Alena Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce

Alena Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: Repro ČT

Alena Schillerová (ANO) v Otázkách Václava Moravce (30.1.2022)
Alena Schillerová (ANO) a Zbyněk Stanjura (ODS) v Otázkách Václava Moravce (30.1.2022)
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
16
Fotogalerie

Myška a převálcovaná opozice aneb předáci ANO pilují nový politický slovník

Andrej Babiš se mediálně upozadil, ale rétorický prapor po něm úspěšně převzali přinejmenším dočasně další členové hnutí. Jak bylo možné vidět a hlavně slyšet v nedělních televizních debatách. Větší pozornost logicky přitáhlo vystoupení Aleny Schillerové, bývalé ministryně financí a v současnosti mimo jiné šéfky poslaneckého klubu ANO. Jednak vzhledem k její dosavadní funkci, ale i kvůli kauze „Instagram za dva miliony“. V debatě na ČT se ale hlavně řešily rozpočtové věci.

 „Abych se k tomu mohla vyjádřit, tak hlavně potřebuji ten návrh vidět. Já zatím jen slyším nějaké mediální střípky,“ postěžovala si exministryně v Otázkách Václava Moravce na to, že nemá dost informací k přepracovanému návrhu rozpočtu. Přesto ale ví, že změny – tedy pokusy o alespoň částečné seškrtání astronomického schodku – budou k horšímu.

K tomu, aby to vysvětlila, ale musí dostat v debatě slovo, což není jednoduché: „Nechte mě domluvit, já jsem byla velmi zdvořilá, seděla jsem tady jako myška,“ předvádí laskavou opoziční tvář. A moderátor na hru přistupuje: „Může mi myška, paní exministryně, na tu otázku odpovědět?“ ptá se Aleny Schillerové. „Velice ráda myška odpoví, když prostě dostane ty podklady…“ A jsme zase v bodě nula.

Ale i nyní zřejmě nejviditelnější tvář hnutí ANO má také dvě… tváře. Tu kousavější mohli diváci nedělní debaty na ČT spatřit zanedlouho, když druhému diskutujícímu, novému ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) vyčítala, že nemá rozpočet předjednaný s ostatními ministry, když ona to vždy měla. Na námitku, že na to teď nebylo dost času, jen tak procedila: „Já vím, ale musíte být každý den v práci.“ Neboli to za nás se makalo…

…což samozřejmě nemohlo projít bez povšimnutí: „Paní poslankyně, co si to dovolujete?“ opáčil její debatní soupeř. „Já se omlouvám, co si to vůbec dovolujete říkat, že musím být každý den v práci?“ A na námitku, že pobývá i na svém detašovaném pracovišti, připomněl, že pracovat se dá odkudkoliv. Zvlášť v době covidové.

Z několika citovaných vyjádření se dá odvodit, jaké rétorické figury budou předáci nyní opozičního ANO více a více používat. Jde o jakousi kombinaci ublíženectví, laskavosti a útočnosti namixovanou podle momentálních potřeb.

V podobném duchu se nesla i slova Radka Vondráčka, místopředsedy ANO a dříve šéfa Poslanecké sněmovny. „Na nás koalice nastoupila ve velkém stylu… začali nás válcovat,“ postěžoval si v Partii na CNN Prima News. A přidal i příklad, v čem ono válcování spočívá – třeba že se ANO zatím nedočkalo zvolení žádného svého nominanta na druhý místopředsednický post.

„Na začátku bylo několik úplně hloupých politických gest, a to nezvolení napřed moje, nad tím jsem mávl rukou, ale to jste si aspoň vymysleli nějaké důvody,“ vyčetl své spoludiskutující a zároveň nástupkyni v čele sněmovny Markétě Pekarové Adamové. „A teď u toho Karla Havlíčka už vůbec nic… Já vlastně nevím, co to té vládní koalici přináší, co z toho má.“ Neboli tak trochu ono „pelíškovské“ – A komu tím prospějete?

Navíc ani bývalý šéf dolní komory nemá dostatek informací a musí se věci dozvídat z médií, v tomto případě co se týká podezřelé skartace spisů o vrbětické kauze na Hradě: „Pro mě jsou především překvapivé ty informace, které se objevují na veřejnosti v podstatě z vnitřního chodu prezidentské kanceláře… Já se k tomu nemám jak vyjádřit. Já nemám žádnou jinou možnost než sledovat mediální výstupy.“ Tytam jsou tedy doby, kdy měl Radek Vondráček k hradnímu týmu přednostní přístup, jak se to ukázalo při jeho návštěvě v nemocnici za Milošem Zemanem?

Ale zpátky ke sněmovně. Jak tam překlenout vznikající propast mezi vládními a opozičními stranami? „Myslím, že tam chybí dialog. To je alfa omega,“ pravil Radek Vondráček v nedělní Partii. ANO, jistě.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou • Prostor X