Znovu pohromadě? Jistě, ale bez Rowlingové!

Znovu pohromadě? Jistě, ale bez Rowlingové! Zdroj: Profimedia

J.K. Rowlingová
Emma Watsonová, Daniel Radcliffe a Rupert Grint
J. K. Rowlingová
Joanne K. Rowlingová s jedním ze svých čtyřnohých miláčků.
Emma Watsonová, Daniel Radcliffe a Rupert Grint
21
Fotogalerie

Jemná obhajoba J. K. Rowlingové: Spisovatelka je víc woke, než byste si rádi mysleli

HBO moc dobře ví, co dělá, takže nám do globální kocoviny 1. ledna nadělí k Novému roku příjemný a stravitelný televizní speciál. Je to sraz tvůrců, kteří se za ta léta podíleli na tvorbě světa Harryho Pottera. Budou tam slavní herci, režiséři, scénáristé… Jeden člověk ale bude chybět. Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Rowlingová bude pouze součástí archivních záběrů, ale nebyla pozvána na samotné setkání, které se pořádá dvacet let od vydání filmového Harryho Pottera a Kamene mudrců. Pro ty z vás, kteří nežijí Twitterem a „kulturními válkami”, je to možná nepochopitelný tah. A přestože žádný oficiální zdroj neuvedl důvod její nepřítomnosti, obecně se předpokládá, že za to můžou její výstupy na sociálních sítích, které by se daly z progresivního hlediska označit za… problematické až transfobní. 

Pro mainstream celá záležitost začala loni v létě, kdy Rowlingová sdílela článek o „vytváření rovných pracovních příležitostech pro lidi, kteří menstruují” a trochu boomersky, ale laškovně poznamenala, že dřív měla angličtina pro „menstruující lidi” označení. A od toho bodu šlo všechno od desíti k pěti. Woke Twitter nedokázal úplně pochopit, že tehdy pětapadesátiletá Angličanka, která doslova žije na hradě, nemusí být tak progresivní, jak by si možná představoval, a rozpoutalo se to, co se ve světě sociálních sítí označuje jako shitstorm. 

Ve skutečnosti tenhle spor aktivistů a woke online komunity s J. K. Rowlingovou sahá dál do minulosti, autorka se totiž o téma zajímá poměrně hluboce už několik let a několikrát vystupovala na obranu akademiků, umělců či politiků, které považovala za „cancelnuté”.

Trans aktivisté a lidskoprávní aktivisté a všemožné celebrity i polocelebrity se proti Rowlingové a jejím komentářům vyhranili a J. K. považovala za nutné se k problematice vyjádřit hlouběji a komplexněji. 

Transfobní srdce na dlani

Autorka se v následujících tweetech a článcích pokusila vyjádřit, co jí na progresivním trans hnutí dráždí. Psala o tom, že když vymažeme koncept pohlaví, pak ztrácíme takové věci jako stejnopohlavní páry, že je to potenciálně urážlivé pro ženy, které mají těžší život právě proto, že jsou ženy. 

V polovině loňského června nakonec na svém webu mluví nejenom o samotné problematice, ale i o tom, proč se rozhodla na toto téma promluvit, přestože by pro ni bylo o tolik jednodušší prostě držet hubu a prodávat bambiliony knih. Je to vážně dobrý text. Plný nuancí, vážně znepokojivých faktů, statistik a úvah. A v neposlední řadě je v něm upřímně napsáno, proč Rowlingová tak moc bojuje za ženy… nebo pro naše woke čtenáře za osoby, které ona považuje za ženy. A z pochopitelných důvodů jí to zajímá jako ženu, jako někdejší učitelku a v neposlední řadě jako jednoho z nejúspěšnějších autorů všech dob.

Rowlingová se rozepisuje o svém vlastním mládí a vlastním problematickém vztahu k tělu. O tom, jak utekla ze vztahu, kde byla vystavena domácímu násilí. O feminismu. A o nálepce, kterou dostala, tedy TERF (trans-exclusionary radical feminist, tedy feministé, kteří vyčleňují trans ženy z feministického hnutí). A v neposlední řadě o tom, jak přeje všem jenom štěstí a lásku a porozumění. Ať už jsou to trans-ženy nebo ženy nebo homosexuálové nebo postarší bílí heterosexuální muži. 

Rozhodně nemusíte souhlasit se vším, co autorka ve svém článku píše, ale ani při nejlepší vůli jí nemůžete upřít jednu věc. Chce diskutovat. Chce diskutovat o tom, co to znamená být žena ve světě, kde je trendem ubírat pohlaví význam. Chce diskutovat o znepokojivých číslech. O svobodě projevu. Chce se bavit o všech těch tématech, která ji možná trochu děsí, ale která poctivě rešeršuje celé měsíce a roky. 

Moje otázka je: Co víc kurva můžeme chtít?

Rowlingová je víc woke, než vy kdy budete

Já nevím, jak vy, ale já jsem vždycky žil v domnění, že liberálové mají být ti inteligentnější. Takhle se přece prezentujeme, ne? Ti, kteří vyznávají vědu. Ti, kteří berou vážně globální oteplování. Ti tolerantní, ti, kteří se nebojí otevřené debaty. Propagátoři vakcín a zastánci vědeckých misí do vesmíru. Ti, kteří stojí proti cenzuře a vyznávají svobodu slova. Ti, kteří vždycky říkají: „S váma se nedá bavit, jen opakujete konspirační teorie a nadáváte.”

A tady máte J. K. Rowlingovou. Člověka, který chce otevírat ožehavé téma, protože proto má evidentně celou řadu dobrých důvodů. Nemusíte souhlasit s tím, co píše, já sám si nejsem jistý, jestli s ní souhlasím nebo ne, ale mám extrémní radost, že existuje někdo z „druhé strany barikády”, kdo je ochoten diskutovat. Ale woke Twitter se mnou tenhle pohled nesdílí. A nesdílí ho evidentně ani lidé z Warner Bros. nebo HBO. 

Rowlingová nebyla vždycky na druhé straně barikády. Albuse Brumbála, jednu z nejmilovanějších postav světové literatury udělala homosexuální. Zuřivě se bila za to, aby Hermionu mohla v divadelní hře hrát černá žena s africkými kořeny. Soustavně se opírala do Donalda Trumpa kvůli jeho misogynnímu chování. Vede charitu pro chudé skotské ženy a děti. Rowlingová byla woke, když ještě většina woke Twitteru tahala kačera po dvorku patriarchátu. 

Ale stačí, aby nesouhlasila v jednom jediném aspektu a Twitter mob canceluje jenom proto, aby mohl lépe spát s tím, že se vypořádal s hrozbou společnosti. Tak doufám, že až se budou všichni spravedliví online válečníci se silvestrovskou kocovinou dívat na Harry Potter Reunion, budou mít dobrý pocit z toho, jak se jim podařilo od jejího celoživotního díla odstřihnout ženu, která pro svět udělala víc, než udělají kdy oni. A jak je v tom podporuje studio, kterému ona vydělala miliardy dolarů. 

Fuck you.