Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Trudeau na českém ministerstvu pro pravdu

Progresívní kanadský premiér Trudeau, což je ten pán, který se před volbami omlouval, když na něj vytáhli fotku z maškarního plesu, kde byl v masce za Indiána, že to nebylo správné a progresívní a že už to nikdy neudělá, v minulých dnech progresívně i s rodinou zdrhl před miliónovými protesty Kanaďanů proti covidovým restrikcím a povinnému očkování a schoval se neznámo kam. Masové protesty za svobodu označil v dobrém duchu bolševické propagandy za akci hrstky zoufalců.

Trudeau v panice páchá chyby, a to nejen tím, že utekl. Jeho argumenty proti demonstracím mohly být přesvědčivější. Jako je umíme provozovat u nás v Evropě včetně České republiky. Tady přesně víme, kdo a proč nesouhlasí s povinným očkováním, covid segregací, prokazováním covid pasem, který je dokladem o bezinfekčnosti asi jako moje dvacet let propadlá občanka. Naše progresívní média například přišla s velkým sociologickým průzkumem, že odpůrci restrikcí včetně očkování jsou zaostalí lidé s nižším vzděláním, kteří podporují Putina a východní despocie. A věří samozřejmě šířeným dezinformacím. Třeba tomu, když ministr zdravotnictví řekne, že očkovaní nikdy neonemocní ani neumřou na covid, nebo když ministr vnitra slíbí instalovat do ulic kvůli přeplněným márnicím mrazáky v ulicích… Ne, pardon, to mi ujelo, to byly špatné příklady. To nebyly fake news, výše zmínění pouze vycházeli z tehdejšího stavu vědeckého poznání o covidu, prostě se jen trošku spletli.

Proděláte covid, usoudíte, že máte dosti protilátek a očkování nepotřebujete, přečtete si data o tom, že očkovaní a neočkovaní jsou k nemoci stejně náchylní, že by vám očkování (první, druhá, třetí dávka) dokonce mohla uškodit, jak se to stalo vašim známým nebo sousedům? Tak fandíte Putinovi, aby co nejdříve obsadil Ukrajinu, a přejete si, aby z naší vlasti učinil ruskou gubernii. Tak je to jednoduché.

A bude hůře nebo možná lépe, záleží, jestli jste nevzdělaní putinovci, nebo progresívní Evropané. Ministerstvo vnitra totiž vydalo podrobnou Příručku pro boj s dezinformacemi o tom, jak rozeznat a vymýtit mediální metlu moderní doby – fake news. Musela dát hodně práce a pracovali na ní jistě chytří lidé, hemží se to v ní odbornými výrazy, jako „alternativní narativ“, „hootsuite“, „tweetdeck“ a podobně. Svět bude ještě přehlednější.

Třeba se ten progresívní kanadský premiér Trudeau skrývá někde v Praze, pečlivě studuje příručku Rakušanova ministerstva pro pravdu, a až se ji na­učí nazpaměť, vrátí se do Kanady a utluče vzpurné putinovce v nákladních autech, kteří uvěřili fake news o covidu, neprůstřelnými argumenty.

Máme se ještě nač těšit. Uvidíme, jestli pravda o covidu konečně porazí fake news, nebo naopak.