Čtvrtek 16. září 2021. Andrej Babiš a Adam Vojtěch obviňují Reflex ze lži.

Čtvrtek 16. září 2021. Andrej Babiš a Adam Vojtěch obviňují Reflex ze lži. Zdroj: reflex.cz

Čtvrtek 16. září 2021. Andrej Babiš a Adam Vojtěch obviňují Reflex ze lži.
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová, Babišova posila z Ostravy
3
Fotogalerie

Jistě, pane premiére! Reflex má další důkaz, že servilní úředníci píší nezákonná opatření na Babišovo přání

„Přestaňte lhát, je to sprostá lež, kterou jste si vymyslela! Lžete od rána do večera!“ Tyto a podobné věty na mě křičeli premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, když jsem je minulý čtvrtek konfrontovala s důkazy o tom, že nezákonná protiepidemická opatření píší ministerští úředníci na jejich přímou politickou objednávku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i premiér Andrej Babiš popírají, že by měli s vydáváním nezákonných opatření cokoli společného. „Doneste mi toho člověka, co o něm tady paní napsala, ať se tady postaví a nech opakuje ty lži! To je ne­uvěřitelná drzost! Je to sprostá lež a není tam pravda ani čárka!“ křičel Babiš před týdnem na tiskové konferenci, když jsem zveřejnila rozhovor s jedním z legislativců ministerstva zdravotnictví. S třesoucíma se rukama se na mne obořil i ministr Vojtěch: „Já jsem zažil hodně různých podpásovek, ale tohle je naprosto skandální. Ti úředníci, o kterých hovoříte, to je jejich zodpovědnost. To oni jsou odpovědni za to, aby to opatření bylo v souladu se zákonem.“

Video placeholde
Andrej Babiš a Adam Vojtěch kříčí na tiskové konferenci na reportérku reflexu Markétu Dobiášovou • Martin Bartkovský

Reflex nicméně disponuje i další nahrávkou, kterou jsme doposud nezveřejnili a přicházíme s ní až teď. Je z porady premiéra s řediteli krajských hygienických stanic. Vyplývá z ní, že premiér skutečně jednotlivá proticovidová opatření přímo zadává. A následně po státních zaměstnancích vyžaduje, aby při vydávání opatření zavedené úřední postupy ignorovali, porušovali zákony a omezovali ústavní práva českých občanů.

Strategická porada s Babišem

Je letní červnové ráno. Na ministerstvo zdravotnictví přijíždí premiér Andrej Babiš. Nechal tam svolat schůzi s nejvyššími státními experty. Oficiálně proto, aby si vyslechl jejich návrhy strategického postupu v boji proti covidu. Zejména v boji proti nové mutaci delta, která – jak se později ukáže – je v České republice dávno zavlečená.

Porada premiéra s účastníky jednání je důležitá také proto, že již od dubna Nejvyšší správní soud shazuje ministerstvu pro nezákonnost jedno opatření za druhým. Ministr Adam Vojtěch tou dobou navíc údajně hledá interním auditem viníka. Strategické porady s premiérem se účastní hlavní hygienička Pavla Svrčinová, čtrnáct ředitelů krajských hygienických stanic, Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Nechybí představitel armády, plukovník Petr Šnajdárek, pověřený vedením stamiliónového ministerského projektu Chytrá karanténa. Ten je na poradu připojený on-line. Všichni mají premiéra informovat o covidové situaci v republice, odprezentovat odborný přístup hygienických stanic, zhodnotit efekt dosavadních opatření, dle toho je zrušit či navrhnout ochranná opatření jiná, nová, jsou-li třeba. Všichni zúčastnění jsou ze zákona odpovědní za odborné řízení pandemie. Poradu formálně řídí hlavní hygienička. Ta ze zákona odpovídá za to, že jakákoliv vydaná a nařízená protiepidemická opatření budou po odborné stránce smysluplná, podložená a epidemiologicky zdůvodněná.

Všechna čísla klesají

Premiér Andrej Babiš přijde na poradu pozdě. Všichni na něj čekají a Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS, zrovna v číslech prezentuje, jak epidemie v Česku téměř vymizela. Nové mutaci delta navzdory.

„Ta epidemie velmi významně klesá, brzdí,“ ukazuje Dušek přítomným v tabulkách a pokračuje: „Tady vidíte poklesy jednotlivých případů, dostáváme se k nějakým 140 denně, tzn. na úrovni celých krajů to bude za chvíli méně než deset, jednotky, což se také už děje. Klesají všechny věkové kategorie. Progresívně senioři, z čehož mám velkou radost, ale jak se dívám, tak i potenciálně zranitelní – chroničtí pacienti – to ubývá úplně dramaticky, už to ani není vidět. Jsme na jednotkách denně, takže to vyklízí nemocnice… Dlouhodobě to klesá úplně všude,“ konstatuje Dušek nadšeně výhledově příznivou epidemickou situaci.

Hlavní hygienička jej přeruší. Premiér Andrej Babiš vchází do místnosti. Od této chvíle se ­premiér ujímá slova i vedení celé porady.

Jste očkovaná?

Reflex kvůli ochraně informačních zdrojů nemůže audionahrávku v plném znění zveřejnit. Záznam ze strategické porady má ale redakce celý k dispozici. Pro co nejpřesnější popis situace uvádí Reflex ze záznamu doslovné citace a detaily průběhu jednání.

„Jste očkovaná?“ uvítá se premiér nejdříve s hlavní hygieničkou. „Ano, jsem plně!“ ubezpečuje Babiše Pavla Svrčinová. „Tak já si to sundám,“ usazuje se vedle ní premiér a odkládá si respirátor. „Já jsem vás chtěl pozdraviť, mně se stejskalo,“ nejdříve uvede formální důvod, proč poradu s řediteli hygienických stanic svolal. „Jsem vás dlouho neviděl. Kdysi jsme spolu komunikovali. A já jsem chtěl s vámi mluvit, protože nevím, jak vy, a možná se něco dozvím od vás, jak to teda vidíte, jo? Protože ten můj hlavní problém je, že my jsme jiní než Rakousko například, kde teďka je moje rodina. A do každé restaurace, co přijdou, je zkontrolují. Ukaž test! Nebo očkování! V každý. U nás jsem nikoho nezažil, že by kontroloval. Nikoho!“ přibližuje Babiš postupně jeden ze skutečných důvodů své osobní účasti na zasedání. Vytahuje vzápětí anonymní dopis, o nějž se argumentačně hodlá při svých doporučeních opírat. Kdo dopis psal, od koho premiér dopis dostal, nikomu z přítomných neprozrazuje. „To mi dali,“ konstatuje pouze suše na nahrávce premiér. Prostřednictvím anonymu na přítomné hygieniky naléhá, že dodržování nezákonných nařízení je třeba kontrolovat. Uvádí například, že mladí lidé jsou epidemické riziko, neboť zejména v hlavním městě se setkávají, baví se a žijí společensky. „Ze života v Praze“, začne premiér anonym expertům předčítat:

„Všichni si pamatujeme Techtle Mechtle. Všichni vnímáme to, že soudy nám házejí vidle do většiny našich opatření, nicméně posílám pár odstrašujících příkladů, které jsou velmi rizikové,“ popisuje Andrej Babiš situace, jež anonym vykresluje z kamerových záznamů. „Kamera č. jedna,“ pokračuje premiér. „Rodič veze náctiletou dceru na koncert nějakého českého rap­pera. Koncert se odehrává na lodi, která kotví v Praze na náplavce. Malý prostor, velká koncentrace lidí. Nikdo se tam neptá, zda jsou děti a doprovod testovány. Zda prodělaly nemoc, nebo zda jsou očkovány, prostě dvouhodinový koncert, hlava na hlavě, tělo na tělo, tanec, hudba a loď, která doslova obrazně skákala na hladině!“ rozčiluje se anonym a spolu s ním na poradě i premiér. „Kontrola by měla probíhat!“ apeluje anonym prostřednictvím premiéra na ředitele hygien a armádního plukovníka Šnajdárka.

Babiš anonym dočte a důrazně se obrátí na Zdeňku Jágrovou, ředitelku Hygienické stanice hlavního města Prahy, a Pavlu Svrčinovou, hlavní hygieničku. Po nich chce, aby jejich úředníci prováděli striktní kontroly všech, kdo protiprávní opatření nedodržují.

Trestat a kontrolovat

Restrikce požaduje premiér přesto, že Ladislav Dušek z ÚZIS si statistická data o epidemickém vývoji pochvaluje: „Jasně, ale my musíme udávat nějaké podklady, musíme to medializovat. Musíme to dostat do těch médií, upozorňovat na to, že zkrátka ještě nesmějí,“ vysvětluje na poradě premiér, jak hodlá do kampaně proti nové mutaci zapojovat média.

„Je to obtížné, nadávají nám hostinští, že jsme je vypnuli a teď je jdeme kontrolovat?!“ brání se ředitelka Jágrová a dodává: „Nadávají nám hosté, polovina jich uteče vždycky! Ale prostě my, snažíme se. Minulý týden jsme ve spolupráci s policií každý den řešili Erasmus, protože mladí se svolávají! A tu jsou na střeše v Kotvě, tu jsou v nějakým jiným zařízení a denně jich tam jsou stovky!“ začne si na chování lidí stěžovat i sama Jágrová.

Jak ze záznamu porady vyplývá, premiér na restrikcích trvá, přestože ví, že opatření opakovaně soudy shazují pro jejich nezákonnost. „No ne, tak ale máme nějaký rozhodnutí, sice nám soudi říkají, že jsme úplně nemožní, ale musíme to nějakým způsobem propagovať. A říkat, že zkrátka ve vlastním zájmu ty lidi to musí pochopit… nějak je popohnat?! Já nevím. Tak abyste nám dala nějakou zpětnou vazbu, abysme to mohli nějakým způsobem komunikovat,“ nabádá premiér hygienické experty k tomu, aby mu donášeli informace.

K premiérovi i Jágrové se připojí i hlavní hygienička a pochvaluje si, že strašení občanů opravdu pomáhá. „Já bych to okomentovala tak. Zhruba 60–70 % dětí se to všechno naučilo a bojí se. Ti ani nikde nechodí. Ale pak je tady zbytek, kteří chodí,“ říká na záznamu porady Svrčinová.

Nakonec podpoří premiéra v tom, že je třeba takové přestupky oznamovat a řešit, a sama začne žalovat na ředitele státních kulturních institucí, o nichž se už prý dozvěděla, že na dodržování nezákonných pravidel nedbají.

„Byly záběry z koncertu, kde my jsme stanovili ano, na stojáka, ale čtyry metry na osobu, dva metry od sebe, a prostě lidi se šťouchali. Kolega byl v Národním divadle a líčil mi tady, jak dodržujou tu omezenou kapacitu, že prostě: seděl mezi cizíma lidma a žádné takové, že by před ním nikdo nebyl, vedle něj nikdo. Je to velice těžké. Když už i taková renomovaná instituce, jako je Národní divadlo, to nedodržuje ta stanovená pravidla. Aspoň ty státní organizace by mohly,“ stěžuje si na adresu vedení Národního divadla Pavla Svrčinová. „No dobře, tak to nám řekněte,“ reaguje přísně premiér. „Tak já zavolám Burianovi (Petr Burian, ředitel Národního divadla), já to budu řešit?!“ na­vrhuje premiér, že se do vymáhání opatření ministerstva zdravotnictví hodlá zapojit osobně.

Jak dále?

Záznam z jednání dokládá i další příklady, jak premiér plánuje v boji s koronavirem v republice postupovat.

„Já nevím, ještě stále máme incidenci, nevím, jestli ty čísla ještě stoupaj’, nebo klesaj’?“ doptává se premiér na rizika šéfa ÚZIS Ladislava Duška.

„Žádný, pane premiére. Tak jak jsem to ráno psal. Žádný dlouhodobě nestoupá,“ ujišťuje ho Dušek a pro jistotu opatrnicky dodává: „Ale na druhou stranu zdaleka není dobržděno. Takže… Budou se objevovat takový ty lokální ohniska vzplanutí a to, co jsem říkal včera na centrálním řídícím týmu, je prostě pravda,“ konstatuje Dušek a zároveň premiéra upozorňuje: „Ta delta mutace už tady je. Nenalhávejme si, že ne. Máme ji zachycenou na několika místech a to nejsou jednotliví jedinci, na který to spadlo od pánaboha. Takže musíme, já jenom zírám, jak ta vakcinace to zatím opravdu drží, protože v nemocnicích není ani náznak zácpy. Tam to všechno klesá, ve všech krajích,“ uzavírá šéf ÚZIS Dušek.

Úředníci hygieny se na nahrávce snaží premiérovi sdělit, že nemá smysl bojovat proti zavlečení delta mutace, protože ta už v České republice dávno je, šíří se komunitně a zdroj nákazy nelze vypátrat a eliminovat. “No to…ale…musím vědět tady, jak jako to chcete řešit.?! centrálně ne? Vy říkáte, že delta se šíří komunitně. Co to znamená? Že tady máme nějaký vir, který se šíří a nejsme schopni ho identifikovat, nebo co?”, doptává se na nahrávce premiér Vladimíra Valenty, šéfa Krajské hygienické stanice v Liberci. “Nacházíme případy, který nedokážeme napojit na zdroj.”, odpovídá premiérovi Valenta. A dovysvětluje Zdeňka Jágrová: "U těch případů nedokážeme zjistit, že ten zdroj případnej, byl v zahraničí, byl v kontaktu s někým ze zahraničí, že to odněkud dovezl. Prostě my to nezjistíme. Oni mají kontakty… Oni mají běžný kontakty v rodině, který nikdy necestovaly, s nikým v kontaktu nebyly, a je tam tahleta delta.".

Jak z nahrávky vyplývá, premiér ani po roce pandemie nerozumí zásadám testování a diagnostiky infekčního onemocnění a úhradovým mechanizmům, přesto chce okamžité zavedení takzvaných diskriminačních PCR testů do systému. Ty měli ředitelé hygien zavést a chtít po laboratořích provádět podle premiéra už dávno: “Proč to neděláme?”, rozčiluje se na záznamu premiér. “Protože nebyl na to ten systém připraven, nejsme na to připraveni, úhrady pro laboratoře…”, vysvětluje mu Vladimír Valenta, ředitel liberecké hygieny, že na hledání delta mutace mezi obyvateli nemají krajské hygieny finance a na další testování nejsou připraveny ani laboratoře, kterým chybí specifické přístrojové vybavení.

“Ješišmarijá!”, reaguje Babiš a pohoršeně dává najevo, že ho to nezajímá: “Prosím vás, jako není systém. Tak to se musí dělat okamžitě jako! Co teďka zase…to je v tý byrokracii, zase v tych zákonech debilních a vyhláškách nebo co?” V souvislosti s hledáním viru premiér na nahrávce apeluje na ministerské úředníky, aby dávali peníze také externím poradcům premiéra i ministra zdravotnictví. Například Ruth Tachezy ze spolku Biocev a MESesu. “Tak jí dejte tych 800 000, nech už mlčí! Dejte jí milion! Kdo to má neustále poslouchat?!  No tak když chtějí dělat kšefty, nech to dělaj!”, nevysvětluje premiér podrobnosti a uzavírá tak pomalu debatu o dalším zavedení dalšího testování.

Premiér a jeho lidé také vymýšlejí mediální strategie, jak zvýšit v republice proočkovanost, aby Česku vycházela čísla dle požadavků Evropské komise. Babiš naléhá, že vakcinaci je třeba pojmout zejména marketingově, motivovat občany dárky, aby očkování podstoupili. „Jo, takže proto jsme si ráno psali a říkali jsme, že byste měli něco vymyslet, jo?! Izrael,“ uvádí premiér, kým by se měla česká vláda inspirovat, a pokračuje: „Nejvíc očkoval, když už nebylo co, na pláži! Jo?! Jeli na pláž, jo?! Srbsko. Tam nejvíc očkovalo v Ikee. Takže. Bysme měli vymyslet, že pudeme za nima! A nějaký marketing a nějakou akci. A když už tam budou, tak je tam napícháme,“ říká své nápady premiér Babiš. „V očkovacím centre na Chodově nebo nevím, Černý Most, že tam někdě bude, budou, já nevím, vojáci a že tam budou očkovat na počkání bez registrace. Ale když ho naočkuju, tak mu hned dám nějaký druhý termín... a pardon, a eště Kaufland anebo Billa. Jo? Domluvit se například s těmi řetězci a říct jim: Hele, uděláme tady očkovací místo a ty za to, nevím, budeš prodávat jogurt za dvě koruny. Nebo si vymejšlím. Jo? Ale promyslet to. Jo? A oni tam pudou jako. Stoprocentně,“ vyjasňuje premiér, kde se vzal nápad očkovat občany v obchodních centrech, často bez předchozího doporučení lékařem či vyšetření na přirozenou hladinu protilátek.

Z nahrávky vyplývá mimo jiné i to, že je to sám premiér Andrej Babiš, kdo přichází s nápady, jak zvýhodňovat očkované před neočkovanými. Například v zaměstnání by nejraději zavedl očkování povinně a řeší to už s některými řediteli podniků: „Dobrý personalista je ukecá. Zavolá tady: Maruška, koukej, Maruška je naočkovaná, tenle je naočkovanej a todle, a tady mu nechá přečíst tohle, vykecá mu díru do hlavy, potom mu to tam píchne. Je to, nazdar! Jako to je otázka, otázka promluvení, promluvení na ně. Jo? Nevěřím tomu, že to nejde jako, nevěřím tomu.“

Konec dobrý, všechno dobré?

Nejvyšší správní soud shodil už nejméně 30 mimořádných a ochranných opatření ministerstva zdravotnictví. Většina rozsudků soudu upozorňuje na jejich nedostatečné věcné zdůvodnění. Jak v rozhovoru, který Reflex zveřejnil před týdnem, uvedl ministerský úředník Jan Knytl, premiér „se vykřičí“ na Adama Vojtěcha a ten pak premiérovy nápady uvádí do reality. Ve stejném duchu působí záznam z dnes nově zveřejněné porady, kdy se premiér emotivně vykřičí na ředitele krajských hygienických stanic i zaměstnance ministerstva. Zakrátko ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevíral očkovací centra v obchodních centrech a na nádražích. Televizní zpravodajství se zaplnilo záběry z razií policistů na diskotékách a v barech. Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo opatření na ochranu hranic proti zavlečení delta mutace na celé léto…

Více o počínání Babišovy vlády si přečtěte v aktuálním tištěném Reflexu >>>

Reflex 38/2021Reflex 38/2021|Archív