Video placeholde

Architekt Vít Máslo: Praha je v bodu zlomu, čeká nás náraz do zdi. Proč se tu nedá stavět a jen tak se to nezmění?

Architekt a urbanista Vít Máslo nevidí blízkou budoucnost Prahy optimisticky. Potřebuje co nejvíc stavět, brání tomu ale legislativa, územní plánování a další věcí. Hlavní město je v bodu zlomu, ale podobné problémy jsou po celé republice. Nový stavební zákon přitom může situaci spíš zhoršit, protože je udělaný pro „průměrné město“, a ne pro 10 největších a nejdůležitějších měst republiky.

Čeká nás náraz do zdi, říká o příštích letech Máslo. Ví, co je špatně, ale vlastně nedokáže říct jednoduchý recept na to, jak to změnit. Popisuje třeba situaci, kdy se snažil změnit jednu specifickou (a zároveň relativně triviální) věc v územním plánu, aby mohl stavět dům v pražských Holešovicích. Trvalo to 14 let. Právě Holešovice jsou podle něj příklad „intenzivního města“, tedy správného přístupu. Problém Prahy je, že se centrum zakonzervovalo a prakticky se v něm nestaví.

Potřebujeme stavět 10 tisíc bytů za rok, zdůrazňuje Máslo. To nic z toho, co je teď na stole, nevyřeší. Ceny proto dál porostou, architekt zmiňuje svůj byt, který za posledních 10 let trojnásobně zdražil. Problém Prahy je ale i doprava do centra města, respektive skrz něj. Mýto může být řešení, ale nejdřív musí mít lidé alternativy, ať už okruh nebo parkování na okrajích města. Pak je třeba omezit parkování v centru.

Podle Másla se Praha nestará jen o 1,3 milionu svých obyvatel, ale i další statisíce lidí, kteří v Praze buď bydlí, ale nemají jen trvalé bydliště, nebo tam každý den dojíždějí. Chybí jí proto peníze, což se brzy začne projevovat. Finančně na tom tak dobře není. Máslo přitom vidí v Praze politiky, kteří jsou „světlem na konci tunelu“. Bojí se ale toho, že se změnou garnitury se vše opět vrátí zpět.

Praha podle Másla potřebuje stavět veřejné budovy, ve kterých může vyniknout architektova vize. Něčím podobným by mohla být budova filharmonie, která je prý plánovaná dobře. Společně s renovací pražské Holešovické tržnice, na které se Máslo podílí a která je prý klenotem, a oblastí Bubnů, může vzniknout něco jako nové centrum.

Je lehčí stavět budovy v přírodě, nebo je zapracovávat do městské zástavby? Jak se Vít Máslo dívá na pirátské vedení pražské radnice? Proč by potřeboval primátor víc pravomocí? A v čem je potenciál Prahy nevyužitý?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>