Video placeholde

Zamrazilová: Politická síla důchodců bude obrovská, jsem připravená pracovat až do smrti, bude to nutnost

Dochází nám čas, důchodový systém nezkolabuje, ale změny si jednou prostě vynutí, varuje ekonomka a předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Ve hře je zvyšování daní, posouvání důchodového věku a taky snížení státem zaručeného důchodu. Tedy pokud vláda nepřistoupí k zásadním krokům, což se ale v příštích letech nezdá být reálné.

Jsem připravená pracovat až do smrti, říká Zamrazilová. Podle ní bude pracování do co nejpozdějšího věku pro řadu lidí jedno z nutných řešení důchodové krize, pomůže taky vlastní nemovitost nebo dobrá péče o zdraví. Budeme se prostě muset postarat sami o sebe, což je podle Zamrazilové ostatně podstata kapitalismu. V poslední době si ale lidé zvykli na to, že se o ně stát stará stále víc a často je to pro ně demotivující, třeba i směrem k hledání práce.

Teď se tři pracující lidé podílí na penzi pro jednoho důchodce, demografický vývoj ale tenhle poměr změní. Relativně brzy to bude méně než dva ku jednomu. Zamrazilová upozorňuje, že politická síla duchodců bude stále větší, čímž se bude zvyšovat i tlak na politiky vycházet jim vstříc. Podle Zamrazilové to není fér vůči mladším lidem, narozeným v 80. a 90. letech, kteří ponesou většinu břímě. A to kvůli tomu, aby si dnes politici zajistili hlasy starších.

Zamrazilová nerozumí přístupu ministryně financí Schillerové, která Narodní rozpočtovou radu ostře kritizuje. Ekonomka upozorňuje, že kromě deficitu rozpočtu je problém taky rozvlňování rozpočtových pravidel vládou. Hrozí nám reálně náraz na dluhovou brzdu, což by znamenalo vynucení vyrovnaného rozpočtu. To by mělo dopad na všechny a zároveň by to mohlo výrazně zhoršit postavení Česka na trhu s dluhopisy, a tím i prodražit státní dluh.

Jak moc se koronavirus zakousl do českých veřejných financí? Budeme se o sebe muset v důchodu skutečně postarat sami? Stali se Češi příliš závislými na státu? Jaké to má dopady? Proč politici nechtějí důchodový systém reformovat? A kdo to odnese?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>