Uvádění ministrů do funkcí: Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) po Aleně Schillerové (za ANO) (17.12.2021)

Uvádění ministrů do funkcí: Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) po Aleně Schillerové (za ANO) (17.12.2021) Zdroj: Vláda ČR

Jednání vlády o energiích, platech i koronavirových opatřeních: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (29.12.2021)
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a prvním jednání vlády (17.12.2021)
Ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu.
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci.
Alena Schillerová předává úřad novému ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi. Toho doprovodil premiér Petr Fiala.
8
Fotogalerie

Účet po řádění Schillerové. Propad je více než 400 miliard, celkový dluh stoupl na rekordních 2,5 bilionu

Státní dluh loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun. Na konci roku 2020 byl státní dluh 2,05 bilionu korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 234.038 Kč.

Za nárůstem státního dluhu je zejména emise státních dluhopisů kvůli pokrytí rekordního schodku loňského státního rozpočtu a snaze využít příznivých podmínek na finančních trzích na předfinancování plánovaných splátek dluhu. Rozpočet loni skončil se schodkem 419,7 miliardy korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ministerstvo financí také pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisy Republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce. Zatím poslední 13. emise dluhopisů skončila 23. prosince a lidé si objednali rekordní objem dluhopisů za 41,1 miliardy korun.

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo, není uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu. Stanjura uvedl, že předběžně úřad pracuje s částkou zhruba 573,5 miliardy korun. Jde o 273,5 miliardy korun, které bude potřeba na letošní splátky dluhopisů, a očekávaný schodek rozpočtu maximálně 300 miliard korun. Konečnou částku tak ministerstvo zveřejní v rámci aktualizace dokumentu po vypracování státního rozpočtu na letošní rok. Země zatím hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu.

MF v pilotní fázi začalo takzvané Dluhopisy Republiky pro občany prodávat 3. prosince 2018. Během 13 upisovacích období lidé podle dokumentu nakoupili dluhopisy za zhruba 79,6 miliardy korun. Největší zájem byl zatím o takzvaný protiinflační dluhopis, který nabídlo MF poprvé ve třetí emisi.