Praha Sobě chce studii na okružní linku pražského metra.

Praha Sobě chce studii na okružní linku pražského metra. Zdroj: Facebook / Adam Scheinherr

Zástupci města a členové odborné poroty zveřejnily jména ateliérů, které navrhnou budoucí podobu Vltavské filharmonie
Zástupci města a členové odborné poroty zveřejnily jména ateliérů, které navrhnou budoucí podobu Vltavské filharmonie
Zástupci města a členové odborné poroty zveřejnily jména ateliérů, které navrhnou budoucí podobu Vltavské filharmonie
Pražští politici vyvěsili na radnici tibetskou vlajku, 10. března 2021.
Pražští politici vyvěsili na radnici tibetskou vlajku, 10. března 2021.
9
Fotogalerie

Praha Sobě těsně nenasbírala podpisy, i tak kandiduje. Na co postačí Čižinského kult osobnosti?

Praha Sobě nakonec těsně nesesbírala podpisy pro kandidaturu ve formě občanské kandidátky, do voleb však půjde jako politická strana. Je nesesbírání podpisů pro Čižinského uskupení fiasko? Nebo podpora skoro čtvrtiny aktivních voličů nakopne kampaň jeho specifického hnutí?

Pro kandidaturu jako občanská kandidátka potřebovala Praha Sobě podpisy 7 % Pražanů, takže zhruba 96 tisíc. Občanské kandidátky jsou poněkud zvláštní nástroj českého komunálního systému, který je zjevně určen spíše pro malé obce, kde lidé nechtějí zakládat politické strany a kde zároveň není tak složité nasbírat podpisy necelé desetiny obyvatel.

92 tisíc – hodně nebo málo?

V Praze si na tuto metu poprvé troufla Čižinského Praha Sobě před čtyřmi lety. Tehdy sesbírala lehce přes 97 tisíc podpisů. Letos politici a aktivisté z Prahy Sobě nasbírali jen 92 tisíc, což na kandidátku nestačí. Čižinský však pro tuto situaci má dlouhodobě připravenou náhradní variantu – politickou stranu s názvem „Podporujeme občanskou kandidátku PRAHA SOBĚ“ a pod touto právní formou letos nakonec bude kandidovat.

Je nesesbírání podpisů neúspěch? Na první dobrou samozřejmě ano, sama Praha Sobě si tuto formu vybrala a stanovila jako svůj cíl. Oponenti budou jistě tvrdit, že jde vyjádření nepodpory ze strany občanů a propadák už před volbami. Na druhou stranu, k pražským komunálním volbám chodí 350 až 400 tisíc lidí. Pokud 92 tisíc Pražanů více než dva měsíce před volbami podpořilo jednu stranu, nedává smysl, aby nakonec nekandidovala.

Další rovina věci je tato: je poněkud jiná disciplína sbírat podpisy jako již vládnoucí strana a ne jako protestní hnutí, které usiluje o přízeň voličů poprvé. Z reakcí na sociálních sítích Prahy Sobě plyne, že lidé často nerozumí tomu, proč mají podpis pod kandidátku věnovat znova. Praha Sobě se navíc strukturou a fungováním už fakticky více blíží politické straně, pokud jde třeba o aparát poradců a dalších zaměstnanců. Dle Jana Čižinského byl pro Prahu Sobě problém fakt, že aktivní lidé, kteří dřív sbírali podpisy, se teď často angažují například v pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

V české politice je Praha Sobě v podstatě unikátní fenomén. Na rozdíl od Pirátů a dalších protestně laděných stran se jí zřejmě povedlo zachovat dojem nepolitické, mimostranické platformy, ačkoli její zakladatel Čižinský byl dříve v zastupitelstvu i ve sněmovně za lidovce. Během volebního období ještě založil iniciativu 3 tisíce statečných, která se měla stát „politickou silou“, zároveň však nechtěla konkurovat politickým stranám. Tento projekt s poněkud nejasným cílem však brzy zanikl. Následně se část politiků i aktivistů Prahy Sobě podílela na vzniku hnutí Lidé PRO, jež se nakonec (patrně i kvůli pandemii a nemožnosti sběru podpisů) ještě před plným startem rovněž zastavilo.

Silná základna i kult osobnosti

Praha Sobě je beze sporu iniciativa vzniklá autenticky odspodu, zároveň však staví na kultu osobnosti Čižinského, který v minulých volbách získal nejvíc preferenčních hlasů v Praze, nadpoloviční většinu v domovské Praze 7 a v rámci Prahy Sobě je neotřesitelná autorita. Oproti většině stran má Praha Sobě velkou základnu oddaných dobrovolníků, což potvrzuje i fakt, že tentokrát už kromě magistrátu kandiduje do zastupitelstev čtrnácti dalších městských částí, mezi nimiž je většina čtvrtí širšího centra, ale i sídlištní oblasti na okraji metropole.

Dle vyjádření Prahy Sobě vyšlo z průzkumu agentury IPSOS, který si zadala, že její volbu zvažuje až polovina Pražanů. Tato čísla je třeba brát s rezervou – v zimním průzkumu od téže agentury pro koalici Spolu zase údajně vyšel potenciál Prahy Sobě jako 23 %. Takových výzkumů si strany běžně nechávají zpracovat spoustu a logicky zveřejňují jen ty výsledky, které jsou pro ně příznivé. Je nicméně fakt, že před minulými volbami neměla Praha Sobě v žádném průzkumu více než 10 procent, načež získala přes 16 procent.

Skutečná podpora Prahy Sobě bude zajímavý test toho, jak atmosféra ve mediální bublině odpovídá názorům převažujícím ve městě. Například jestli skutečně tolik Pražanů vytáčí nové cyklopruhy nebo loňské kritizované letní uzavírky silnic, nebo jestli spíše ocení rozestavění metra D, několika tramvajových tratí nebo opravu Barrandovského mostu. Nebo zda a jak voliči přijmou interpretaci Prahy Sobě v kauze kolem náměstka za STAN Hlubučka, stejně jako jejich tvrzení, že v Praze hrozí nová magistrátní většina ve složení koalice SPOLU s hnutím ANO.