Video placeholde
Fotografie tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s pávem, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích, je dnes již kultovní
25. 9. 2020 "Zdravím vás z Petřína a přeji pěkný víkend přátelé."
1. 5. 2021 „Řekněte svému milému nebo milé, že je vašemu srdci nejblíž."
13. 7. 2020 "Tento skvostný koláč upekla paní Jitka Zámková. Moc šikovná pekařka."
9. 11. 2020 "Na skok za Celní správou České republiky na zahájení výcviku psů k odhalování covid-19."
21
Fotogalerie

Papalášské manýry Schillerové. Dva miliony za Instagram jsou špičkou ledovce

Kromě Andreje Babiše se nikdo z minulé vlády tolik nevěnoval osobní prezentaci na sociálních sítích, jako Alena Schillerová. Nyní se ukázalo, že za ni ze státního utrácela miliony korun, zakrývala její náklady a přitom je znám jen dílčí účet.

„Jsem úplně obyčejná ženská,“ uvedla v listopadu 2020 tehdejší ministryně financí svůj ikonický příspěvek na Instagramu, kde v parku pózuje s pávem a vrací se k počátkům politické kariéry. V té době začala spolupracovat s profesionálním fotografem Davidem Šedivým, zásobujícím jejími všemožnými portréty hlavně Instagram, a kameramanem Jakubem Konečným, natáčejícím videa pro Facebook. 

Aby to nebylo tak jednoduché, známé fotografie s pávem vytvořil třetí fotograf Petr Kořínek, jenž tehdy pracoval na dohodu o pracovní činnosti. Výše jeho odměn dosud není známa, což je jedním ze signálů, že celkový účet za PR bývalé ministryně bude mnohem vyšší, než dnes vychází najevo. 

Příliš drahý koníček

„Je to takový můj koníček. Mám ráda Instagram, toto médium mě velmi oslovilo. Netrpím nutkáním sebeprezentace. Chci tím přitáhnout pozornost k příspěvkům, které k tomu dávám,“ vysvětlovala loni v lednu, proč ještě zesiluje svoji už tak mimořádnou pozornost sociálním sítím.

Nyní je známo, kolik stál tento koníček daňové poplatníky. Ministerstvo financí uvolnilo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím mzdové náklady na fotografa Šedivého a kameramana Konečného, zaměstnané v resortu. Výsledek bere dech.

Za období od 23. září 2020 do 30. listopadu 2021 činily celkové náklady na platy a odměny obou blízkých spolupracovníků exministryně 1,93 milionu korun, což odpovídá hrubému měsíčnímu příjmu 75 tisíc korun. Není standardní, aby řadoví referenti brali větší plat než jejich nadřízení, nebo šéfové jiných odborů. 

Pokud se dnes Schillerová brání, že pracovali pro celé ministerstvo a nemohla výši jejich odměn ovlivnit, je to jen dětinská výmluva. Realita je naopak ještě horší. Zatím není znám konečný účet za její košatou propagaci z kapes daňových poplatníků ani v uvedeném období, natož za celé čtyři roky.

Okrajová součást agendy

Ještě loni v září resort Aleny Schillerové šířil před volbami lež, že tato práce nic nestojí. „Ministerstvo financí konstatuje, že nezaměstnává ani nenajímá žádné fotografy. Pořizování fotografií je okrajovou součástí běžné pracovní náplně pracovníků. Je třeba zdůraznit, že své sociální sítě si ministryně spravuje sama, a Ministerstvu financí proto není znám původ veškerých fotografií zde umístěných,“ uvedl.

Schillerová stejně jako její učitel Babiš používá lež jako legitimní nástroj politického boje, proto se nelze divit, že lhala i v této citlivé otázce. Jak vysvětlí babičkám, s nimiž se ráda fotí, že její roční marnivé exhibice v době covidové pandemie stojí státní pokladnu zhruba tolik, jako jejich důchody za deset let?

Vrcholem zpupnosti je načasování této hyperaktivity rok před volbami do Poslanecké sněmovny. Veškeré vládní akce, včetně výjezdů ministrů do regionů, byly v tomto období podřízeny volební kampani. 

Sociální sítě v kampani

Schillerová jistě osobní promo na sociálních sítích nezapočítala do volebních nákladů hnutí ANO a obešla tak zákon. Celkové výdaje na osobní tým Schillerové budou podstatně vyšší, jelikož nebyly zveřejněny cestovní a další související výlohy z těchto spanilých jízd, jako bylo třeba předvolební otvírání nedokončeného a dnes opět zavřeného bazénu karlovarského hotelu Thermal. 

„Obraťte se na paní Schillerovou. Její vyjádření je v médiích. Nejsem její mluvčí,“ reagoval na počínání své současné pravé ruky Andrej Babiš. Příliš přesvědčivě ji nepodržel.

Schillerová uměla užívat nabyté moci, o tom svědčí další podobné příběhy. V roce 2017 se provalilo, že jako tehdejší náměstkyně ministra financí bydlí ve služebním bytě Finanční správy za podezřele nízké nájemné.

Za byt 1 + 1 v centru Prahy platila včetně energií 4952 korun měsíčně, ačkoli byly tržní nájmy v lokalitě až čtyřikrát vyšší. Krátce poté povýšila na ministryni a polepšila si.  Přestěhovala se do apartmánu Ministerstva pro místní rozvoj poblíž luxusní Pařížské ulice. V sousedním apartmánu bydlela její kolegyně Klára Dostálová a obě ministryně nemusely za bydlení platit ani korunu.

Zlaté dno státních úředníků

O tom, že privilegovaní zaměstnanci Aleny Schillerové měli v jejím úřadu zlaté dno i během koronakrize, kdy stát selhával v zajišťování kompenzací malým podnikatelům a mnozí ukončili činnost, svědčí i rekordní odměny.

Před rokem v časech lockdownu, kdy si většina lidí utahovala opasky, rozdalo Ministerstvo financí 11,5 milionu korun na odměnách svým úředníkům. Dva náměstci Schillerové se základním platem 150 tisíc korun získali odměny 715 tisíc korun a další čtyři náměstci přes 400 tisíc korun. 

Podle Schillerové šlo o špičkové odborníky. „Špičkoví odborníci“ v té době připravovali rekordní schodky státního rozpočtu, s nimiž se bude muset nová vládní garnitura vyrovnávat i za cenu nepopulárních kroků, jež teď instagramová ministryně ostře kritizuje.

„Takové odměny státním zaměstnancům v době, kdy zhruba sedmina ekonomiky musela v boji proti pandemii zavřít své provozovny, jsou za hranou slušného a ohleduplného přístupu. Solidarita státu se souženou společností je nulová,“ reagovala tehdy hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Alena Schillerová se stylizovala do postavy „úplně obyčejné ženské“, přitom se ve svěřeném resortu chovala jako na dobytém území. Nebyla mezi svými kolegy ve vládě jediná, ale její papalášské manýry lámou dosavadní rekordy. 

Éru Schillerové nesymbolizuje jen gigantický nárůst dluhu a zhuntované veřejné finance, ale i bezostyšné zneužívání státních peněz k osobnímu prospěchu. Svoje tragické působení ve vládě dnes retušuje stejně důkladně jako svoje fotky na Instagramu.