Video placeholde

Šikana neočkovaných je nepřijatelná, vláda záměrně porušuje zákon, říká kandidát na ministra zdravotnictví

Vláda záměrně porušuje zákon a nutí k tomu i úředníky, tvrdí pirátský kandidát ma ministra zdravotnictví a expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Má zprávy od úředníků o tom, jak to na ministerstvu opravdu chodí. Je v rozkladu, popisuje Dostál v rozhovoru a přidává detaily. Sám prosazuje svobodu před tzv. paternalistickým přístupem, ve kterém stát za lidi rozhoduje a přikazuje jim.

Diskriminovat teď neočkované je nepřijatelné, říká Dostál. Zároveň ale dodává, že nevíme, jaký vývoj bude dál epidemie mít. Připouští i možné lockdowny, zejména pokud se objeví varianta viru, která prolomí očkování. Stát by podle něj měl jasně říct, že očkování je úžasná věc, ne lidi šikanovat a znevýhodňovat. Je přitom pro uznávání protilátek a proti očkování dětí, u kterých je podle něj riziko malé.

Kolik se dá ušetřit miliard, pokud se ve zdravotnictví “oseká sádlo”? Proč se stát v otázce covidu neřídí zákony? Jak jistý si je Ondřej Dostál ve svých tvrzeních? Za co by pochválil Adama Vojtěcha? A co by změnil jako první věc na ministerstvu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>