Video placeholde

Bartoš: Chci být premiér, od Babiše chci omluvu, šíří lži a z korupce udělal systém. Slibuji, že nezvýšíme daně

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš říká, že chce být premiér. Jde mu o změnu Česka a jeho směřování, kandidatura na předsedu vlády je v tomto pro něj přirozená. Věří přitom, že volby koalice Pirátů a Starostů vyhraje, a věří taky tomu, že se bez problémů domluví na povolební spolupráci s druhým opozičním blokem Spolu. Do třetice věří, že to bude stačit na většinu, ale případnou nějakou formu spolupráci s Přísahou Roberta Šlachty nevylučuje.

Bartoš říká, že premiér Babiš o Pirátech šíří lži a požaduje od něj omluvu. Srovnání s pirátskou kampaní z minulých voleb a jejich „vězeňským autobusem“ prý nesedí, tehdy šlo podle Bartoše o nadsázku. Tvrdí, že se názorově posunul, že se vlastně učí a posouvá každým dnem. To, co si myslel a říkal před 10 lety třeba o členství v NATO (nebo před 12 lety o migraci), už si nemyslí, ale k těm výrokům se hlásí, nestydí se za ně.

Slibujeme, že nezvýšíme po volbách daně, hlásí předseda Pirátské strany. Přesto plánuje společně se Starosty dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2026. Jak ušetří stovky miliard? Bartoš zmiňuje větší výběr daní od lidí, kteří teď nepracují, nebo efektivnější, digitalizovaný stát. Levicovost pro něj není sprosté slovo, ale nálepku neomarxisty odmítá.

Babiš udělal z korupce systém, míní Bartoš v souvislosti s protikorupčním programem, který Piráti se Starosty představili. Odmítá, že by šlo o podobný boj, který dřív hlásal Babiš a dnes (i podle Bartošových slov) vede Robert Šlachta. Zdůrazňuje důležitost reforem v justici, větší nezávislost státních zástupců a reformu trestního řádu, která má zkrátit trvání velkých kauz z mnoha let na 18 měsíců.

Je Česko připravené na premiéra s dready? Jaké ideové základy má Ivan Bartoš? Nehrozí, že se jeho názor za pár let znovu otočí? A jakou roli budou hrát v dalších letech hlasování uvnitř Pirátské strany? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>