Rakouské Grabennymph z roku 1865

Rakouské Grabennymph z roku 1865 Zdroj: Profimedia

Rakouské Grabennymph z roku 1865
Rakouské Grabennymph z roku 1865
Rakouské Grabennymph z roku 1865
Rakouské Grabennymph z roku 1865
Rakouské Grabennymph z roku 1865
49
Fotogalerie

Nymfy noci: Takto vypadaly proslulé prostitutky z vídeňského Grabenu v roce 1865

O prostituci se říká, že jde o nejstarší řemeslo. A třeba ve Vídni má skutečně dlouhou tradici. V rakouské metropoli byly ženy lehkých mravů ne jenom tolerovány ale zcela volně přijímány jako součást místní společnosti. Začátkem 19. století se zde prý svým tělem živilo až 20 000 žen! A to i přes nejrůznější překážky v podobě nemocí a zákonů. Nejznámější byly v druhé polovině 19. století ty z ulice Graben.

Prostitutky to nikdy neměly příliš lehké - pokud jejich povolání nebylo vyloženě zákonem zakázáno, mohly se stát obětí krvavých zločinů nebo závažných nemocí. To ale ženy, které se prostě jinak neuživily, nijak neodradilo. Ať už to byla epidemie syfilidy v 16. století nebo zákony katoličky Marie Terezie, které za kurtizánami patrně utíkal manžel, ženy svá těla prodávaly dál. Například ve falešných obchodech - většinou květinářstvích, kde nabízely velice specifické služby.

8 % populace Vídně tvořily v roce 1820 prostitutky. Už po konci vlády Marie Terezie došlo ke značnému uvolnění v tomto směru a nejstarší řemeslo skvěle prosperovalo. Přesto tu byla určitá pravidla - ženy své povolání mohly provozovat až za vyznačenou hranicí. A měly velké štěstí, že za čárou byla i jimi velmi oblíbená ulice Graben. Prostitutky tak místní přejmenovali na Grabennymph.

Tou dobou byla rakouská ulice Na Příkopě velice oblíbená mezi vídeňskou elitou, sloužila jako promenáda a zároveň obchodní čtvrť na úrovni. Občas jste si sem zašli koupit ovoce či zeleninu, jindy zase ženu. Během svých let sem údajně nejednou zavítal i Josef II.