnými výroky a sérií přešlapů. Výsledek SPOLU bude jistě lepší než ten loňský PirSTANu, touto kampaní však zjevně už teď poztrácelo spoustu mandátů.

V témže rozhovoru na Aktuálně.cz dále Svoboda řekl, že současné vedení města nestaví metro D, ale jen přijalo rozhodnutí, že se metro bude stavět. Něco podobného zopakoval tento týden v debatě Blesku, kdy prohlásil: „Dneska mluvíme o tom, že začala stavba metra D, no, začala, já bych se chtěl podívat, jak se tam koplo a jak to tam pokračuje, nebo jestli se pořád hádáte o to, kdo bude prodávat housky na jednotlivých stanicích.“

Faktem každopádně je, že z nové linky metra už jsou postaveny řádově stovky metrů tunelů, na začátku volebního období přitom nebyly ani vykoupené pozemky a nebylo vyřízené stavební povolení. Jde tak o celkem evidentní úspěch současného vedení Prahy. Svoboda možná sází na to, že voliči o stavbě metra nevědí. Jinak si nejde tyto zavádějící výroky o novém metru vysvětlit. 

Jak se hledal lídr

Zpětně je tak pochopitelné, proč koalice SPOLU pro Prahu dlouho hledala jiného kandidáta na primátora. Před dosazením Svobody lídři nabízeli kandidaturu nezávislým osobnostem mimo strany. Například ekonom Mojmír Hampl potvrdil, že jej SPOLU také oslovilo, rozhodl se však nekandidovat.

Svoboda byl osloven až poté, a v průběhu kampaně je znát, že za ním vlastní strana příliš pevně nestojí. Když se Svoboda na poslední chvíli omluvil z debaty E15, zdůvodnil jeho absenci náhradník Zdeněk Zajíček tak, že SPOLU chce v kampani představit i další kvalitní osobnosti. V debatách lídrů pak za Svobodu zaskakovali i kandidáti z 16. nebo 23. místa (Hana Kordová Marvanová a Ondřej Martan).

Svoboda není jediný vysoko na kandidátce, koho SPOLU v Praze poněkud upozaďuje. Pražské SPOLU má totiž formálně 3 lídry – Bohuslava Svobodu (ODS), Jiřího Pospíšila (TOP 09) a Jana Wolfa (KDU-ČSL). V posledních týdnech kampaně však jednak Svoboda nechodil na velkou část debat a rozhovorů (včetně například Prostoru X, kam nepřišel jako jediný lídr), zároveň druzí dva z kampaně prakticky zmizeli.

Důvody jsou u Pospíšila a Wolfa různé. Jiřího Pospíšila vyzvala k odstoupení z pražské kandidátky šéfka TOP 09 Pekarová Adamová poté, co vyšlo najevo, že se opakovaně setkal s lobbistou Redlem, hlavní postavou korupční kauzy dozimetr. Pospíšil na kandidátce i přesto zůstal, nebyl však na zahájení kampaně a odmítal pozvánky na debaty a rozhovory.

V úterní debatě podcastu Ptám se já na dotaz na Pospíšila odpověděl Svoboda takto: „Pan Pospíšil je kandidát TOPky. Kdyby byl v mé straně, tak bych o jeho místě na kandidátní listině jednal.“ To je v podstatě unikátní situace. Druhým mužem kandidátky vládní strany do voleb v metropoli je politik, jehož k odstoupení vyzvala předsedkyně vlastní strany a pochybnosti o něm dost jasně vyjádřil i lídr kandidátky. V případě lídra za KDU-ČSL Jana Wolfa je vlastně s podivem, že je na kandidátce SPOLU od začátku. V současnosti je totiž obžalovaný v kauze korupce kolem sportovních dotací. I jeho však pražská organizace domovské strany (KDU-ČSL) podpořila, zůstal proto i na společné kandidátce koalice.

Volba ze setrvačnosti

SPOLU zkrátka v kampani vsadilo na sílu značky, která loni v parlamentních volbách v Praze získala přes 40 %. Tato sázka předpokládá, že voliči budou hlasovat z velké části stejně jako loni a jednoduše podpoří stranu, kterou volí i do parlamentu. Komunální volby jsou však o dost jiný závod a setrvačnost z minulých úspěchů v nich nemusí stačit, a v Praze to platí z velkých měst možná nejvíce.

Například na Praze 7 získalo SPOLU loni 41 %, v komunálních volbách tam však ODS a TOP 09 nejsou zdaleka tak úspěšné. Naopak Praha sobě s Piráty v součtu získali posledně na Praze 7 přes 50 % ve volbách na magistrát a dokonce přes 65 % ve volbách na městskou část. Samozřejmě že Čižinského Praha 7 je specifická, je to však ilustrativní příklad toho, že hlas pro stranu v parlamentních volbách zdaleka neznamená hlas pro tutéž stranu do komunálu.

Stále platí, že SPOLU je v Praze jasný favorit na první místo. Složit koalici však pro ně bude složité a může se klidně stát, že ODS v Praze již potřetí skončí v opozici. To by bylo pro vůdčí sílu vládní koalice skutečně fiasko. Po takové kampani by však nešlo o nic překvapivého.