Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Vydělávání peněz je odpovědné

Jedna naše banka objevila v rámci své „odpovědné kampaně“ slečnu, která si říká knižní influencerka. Což znamená, že točí videa o tom, co číst a co nečíst, který spisovatel je správný člověk, a můžeme ho tudíž číst, a který už ne, protože má nesprávné názory. A toho už tedy číst nemáme nebo nesmíme. Což se třeba přihodilo autorce Harryho Pottera J. D. Rowlingové, která nesmí být podle oné influencerky čtena, protože si myslí, že žena je žena a muž je muž. A to přece není moderní a progresívní.

No, a ta influencerka, omlouvám se, nemůžu jí přijít na jméno, natočila s podporou té banky, omlouvám se, také jí nemůžu přijít na jméno, video, v němž nás vyzvala, abychom prožili Vánoce odpovědněji, tedy bez kaprů. Jejich chov způsobuje uhlíkovou stopu, čímž se ničí planeta, a tak dále a tak podobně, následuje klasické zelené ­žvatlání.

I rozpoutala se debata, jejíž zuřivost se stala přímo úměrnou faktu, že nějaká hloupá slečna za zády s mocnou bankou se rozhodla „sáhnout“ Čechům na jejich vánoční tradici. Jedni si přisadili kritikou vraždění kaprů na ulici, jiní zase připomněli, že Francouzi, jimž ona zmíněná banka patří, jedí šneky a spustili před Vánoci elektrárny, ve kterých spalují mazut a produkují více uhlíkové stopy než „špinavé“ uhelné elektrárny. A nás budou prostřednictvím banky mistrovat za to, že jíme kapry?

V ohňostroji více či méně bizarních argumentů jedné či druhé strany ovšem zapadla jedna zajímavá okolnost. Ona banka, která slečnu knižní in­fluencerku sponzoruje a dlouhodobě propaguje takzvanou udržitelnost, podmiňuje úvěry dodržováním obskurních zelených norem, jako by dobrovolně zapomněla na hlavní podstatu své existence: vydělávání peněz. Nabízení výhodných finančních produktů pro klienty. Úvěry. Investice. Odpovědnost za hospodaření vůči akcionářům, vlastníkům. Prostě jako by si neuvědomovala, že je jedním z pilířů systému, díky kterému se moderní společnost dostala tam, kde je – a ten systém se jmenuje kapitalismus. Chcete-li tržní hospodářství. Tedy společenský a ekonomický model, jenž k ochraně přírody a ekologii mimochodem přispěl více než tisíce klimatických summitů a zelených údělů z utrženého běžícího pásu Evropské unie.

Možná se pletu. Třeba ta banka cílí na progresivistické klienty nové doby, kterým je jedno, co se s jejich penězi v bance děje, případně jí budou tleskat za to, když je bude utrácet za nesmyslné zelené kampaně, a banka se postupně promění v úspěšné lidovědemokratické družstvo zelených střadatelů, spasitelů světa. Budiž.

Ale beze mě. Jen si to užijte.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 52/2021Reflex 52/2021|Archív