Video placeholde

Doba hojnosti a rozhazování skončila, říká kandidát na ministra financí Michalik. Důchodcům chce dát vybrat

Bilion korun pro českou ekonomiku, vyrovnaný rozpočet, to vše bez zvyšování daní. Plán Věslava Michalika, bývalého bankéře, starosty Dolních Břežan a kandidáta Starostů a Pirátů na ministra financí. Tvrdí, že to je reálné, klíčové přitom je mít odvahu zastavit růst výdajů, hledat úspory a zároveň investicemi podpořit transformaci ekonomiky.

Stát je vypasený bumbrlíček, potřebuje dietu, říká Michalík. Je podle něj třeba zastavit růst výdajů státu a jednotlivým ministrům prostě říct, že víc peněz nedostanou a že s nimi musí vyjít. Zároveň jsou tu desetitisíce úředníků, kteří jsou navíc a bez kterých se stát zvlášť po další digitalizaci a zefektivnění obejde. Michalík tvrdí, že doba hojnosti skončila a my ji buď můžeme udržet dál zadlužováním se, nebo se musí něco změnit.

Michalík v rozhovoru popisuje, jak realistická je matematika za jeho plánem cesty k vyrovnanému rozpočtu. Mluví o několika balíčcích, které každý přinesou asi 50 miliard, mimo jiné jde o úspory nebo příjmy z daní od lidí, kteří teď nepracují, jako jsou třeba důchodci nebo lidé v exekuci. O zbytek se má postarat vyšší růst ekonomiky podpořený investicemi, například do robotizace. Není podle něj problém, že by lidé přišli o práci.

V otázce důchodové reformy chtějí Piráti a Starostové převzít závěry důchodové komise Danuše Nerudové a ministryně Jany Maláčové. Michalík říká, že bude třeba dát důchodcům vybrat, jestli chtějí déle pracovat a pak mít vyšší důchody, nebo jít do penze ve státem stanoveném věku, ale pravděpodobně s nižší životní úrovní. Jinak to podle něj nejde, tedy bez výrazného zvýšení daní.

Co říká Michalík na možné zvyšování daně z nemovitosti? Kde je řešení bytové krize? Proč je tak důležité mít vyrovnaný rozpočet? A v čem se v posledních letech nejvíc rozhazovalo?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>