Pohlednice z carského Ruska, které skončily v Leninově sbírce neřestí

Pohlednice z carského Ruska, které skončily v Leninově sbírce neřestí Zdroj: LCC

Erotika na pohlednicích zdaleka nebyla výdobytkem západního světa. Nahotinky se nevyhnuly ani Rusku za dob posledních carů.
Obrázky erotické povahy sloužily spíš k ukojení zvědavosti, nebo chcete-li náruživosti, a platily spíše za materiál do dobře chráněné sbírky lidí z vyšší společnosti.
Místo vulgárních fotografií nahých žen nebo dokonce snímků sexuálního aktu, si nadšenci užívali mýtické výjevy s kapkou erotična.
Obrázky erotické povahy sloužily spíš k ukojení zvědavosti, nebo chcete-li náruživosti, a platily spíše za materiál do dobře chráněné sbírky lidí z vyšší společnosti.
Erotika na pohlednicích zdaleka nebyla výdobytkem západního světa. Nahotinky se nevyhnuly ani Rusku za dob posledních carů.
22
Fotogalerie

Lechtivé pohlednice z carského Ruska, které skončily v Leninově sbírce neřestí

Erotika na pohlednicích zdaleka nebyla výdobytkem západního světa. Nahotinky se nevyhnuly ani Rusku za dob posledních carů. Nebylo by to ale právě Rusko, aby jejich hanbaté čumkarty nebyly tak trošku jiné a svým způsobem speciální. Místo vulgárních fotografií nahých žen nebo dokonce snímků sexuálního aktu, si nadšenci užívali mýtické výjevy s kapkou erotična. Drobná umělecká díla nakonec skončila ve sbírce zakázaných děl Leninovy knihovny.

Rusko nebylo vždy zemí útlaku, zákazů a věčného strachu z perzekuce. Carské Rusko oplývalo osvícenci mezi umělci, vědci i aristokraty. Není tak divu, že i erotika zde měla své místo. Podobně jako i jinde na západě - nebo i dálném východě - nahotinky nechyběly ani na pohlednicích, i když těžko byste takové našli v dopisních schránkách.

Obrázky erotické povahy sloužily spíš k ukojení zvědavosti, nebo chcete-li náruživosti, a platily spíše za materiál do dobře chráněné sbírky lidí z vyšší společnosti. A právě takové po revoluci často vybílili členové NKVD, kteří se kryli formulkou o ideologicky nevhodných materiálech.

 

V roce 1920 bolševici proměnili Rumjancevovo muzeum umění na Leninovu národní knihovnu, ve které otevřeli i oddělení vzácných knih. To ale jen aby mohli shromažďovat zabavené materiály, většinou zrovna ze sbírek aristokratů. Je veřejným tajemství, že oddělení, ačkoliv bylo oficiálně něpřístupné, často navštěvovali pohlaváři, kteří odcházeli značně spokojení. Speciální sklad je uvnitř dnes již Ruské státní knihovny dodnes a obsahuje stovky knih a dalších tiskovin, které zůstávají z velké části nezkatalogizované.

Například v roce 1947 NKVD navštívila byt knihovníka Nikolaje Skorodumova, který sbíral zejména erotické materiály. Zabavili celkem 40 000 položek, z toho 1763 knih erotické povahy a 5000 kusů pornografických či vulgárních magazínů a tisků. Možná mezi nimi byly i pohlednice z carského Ruska, které oplývají malbami či kresbami většinou polonahých žen představujících nejrůznější mytologické a legendární výjevy. Na ty se ostatně můžete podívat v galerii.