Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pixabay.com

ČR je skvělé místo pro život. Ekonomika roste, nezaměstnanost klesá. Nenechte si kazit náladu médii

Tento týden mi vyprávěl kamarád, jak šel noční Prahou a nestačil se divit, kolik podniků kvůli koroně skončilo. Podobné chmury chytíte, když se budete dívat na televizi. Ale nepropadejte depresi. Čerstvá data Českého statistického úřadu vykreslují jinou ekonomiku. 

Ekonomice se daří do té míry, že jsou mnozí ekonomové zaskočeni. Sázeli na to, že kvůli výpadkům v obchodních řetězcích vyráběla ekonomika méně a někteří dokonce počítali s mezikvartálním poklesem, realita je však optimistická. Ekonomika ve čtvrtém kvartále mezičtvrtletně rostla o 0,9 procenta a meziročně zrychlila na 3,6 procenta z 3,3 procent.

Ukazuje se, že nesmíme moc věřit médiím a politikům, kteří líčí automobilový průmysl na kolenou. Ve skutečnosti továrny vyráběly mezivýrobky na sklad a díky tomu ekonomika rostla. Ano, zdravý a hlavně udržitelný růst to není, ale je to lepší než ukončení výroby.

S výsledky za čtvrtý kvartál zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) i výsledky za celý rok 2021. Ekonomika podle nich stoupla o 3,3 procenta. O rok dříve přitom kvůli koronaviru klesala o 5,8 procenta. Růst o 3,3 procenta není špatný, nicméně stále to je málo na to, aby ekonomika vymazala propad z předchozího roku. K tomu by mohlo dojít až koncem letošního roku.

Poslední kvartál ukázal, že už startuje zahraniční poptávka. To si mnozí vykládají jako první vlaštovku ještě vyššího růstu. Já si tím ale tak jistý nejsem. Mezinárodní měnový fond (MMF) totiž zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 4,4 procenta. Ještě v říjnu přitom čekal růst o 4,9 procenta. Jako brzda by měla působit americká a čínská ekonomika. Pro rok 2023 počítá MMF s dalším zpomalením globální ekonomiky.

Může ale česká ekonomika zrychlovat růst, když celá planeta brzdí? Nová vláda to nebude mít lehké. Před pár týdny jsem ji označil za vládu odvážných sebevrahů a stále to platí. Export nepojede tak dobře, jak by si mnozí přáli.

Navíc je tu velké riziko války na Ukrajině či Tchaj-wanu. To by katapultovalo ceny energií. Inflace by dosáhla nových rekordů. Centrální banka by reagovala ještě vyššími úrokovými sazbami, což by ekonomiku přibrzdilo. Omikron je vedle toho pro ekonomiku marginální. 

V každém případě to, že naše ekonomika roste, se projevuje na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v ČR dosáhla podle ČSÚ v prosinci loňského roku 2,2 procenta. V březnu byla přitom ještě na 3,5 procentech. Eurostat vypočítává nezaměstnanost trochu jinak, ale i tak mu vychází, že česká nezaměstnanost činí jen 2,1 procenta, což je nejméně v celé EU. EU jako celek má přitom nezaměstnanost na 6,4 procentech.

Naše nezaměstnanost vypadá neuvěřitelně, když vezmeme v potaz, že ve Španělsku činí 13 procent. My si vážně nemáme na co stěžovat. ČR není spálenou zemí, jak nám mnozí politici tvrdí. ČR je skvělým místem pro život. Jen toho sluníčka by tu mohlo být více.

Video placeholde
Rozhovor Bohumila Pečinky s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem na téma Česko a inflace • Martin Bartkovský