Video placeholde

Polčák: Babiš má na rukou krev, vláda covid zneužila, bylo to jako totalita. Naše práva byla válcována a drcena

Zásah do práv a svobod občanů během pandemie koronaviru byl podle advokáta a europoslance Stanislava Polčáka /STAN/ nepřijatelný. Kandidát na ministra spravedlnosti říká, že to bylo jako návrat do totality. Zároveň ale dodává, že sám byl pro další prodloužení nouzového stavu. Argumentuje pro rozumný přístup v mezích práva. Podporuje přitom taky povinné očkování třeba pro zdravotníky.

Andrej Babiš má na rukou krev, říká v souvislosti s mrtvými z posledních měsíců Polčák. Negativní roli podle něj částečně sehrála i opozice, zodpovědnost ale nese vláda. Na postoji k opatřením, nouzovému stavu i legalitě některých kroků se neshodne ani se svými kolegy z koalice Pirátů a Starostů. Zdůrazňuje, že na podzim a další růst epidemie nejsme připraveni. Kritizuje pandemický zákon, ale i přístup Ústavního soudu.

Odvolání Nejvyššího státního zástupce Stříže po volbách by byla velká chyba, ještě horší než jeho zvolení, tvrdí Polčák. I jemu vadí Střížova komunistická minulost, politické odvolání by ale byl velmi negativní signál. Polčák říká, že postoj ke Střížovi si musel s pirátským kolegou Michálkem vyříkat, chápe přitom důraz na kontinuitu s Pavlem Zemanem. Polčák zmiňuje nutnost reformy Nejvyššího státního zastupitelství, argumentuje ale i pro další změny. Nejhorší je zasahování politiků do justice, třeba ze strany Hradu nebo ministryně Benešové.

Polčák souhlasí se snahou Evropské unie výrazně omezit emise, vadí mu ale zákaz prodeje aut s benzinovými a naftovými motory od roku 2035. Doufá, že plán bude v Evropském parlamentu změněn. Se svými kolegy z Pirátské strany se neshodne na větší roli větsinového hlasování v rámci EU v daňových otázkách. V těch mezinárodních je naopak pro.

Proč Stanislav Polčák hlasoval pro rezoluci Evropského parlamentu o střetu zájmů premiéra Babiše, i když poškozovala Česko? Kde je hranice mezi potřebnými a svobodu omezujícími opatřeními? Bude příští vláda mluvit o nápravě toho, co bylo přijato v posledních měsících? A skutečně byly v Česku svobody lidí omezeny příliš?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>