Video placeholde

Tomáš Sokol: Kdo nebude žalovat stát kvůli koronaviru, může být sám stíhaný, nárok na náhradu škody tu je

Jestli bude stát dál říkat, že lidé nedostanou vůbec nic, bude třeba se o náhradu škody soudit, říká advokát Tomáš Sokol. Nějaká škoda vznikla a u soudů můžou lidé a firmy uspět. Kdo a za jakých podmínek, Sokol popisuje v rozhovoru. Kritizuje přitom taky snahu vlády rozšířit pravomoci ministerstva zdravotnictví.

Kdo se nebude chovat s péčí řádného hospodáře a nebude žalovat stát, může být podle Sokola sám žalován nebo trestně stíhán. Jde zejména o lidi, kteří spravují cizí majetek, akciové společnosti a podobně. Nemůžou si moc vybírat, jestli do soudu se státem půjdou. Uznávání lidé podle Sokola tvrdí, že tu nároky jsou.

Šanci na úspěch u soudu mají hlavně ti, kteří střízlivě uplatní a zažalují své nároky. Sokol dává příklad malé hospody, do které kvůli opatřením vlády nemohli chodit místní a kde pandemie koronaviru nebyla přímou příčinou. Přístup ministryně financí Schillerové, která říká, že lidé nic nedostanou, podle Sokola není správný.

Vláda si navíc situaci zkomplikovala přesunutím opatření pod ministerstvo zdravotnictví, což pak zrušil soud. To je podle Sokola velmi významný argument pro to, že třeba donucení zavřít provozovny bylo na určitou dobu protiprávní. Celou věc to staví do jiné dimenze a Sokol si ani neumí představit, co všechno to ve výsledku může znamenat. Zpochybněno by zjevně mohlo být leccos.

Proč Tomáš Sokol nechápe snahu vlády zvětšit pravomoci ministra zdravotnictví? Co za ní podle něj je? Jak by se měla vláda připravit na další vlnu pandemie, mimo jiné i z právního hlediska? Má opravdu smysl soudit se se státem o náhradu škody? Je na místě bát se teď o českou demokracii?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>