Video placeholde

Viroložka Zelená: Protilátky jsou srovnatelné s očkováním, na jejich hladině nezáleží, je třeba je uznávat

Viroložka a mikrobioložka Hana Zelená podporuje možnost prokazovat se přítomností protilátek, podobně jako očkováním. Zdůrazňuje, že to ve výsledku může motivovat lidi k vakcinaci, pokud tedy po testu zjistí, že protilátky nemají. Sama očkování podporuje, lidi by ale podle ní měli mít možnost volby. V rozhovoru popisuje, jak protilátky fungují a taky vysvětluje, proč se bojí příští sezóny chřipky.

Zelená tvrdí, že očkování a přítomnost protilátek po prodělaném onemocnění jsou srovnatelné. Klíčová je přítomnost tzv. neutralizačních protilátek, které se dají zjistit jen speciálními testy. Podle Zelené se ale ukazuje, že pokud člověk obecné protilátky má, v absolutní většině případů pak má i ty neutralizační. Je nicméně třeba měřit je kvalitními laboratorními testy. Hladina protilátek přitom zásadní není, nezohledňujeme ji prý podobně ani u očkování.

Přístup Velké Británie, který zvažuje od září přijmout i ministr zdravotnictví Vojtěch, je podle Zelené rozumný. Šance, že vznikne variace, která by obešla úplně protilátky i očkování, je prý minimální. Zelená míní, že koronavirus už tu s námi bude stále, ale je to podle ní i dobře. Víc se teď bojí další chřipky, která by mohla být nebezpečnější. Zelená proto doporučuje proti chřipce se očkovat.

Proč by příští chřipková epidemie mohla být nebezpečná? Skutečně jsou protilátky a očkování srovnatelné? Mají se na ně tedy testovat všichni? A jaká opatření teď mají smysl?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>