Video placeholde
25. 9. 2020 "Zdravím vás z Petřína a přeji pěkný víkend přátelé."
1. 5. 2021 „Řekněte svému milému nebo milé, že je vašemu srdci nejblíž."
13. 7. 2020 "Tento skvostný koláč upekla paní Jitka Zámková. Moc šikovná pekařka."
9. 11. 2020 "Na skok za Celní správou České republiky na zahájení výcviku psů k odhalování covid-19."
23. 4. 2021 "Zvyšovat daně? My na financích máme jasno. Absolutně ne. Je to nesmysl. Chceme naopak dobře vybírat ty daně stávající. A zatočit s daňovými podvody. Daňová kobra."
19
Fotogalerie

Drzé čelo a nulová sebereflexe. Schillerová řeší průšvih se sociálními sítěmi jako arogantní papaláš

Česká média již několik dní plní zprávy o kauze bývalé ministryně financí Aleně Schillerové, která si za peníze daňových poplatníků na ministerstvu vydržovala fotografa a kameramana, jejichž díla pak hojně prezentovala na svých sociálních sítích. Tato kratochvíle vyšla erár skoro na dva miliony korun. A zatímco současná opoziční poslankyně Schillerová tepe novu vládu na twitteru či v televizi na každém kroku, při řešení své kauzy se obrnila teflonovým krunýřem. Mlží, kličkuje a vymlouvá se. Její sebereflexe je nulová.

Na úvod bych chtěl uvést, že vůbec nic nemám proti tomu, že je současná předsedkyně parlamentní frakce ANO čilá v mediálním prostoru či na sociálních sítích. Řada jejích příspěvků je sice poněkud prostoduchá a poněkud v nich uniká pointa, ale své diváky či čtenáře nachází. O jejich fotkách nemluvě. Každý dle svého naturelu. 

Problém, a to zásadní, je však v tom, že své sociální sítě plnila obsahem, jehož výrobu platila z veřejných peněz a nikoliv ze své peněženky. Pokud by si platila výrobu fotek, videí, psaní textů či tweetů ze svých vlastních peněz, neřekl bych ani popel. 

Schillerová se to snaží vysvětlovat tím, že kameraman a fotograf pracovali na tiskovém odboru ministerstva a vytvářeli obraz celého úřadu. V takovém případě nevím, jestli je úplně žádoucí, aby obraz ministerstva spočíval ve fotkách Aleny Schillerové v různých venkovních kulisách, se zvířaty a tak dále. Tedy věcech, které možná zajímají její nejužší fanklub, ale ostatní nad ním jen nevěřícně kroutí hlavou a zcela jistě netuší, proč by to měli za svých daní platit. Korunu tomu nasadil majitel politické firmy ANO Andrej Babiš, který prohlásil, že problém fotek je problémem Aleny Schillerové a hnutí ANO nic platit nebude. Jako důvod použil i argument, že se Schillerová stala členkou hnutí až 21. října 2021. Svatá prostoto!

Uvidíme, jak dlouho celá záležitost ještě potrvá. Lze odhadnout, že řada médií se v tom bude s gustem vrtat a Schillerovou uhánět na každém kroku. Stratégové ANO určitě vědí, že tato záležitost není příjemná a snižuje vážnost a roli Schillerové. A pokud se to neutne, bude ji to provázet hodně dlouhou dobu. Teď jde jen o to nějak to vyžehlit. A ono by to šlo, jen kdyby se chtělo. Schillerová by se za to měla veřejně omluvit, příslušnou sumu vrátit nebo ji věnovat na charitativní účely. A je to. Zvládli to v minulosti jiní, zvládla by to Schillerová nyní taky. Jenže ona tuto sebereflexi v sobě zjevně nemá a zřejmě ani na něco takového není zvyklá. Svým chováním a kličkováním jen brnká lidem na nervy a směje se jim do obličeje. Zkrátka chová se jako arogantní papaláš.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou • Prostor X