Video placeholde
Jednání Sněmovny o novele pandemického zákona: Šéfka ANO Alena Schillerová a expremiér Andrej Babiš (ANO) (2.2.2022)
Jednání Sněmovny o novele pandemického zákona: Šéfka hnutí ANO Alena Schillerová (2.2.2022)
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
20
Fotogalerie

Co odkryje audit panování Schillerové? Babiš se od ní raději předem distancoval

Ministr financí Zbyněk Stanjura zadal audit, který má posoudit hospodárnost nakládání s veřejnými prostředky Aleny Schillerové. Dva miliony korun za speciální mediální servis jsou nepatrnou špičkou ledovce. Tato kauza ohrožuje její kariéru, odstřihává se od ní i šéf ANO.

Andrej Babiš pochopil, že skandální počínání exministryně financí, jež zhruba rok utrácela 150 tisíc korun měsíčně z kapes daňových poplatníků jen za platy osobního fotografa a kameramana, může u fanoušků poškodit jeho prezidentské ambice a hnutí ANO mnohem víc, než nasekané stomiliardové dluhy.

Úplně obyčejná ženská

Schillerová, stylizující se do role „úplně obyčejné ženské“, věnovala nebývalou pozornost mediálnímu obrazu na sociálních sítích. Svému „koníčku“, jak sama říká. 

Rozsah těchto aktivit je dosud nevídaný a naprosto nepřiměřený. Papalášskou aroganci projevovala v průběhu covidové krize, kdy si většina lidí utahovala opasky. Sama přitom dnes tvrdí, že ve státním rozpočtu už nelze nic ušetřit.

Dva miliony korun za čtrnáct měsíců na výjimečně vysoké mzdy referentů zaměstnaných v resortu, fotografa Davida Šedivého a kameramana Jakuba Konečného, jsou jen částí jejího mediálního servisu. Nezahrnují mimo jiné cestovní výlohy, jistě vykazované při předvolebních výjezdech ministryně do regionů.

Schillerová navíc lhala, že stovky fotografií „osobnějšího“ rázu proplácelo hnutí ANO. Organizace Hlídač státu, stejně jako Ministerstvo financí, žádné vystavené faktury pro ANO v letech 2014 až 2021 neeviduje. Výmluva, že bylo údajně propagováno celé ministerstvo, vzhledem k celkovému finančnímu objemu neobstojí. 

Rozčílený Babiš

Andrej Babiš, jak je jeho typickou vlastností, v kritické situaci svoje lidí nepodrží - i když patří mezi nejloajálnější a do té doby je jen vychvaluje. Zkritizoval Schillerovou, že svoji sebeprezentaci přehnala.

„Byl jsem celý víkend značně rozčílený. Bylo to naprosto zbytečné, poškodilo to celé hnutí. Já osobně jsem vždycky takovéto věci striktně odděloval. Věci, které patřily pod hnutí, byly pod hnutím,“ peskoval bývalou ministryni a odmítl, že by jí prezentaci proplatilo ANO. „Ani nebyla členkou,“ zdůraznil.

„Musí si z toho vyvodit závěry, nějakým způsobem to přehodnotit a zamyslet se nad tím, jakým způsobem záležitost vyřeší,“ dodal Babiš. Bude to ovšem pravděpodobně ještě mnohem komplikovanější.

Široký audit

Stanjura oznámil, že zadal audit, který se zaměří na fungování, personální zajištění a financování odboru vnějších vztahů a komunikace za poslední čtyři roky. Zajistí ho odbor interního auditu spadající pod ministra financí, výsledky představí nejpozději do měsíce.

Mluvčí resortu Tomáš Weiss pro Reflex doplnil, že auditní kontrola se bude týkat i externí spolupráce mediálních, marketingových, poradenských a právních služeb, a to včetně organizačních složek státu a podniků se státní účastí, podřízených ministerstvu financí. Mimo jiné se zaměří i na mediální kampaň propagující EET.

V takovém případě se mohou tyto náklady vyšplhat na řádově stovky milionů korun, což jsou už zcela jiné grády. Na místě bude právní rozbor, zda bylo s těmito prostředky vždy nakládáno s péčí řádného hospodáře. 

U ministryně financí, jež má jít ostatním resortům příkladem a navíc si pochvaluje svoji rozpočtovou odpovědnost, se předpokládá nejpřísnější metr. Tento detailní pohled ukáže víc než prázdné fráze, jak údajně úspěšně konsolidovala veřejné finance. 

Dluh 830 miliard

Jen za poslední dva roky Schillerová zadlužila stát o 830 miliard korun, z toho pouze necelá polovina šla na covidové výdaje. Problémy resortu, jež zanechala svému nástupci, jsou však mnohem hlubší. Nezodpovězených je celá řada otázek.

Odpovědná ministerstva mají zákonnou povinnost vymáhat po Afgrofertu nezákonně proplacené dotace, jež měly původně zpětně uhradit fondy EU. Reálně hrozilo, že je definitivně uhradí čeští daňoví poplatníci, jelikož státní správa, včetně ministerstva financí, zatím nekonaly. Schillerová naopak loni v srpnu prohlásila, že Česko bude moci napadnout postup auditorů Evropské komise soudně. 

Policie od roku 2017 vyšetřuje podezření z daňových úniků Agrofertu, potvrzené i evropským úřadem OLAF. Celkem 27 domácích i zahraničních firem z Babišova holdingu si objednalo v letech 2009 - 2013 na Farmě Čapí hnízdo reklamní práce v astronomické výši 272 milionů korun. 

Takto mohutná propagace v areálu, částečně před jeho otevřením, postrádala elementární význam. Vyšetřování brzdí finanční úřady donedávna podřízené Schillerové, jež mají dodat vyčíslení možné škody státu. 

Klesající akcie

Stále není známo, zda Agrofert porušil daňová pravidla při emisi 1,5 miliardy korunových dluhopisů, nápadně výhodné pro kupujícího Andreje Babiše. Finanční správa začala pod veřejným tlakem provádět jejich kontrolu. Dodnes není jasné, kolik firem zkontrolovala a s jakým výsledkem.

Nečinnost Finanční správy je patrná i při prověřování původu osobních příjmů Andreje Babiše, nasvícených nákupem korunových dluhopisů. Tento problém nadále přetrvává a zesílil po zveřejnění kauzy Pandora Papers. Šéf ANO z nejasných důvodů prohnal přes daňové ráje 400 milionů korun na nákup luxusních nemovitostí ve Francii. 

Poté Babiš přiznal, že v auditorské zprávě, kterou kvůli nákupu korunových dluhopisů zveřejnil v roce 2017, byly pokryty jen některé příjmy. Původ všech osobních příjmů tak zatím není uspokojivě vyjasněn, aniž by hnula prstem Finanční správa, šikanující jinak živnostníky sankcemi kvůli drobným pochybením.

Kostlivců ve skříních Aleny Schillerové, zakrytých nánosem vyumělkované sebepropagace, bude víc. Také je jisté, že Babiš od sebe odhodí veškeré potenciální pochybnosti, i za cenu personálních ztrát.

Akcie předsedkyně klubu ANO klesají už dnes. V roli Babišovy pravé ruky ji může nahradit snaživý Karel Havlíček, pokud nevypadnou nějaké problémy i na něj. Pravděpodobnost je nenulová, teoreticky dvojnásobná. Přece jen řídil dva resorty, a ani jeden pořádně. Skoro pořád seděl v televizi. 

Video placeholde
Kecy a politika 42: Mocenské impérium carevny Aleny Schillerové • Martin Bartkovský