Video placeholde

Nerudová: Vláda by měla nutit lidi šetřit energie. Chci otvírat důležitá témata, třeba manželství pro všechny

Minulá vláda svými chaotickými opatřeními společnost záměrně destabilizovala, ta současná se sice snaží pomáhat, ale nedělá to dostatečně a rychle, myslí si ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která chce být příští českou prezidentkou. Rovnice, kterou kabinet Petra Fialy předkládá, nemá podle ní žádné řešení. Podporu je potřeba poskytnout ve větším rozsahu, ale menšímu počtu lidí. Pro žádná plošná opatření není v tuto chvíli prostor. Nahlas je potřeba říct také to, že ani případný konec války by neznamenal výrazně nižší ceny plynu a elektrické energie, než jaké jsou teď. „Vláda by měla nutit lidi, aby začali šetřit s elektrickou energií,“ má jasno Nerudová s tím, že účinným prostředkem, jak toho dosáhnout, by mohly být plánované úsporné tarify.

„Lidé důvěru v politiky nemají už poměrně dlouho. Myslím, že se to velmi ukázalo v covidu, ale je potřeba říct, že nedůvěra je oboustranná. Ona to není jenom nedůvěra lidí v politiku, ale velmi dlouho to byla i nedůvěra státu ve své občany. A byly to dva základní faktory, které nás velmi handicapovali v tom, jakým způsobem jsme prošli covidem a jak to postihlo naše ekonomiku,“ říká Danuše Nerudová, která před měsícem oficiálně oznámila kandidaturu na Hrad.

Pokud by z boje o Hrad vzešla vítězně, usilovala by coby hlava státu o posilování stability, protože politický systém ČR je velmi fragmentovaný a je nepravděpodobné, že by se v dohledné budoucnosti sjednotil pod vládou jedné strany. Prezident by měl proto s politiky komunikovat a národ spojovat, protože jedině tak lze vytvářet prosperující společnost.

Začít naslouchat je přitom potřeba všem. „To, že jsme velmi dlouho ve veřejném prostoru nereflektovali na témata, která artikulovala mladá generace, že mladá generace má pocit, že není slyšená, že nemá smysl se angažovat, protože vlastně nikdo neposlouchá, že by neměli nic dělat, protože vlastně nemůžou žádnou změnu způsobit. Jejich demotivace je obrovská, přitom mladá generace je motorem každé společnosti, je naše budoucnost,“ má Nerudová jasno v tom, jaké podněty ve své kontaktní kampani zohlední. Kromě manželství pro všechny, jenž by mělo být samozřejmou součástí 21. století, kam by se Česká republika měla vrátit, se bude zabývat i otázkami dostupného bydlení, ochrany přírody, nebo změny klimatu.

Co říká na fakt, že advokátní kancelář Havel & Partners, ve které pracuje její manžel, figuruje v odposleších, které se dostaly na veřejnost v souvislosti s korupční kauzou na pražském magistrátu? Cítí coby bývalá proděkanka Provozně ekonomické fakulty zodpovědnost za pochybení, ke kterým na škole došlo v době jejího působení a kvůli kterým jí Národní akreditační úřad odebral institucionální akreditaci? Nebo kolik má podpisů a koho by si s sebou vzala na Hrad? Na tyto a další otázky odpovídala v Prostoru X ekonomka Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a kandidátka na prezidentku.