Video placeholde

Povinné očkování je cesta, musíme o něm začít mluvit. Uvidíme tu umírat mladší lidi, říká biochemik Trnka

Musíme si říct, jestli nad jednotkami mrtvých denně mávneme rukou, říká biochemik Jan Trnka. Další vlna epidemie je podle něj už tady, díky dovoleným a dalším věcem ale zřejmě bude odložená a tím i zesílená. V rozhovoru popisuje, proč může být nejlepší cesta povinné očkování, proč není možné postavit zjištěné protilátky v krvi na úroveň vakcinace, proč je i pro Česko nejlepší cestou tzv. “zero covid” a proč byla chyba slibovat lidem, že očkování všechno vyřeší.

Covid budeme muset řešit ještě několik let, míní Trnka. Varuje před přístupem Velké Británie, tedy úplné rozvolnění, který podle něj může vést k tisícům mrtvých a potenciálně i selekci odolnějších mutací viru, díky masivnímu šíření i v očkované populaci. Podle Trnky je varianta delta, která teď převládá v Británii a brzy zřejmě převládne i v Česku, nebezpečnější, vede až k dvojnásobku hospitalizací.

Musíme začít mluvit o povinném očkování proti covidu, říká biochemik. Je to podle něj nejlepší varianta, i když si uvědomuje etické a politické problémy s ní spojené. Argumentuje ale i pro to, aby lidé třeba dostali za očkování zaplaceno nebo jinou pozizivní motivaci. Navíc tvrdí, že není možné postavit přítomnost protilátek v krvi na úroveň očkování. Jsou tu zásadní věci, které o tom totiž nevíme, třeba neumíme změřit, jak opravdu člověka chrání. Trnka detailně vysvětluje proč.

Vláda podle Trnky dělá stále velké chyby. Systém sekvenování, tedy hledání variant koronaviru, je nedostatečný. Zároveň je prý zásadní chyba, že vláda chce v září ukončit proplácení testů. Lidi to k očkování motivovat nebude a ztratíme přehled o tom, jak se nemoc šíří. Už teď se podle něj spousta opatření nevymáhá a nekontroluje.

Bude brzy třeba znovu zpřísnit opatření? Proč se z covidu podle Jana Trnky jen tak nestane další chřipka? Je třeba obávat se dalších variant viru? A kde je hranice mezi informováním a strašením?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>