Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Budeme chudí? Berme to jako příležitost…

Provozovatelé bazénů hlásí kvůli zvyšováním cen energií zdražení vstupu a nižší teplotu vody. Berte to jako příležitost k otužování, vždyť jde o moderní trend, píšou se o něm knihy a lidé, kteří se v zimě koupou, jsou zdraví a pořád se díky tomu fotí na Facebook. Nakonec vás to naučí (nechci napsat slovo „donutí“) koupat se v zimních potocích, rybnících nebo jezerech. Nač vám budou chlorované městské bazény, notabene zavřené.

Menší sportovní kluby se obávají, že budou muset ze stejného důvodu také zavřít; jednoduše provoz kvůli vysokým vstupním nákladům „neutáhnou“. (Ty větší, profesionální, se nebojí. Jistě předpokládají, že dostanou od státu dotace. Ve veřejném zájmu, jak jinak.) No, co už? Nejslavnější brazilští fotbalisté pocházeli z chudinských čtvrtí, mnozí začali s fotbalem bez kopaček na plážích. K čemu nám jsou uměle osvětlené „umělky“, anglicky střižené pažity. Ona ta škvára, celoživotně zažraná pod kolena, taky má něco do sebe.

Dodavatelé energií radí: Děsí vás vysoké výdaje za energie, bojíte se kvůli účtům přitopit? Hýbejte se a cvičte! Zdá se vám to jako hloupá rada pro studený domácí odchov novorozeňat a batolat? Nekverulujte, v šestnácti stupních stačí miminko pořádně zabalit, nekoupat každý den a to by bylo, aby si i ono na Green Deal nezvyklo.

Nevíte, kde ušetřit? Připomeňme dobrou radu rudo-zelené vládní koalice v Berlíně, která doporučila Berlíňanům vypínat na zimu lednice a ukládat potraviny za okno. Ne, opravdu není válka.

Bude kvůli rostoucím nákladům tak drahé maso, že si je budete moci dovolit maximálně jednou týdně? No tak je jezte jednou týdně. Vždyť existuje tolik receptů na jídla z brambor, rýže, těstovin, tuřínu, brokolice…

Záchrana planety kvůli jejímu oteplování je výzvou veskrze radostnou, nicméně každodenní oběti na nás mohou tu a tam dolehnout tak, že slabší z nás podlehnou trudnomyslnosti. V tom okamžiku vzpomeňte dobrých zpráv (třeba si je vystřihněte z novin a magnetem přilípněte na vypnutou a prázdnou ledničku) tohoto typu:

Stát připravil přehledné formuláře k žádosti o sociální podporu pro všechny, kteří se cítí být existenčně ohroženi drahými energiemi, a jejich vyplnění trvá průměrně vzdělanému Čechovi pouhé dva dny. Seniorům s vyplněním pomohou desítky tisíc nově přijatých zaměstnanců státní správy. To je ­krásné, ne?

Planeta se zanedlouho ochladí na požadovanou průměrnou teplotu, protože naše vláda, stejně jako vlády dalších odpovědných zemí, připravila rozsáhlý dotační program pro milionáře toužící po nákupu dosud stále drahých a i pro ně obtížně dostupných elektrických automobilů značky Tesla. Rozumí se samo sebou, že se mnoha miliardami rozhodl stát rovněž zafinancovat vybudování autonabíječek kolem silnic a dálnic, aby byl provoz oněch parodií na automobily plynulý a bez zbytečných prodlev.

A že už nebudou mít děti kde sportovat, si ani nevzpomenete. Stačí vše kolem vás pochopit jako příležitost ke změně životního stylu a myslet na to, že pomáháte budovat šťastnou prvobytně pospolnou bezuhlíkovou společnost. Kupředu, zelená; zpátky k bohatství, teplu a světlu ni krok!